Öğrenciler yaz tatilinde kendini geliştirmek ya da herhangi bir sosyal aktiviteye katılmak yerine çalışmak zorunda. Öğrenciler yaşadıkları sorunu “En sıradan şeyler bile bizim için lüks oldu” sözleriyle özetliyor.

Öğrencilere bu yaz da tatil yok
Fotoğraf: AA

BirGün Ege

Üniversite öğrencilerinin 2022-2023 eğitim-öğretim yılını geride bırakmasına sayılı günler kaldı. Öğrenciler, ülkede yaşanan ekonomik kriz yüzünden tatil veya kendilerini geliştirmek yerine çalışmak zorunda kalıyor. İzmir’de üniversite öğrencileri yaşadıkları sorunu BirGün’e anlattı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Ezgi Seven, öğrencilik hayatının ekonomik bir zorluk olduğunu belirtti. 

PARA BİRİKTİRMEM LAZIM

Seven, “Kitaplarıma harcadığım parayı hiçbir şeye harcamadım. Bölümümle alakalı almış olduğum kitapları okuyamamak, okumaya zamanının olmaması bunlar bile ne kadar zor durumda kaldığımızı anlatmaya yetiyor diye düşünüyorum. Üniversiteye başladığımdan beri her yaz tatilimi çalışarak geçirdim. Başka ülkeye gitmeyi bırak kendi ülkemde bile farklı bir şehre gidip farklı yerler görmek imkânsız hale geldi. Otobüs bileti fiyatları ortada. Okumak için çalışıyorum. Bizi buna mecbur bıraktılar. Arkadaşlarımla oturup bir kahve içmeyi farklı bir aktivite olarak görenler var” dedi. 

Seven, “Yaptığımız tek şey hayatta kalabilmek için uğraşmak” dedi ve ekledi: “Okul zamanı bile çalışmak zorunda kalıyorum. O zaman da bölüm derslerine bile zaman ayıramıyorum. Tabi ki tatil yapmak isterdim, kitaplarımı okumak isterdim farklı yerler görmek isterdim. Para ve geçim derdini bu kadar erken yaşta hissetmek zorunda kalmamayı dilerdim. Çünkü okul mu okuyoruz sürünüyor muyuz belli değil. Bunu söylemek istemezdim ama şu saatten sonra bir şekilde dil öğrenip yurt dışına çıkma planları yapıyorum ilk fırsatta da gideceğim.” 

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Yeni Medya İletişim ikinci sınıf öğrencisi Gonca Yıldız ise şunları söyledi: “Yaz tatilinde iş bulabilirsem çalışmayı düşünüyorum. Para biriktirmem lazım. Aileme daha fazla yük olmak istemiyorum. Dolar, Euro artmış durumda. Telefon, bilgisayar alamıyoruz zaten.  Bir şey almak ya da yapmak isterken iki üç kez düşünmek zorunda kalıyoruz. Kendi alanımda gelişebilmek çok mümkün değil. Ben medya okuyorum bu alanda iş bulabilmem çok zor. Çalışma saatleri düşürülebilse ve ücret artışı olsa çalıştığımıza değer. Keşke üniversite yıllarımda arkadaşlarımla daha fazla tatil yapma imkânımız olsaydı. Yurtdışındaki gençler ülkemize tatile geliyorlar. Biz de onlara hizmet etmek zorunda kalıyoruz.”

NE PARA VAR NE ZAMAN

Ege Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı ikinci sınıf öğrencisi Mert K. ise, “Yaz tatili geliyor ama benim için bir tatil değil. Tatilde biriktirebildiğim kadar para biriktirip okul zamanı çalışmamak için uğraşacağım. Gönül isterdi ki ben de tatil yapayım. Tatil şehrinde Antalya’da yaşıyorum ama gezmek bile zor. Her şey parayla yapılıyor. Otellerde çalışıp gelen turistlere hizmet edeceğim. Dilimi geliştirip daha iyi bir seviyeye çıkarmayı planlıyordum ama son üç senedir yaptığım tek şey garsonluk. Sıradan bir aktivite bile o kadar lüks hale geldi ki bütün imkânlar elimizden alındı. Bir şeyler yapabilmek için para lazım ama kazandığım paranın da bir değeri kalmadığı için hiçbir şeye yetmiyor. Geçen sene gitar almıştım belki öğrenirim diye ama 10 saatlik mesaiden sonra o yorgunlukla yapabileceğimi sanmıyorum. Ehliyet almayı düşünüyordum ama o da 10 bin oldu, alabileceğimi sanmıyorum” dedi.