Broy Yayınevinin 20. Kuruluş Yıldönümü, 6. Tophane Kitap Fuarı’nda et

Broy Yayınevinin 20. Kuruluş Yıldönümü, 6. Tophane Kitap Fuarı’nda etkinliklerle kutlanıyor: Şiir Şöleni, Dünle Yarın Sarkacı’ nda Şiir paneli, Roman: Modernizmin Tarihi, Aydınlanma Ateşi: Köy Enstitüleri ve Edebiyat… Bu etkinlikler ve Kitap Fuarı süresince, Broy Yayınevi’nin kurucusu ve yayın yönetmeni Seyyit Nezir by-pass ameliyatı nedeniyle kalben bizimle oluyor, biz de onunla. İyi haber: Seyit Nezir’in ameliyatı başarılı geçti.

Adını Ruhi Su’dan -Kocabey türküsündeki ‘brooyy!’ ünlemindenalan Broy Yayınevi, daha önce De Yayınevi ve Düşün Dergisi’nin yayı n yönetmeni olan Seyyit Nezir tarafından Kasım 1985’te kuruldu. Turgut Uyar’ın Sonsuz ve Öbürü, Walt Whitman’ın Çimen Yaprakları, Füsun Özbilgen’in (Semiha Berksoy’un anılarından hazırladığı) Sana Tütün ve Tespih Yolluyorum kitaplarını yayımladı. Broy Şiir Dergisi’nin yayınına başladı.

Şükran Kurdakul’un Çağdaş Türk Edebiyatı, Ahmet Necdet’in Modern Türk Şiiri, Cemal Süreya’nın 999. Gün: Üstü Kalsın kitaplarıyla olduğu kadar, aralarında Ritsos, Max Jacob, Neruda, Jozsef, Baudelaire, O. Wilde, Voznesenski, Rimbaud, Yevtuşenko, Nerval, Brecht, Byron, Lermontov, Celan, Trakl, Goethe’nin de yer aldığı kitaplarıyla Dünya Şiirinin Ustaları dizisinde bir çizgi oluşturdu.

Broy Dergisi’nde Veysel Çolak, Seyyit Nezir, Hüseyin Haydar, Metin Cengiz ve Tuğrul Keskin’in hazırladığı Yenibütüncü Şiir Bildirisi ile önemli bir tartışma başlattı.

Gülseli İnal’ın Lale Sesiydiler ve Yoktular adlı şiir kitabının yanı sıra pek çok şairimizin 100’den fazla şiir kitabını yayımlandı.

Salâh Birsel, Memet Fuat, Veysel Öngören, Özdemir İnce, Mehmet H. Doğan, Ramis Dara ve Fahrettin Demir’in deneme ve inceleme kitapları yla edebiyat estetiği alanında öncü birikim sağladı.

Anlatı dizisinde, başta George Sand’ın Hayatı m: Erkek Çölünde Bir Kamelya olmak üzere, yerli ve çeviri birçok eser yayımladı; Bilgesu Erenus’un Kazı, Gece, Göz adlı roman üçlüsünü okurla buluşturdu.

Muhsin Ertuğrul’un 1910 20’lerde gazete köşelerinde kalmış yazılarını yayına hazırlayan Efdal Sevinçli’nin kapsamlı çalışmasını Sinemadan Tiyatro’ya adıyla yayımlanmasını Üstün Akmen’in tiyatro değerlendirmelerinden oluşan Üçüncü Zil ve Maskenin Öteki Yüzü kitapları izledi.

İsmet Zeki Eyüboğlu’nun Divan Şiirinde Sapık Sevgi kitabıyla yine onun çevirisinden Nietzsche’nin yapıtlarını yayımladı.

Akın Ok’un müzik üzerine ’68 Çığlıkları ve bir dönemi aralayan İstanbul’un Kalbini Çalan Dansözler çalışmalarının yanı sıra Tümay Başer Üçok’un yayına hazırladığı Elli Yılın Emeği / Bilge Özgen Besteleri adlı yapıt da yayın dizisinde yer aldı.

Broy’un gerçekleştirdiği ilklerden birisi de, bilimkurgu alanında ilk kapsamlı kaynak olarak, Zühtü Bayar’ın Bilimkurgu ve Gerçeklik kitabını yayımlaması oldu.

İstanbul 2000 Satranç Olimpiyatı’ndan beri Reti, Koblenz, Alyehin, Tal, Averbach, Dupuis gibi satranç ustalarının yapıtlarıyla ülkemiz satrancına katkıda bulundu. Karagöz ve Hacivat’la Satranç Öğreniyorum kitabıyla okullardaki satranç öğretimi için temel bir kaynak sağladı.

1991’de Körfez Krizi’nin yol açtığı maddî sıkıntı döneminde 60. sayısıyla yayın dünyası ndan çekilen Broy Şiir Dergisi’nin yerini 1993’te Şairin Atölyesi aldı, ama bu güzel yalnızca dört sayı çıkabildi. Kasım 2001’den beri yayımlanan Eski dergisi, edebiyat ve fikir ortamı nda tartışmalara imkân sağladı. Dergi yayınını eskiBroy adıyla sürdürecek; yeni sayı ile birlikte Yetkin Aröz’ün Angel Ablam adlı son şiir kitabı armağan edilecek.

Kemal Gülden’in Anlamanın Gizemi, Adalet Barış Günersel’in Rio’da Bir Sene adlı gezi-anı yapıtı ve Huriye Saraç’ın Öğretmen Benisa adlı kitabı yeni yayınlar arasında.

Yayınevi 17-27 Kasım günlerinde İstanbulTophane Kitap Fuarı’nda hem %40 indirim uyguluyor, hem de okurlara bir kitap fiyatına üç kitap veriyor. Fuar saatleri 11.00-20.00. (Son gün 11.00-18.00) Broy standı Konferans Salonu’na komşu: Ana kapıdan girince sol salonda, koridor sonunda, 226 numara. Sürpriz sahaf kitapları da bulacaksınız.

Doğum günün kutlu olsun, Broy! Sağ ol, Seyyit Nezir! Nice yayınlara, katkılara!