Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) ‘Eğitim Yönetişim ve Finansmanı Eğitim İzleme Raporu 2019’ yayımlandı. Raporda bütçe konusuna özellikle dikkat çekildi.Raporda Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2020’de okulöncesi eğitimi zorunlu hale getirme hedefinden bahsedildi. Bunun içinse yeterli yapının olmadığı şu şekide aktarıldı: “2020’de 5 yaş için okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilecek. İlköğretimde özellikle ikili eğitimin sonlandırılmasına yönelik […]

Okullardaki altyapı sorunu devam ediyor

Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) ‘Eğitim Yönetişim ve Finansmanı Eğitim İzleme Raporu 2019’ yayımlandı. Raporda bütçe konusuna özellikle dikkat çekildi.Raporda Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2020’de okulöncesi eğitimi zorunlu hale getirme hedefinden bahsedildi.

Bunun içinse yeterli yapının olmadığı şu şekide aktarıldı: “2020’de 5 yaş için okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilecek. İlköğretimde özellikle ikili eğitimin sonlandırılmasına yönelik okul ve derslik ihtiyacı da devam ediyor.”

Yüzde 28 azalma

Raporda ilerleme kaydedilmeyen hedeflere de değinildi. Bunlar arasında okullaşma oranı, öğrencilerin başarı puanı ortalaması ve ücretli öğretmenlerin diğer öğretmenlere oranı gibi konular yer aldı.

Raporda eğitime ayrılan bütçeye ise özellikle değinildi. MEB yatırım bütçesinde yüzde 28,2 azalma olduğu ifade edildi. Raporda “Eğitimde devam eden sorunlar; ikili eğitimin sonlandırılması, geçici koruma altındaki öğrencilerin devam ettiği GEM’lerin kapatılması ve buradaki öğrencilerin resmi okullara yönlendirilmesi için gereken derslik ve okul ihtiyacı düşünüldüğünde, yatırımların azalması değil artması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

Raporda geçen yıl LGS sonucunda ortaya çıkan sorunlara ilişkin de şunlar denildi: “Okul ihtiyacı değerlendirilirken, öğrencilerin tercihleri de dikkate alınmalı, özellikle yerel yerleştirmede öğrencilerin istemedikleri okula yerleşmemeleri için daha fazla tercih edilen okul türlerinde yeni okul inşaa edilmelidir. Okul inşaatları, ikili eğitimin sonlandırılması için gereklidir.”