Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Gökçealan, Osmancık Üzüm Şenliği’nde Osmancık üzümünün patent sürecinin tamamlandığını söyledi.

Osmancık üzümü artık marka oldu
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Efes Selçuk’ta yetişen ve Gökçealan’a özgü bir tür olan Osmancık üzümü için bir kez daha Osmancık Üzüm Şenliği düzenlendi. Gökçealan Osmancık Üzüm Şenliği Çiftçi Buluşması ile başladı. Çiftçi Buluşması’nda küresel iklim değişikliğinin üretim üzerindeki etkisine vurgu yapan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel üreticilerle birlikte şenliğin yapılmasına karar verdiklerini belirtti.

Osmancık Üzüm Şenliği’ni patent müjdesiyle düzenlediklerini belirten Ceritoğlu Sengel, “2020 yılından bu yana ciddi efor sarf ediyoruz. En sonunda gururla söylemek gerekir ki, Türkiye’de belki de bir ilk, bir köyün özelinde Gökçealan, Osmancık üzümümüzün coğrafi işaretini aldık. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

DİRENİŞ ÇAĞRISI

Çiftçi Buluşması’nda tarımsal üretimin devamı için toprağın korunmasına dikkat çeken Ceritoğlu Sengel, iki yıl önce Havutçulu’da JES yapılmaması için açılan davanın çevredeki tarımsal üretime zarar verecek olması sebebiyle üretici lehine sonuçlanmasına karşın Havutçulu’da ÇED Raporu için ilgili şirketin yeni bir başvuru yaptığını belirterek, “Şimdi hepimiz bir şenlik için buradayız. Üretim için buradayız. Gıda güvenliği için buradayız. Sağlıklı ürünler üretilsin diye bir aradayız. Çiftçimiz de kazansın diye bir aradayız. Herkesi sanki şenlik olurmuşçasına bizi takip ederek direnişimize destek olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Çiftçi buluşmasında konuşan Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şen; coğrafi işaret belgesiyle Osmancık üzümü üreticisi olmanın sorumluluğunun arttığını belirterek; “Bundan sonra budamadan hasada kadar olan süreçte bazı şeyleri birlikte yürüteceğiz. Osmancık üzümünün bu bölgede daha iyi bir şekilde üretmek, katma değerini artırmak için birtakım çalışmalar yapacağız” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ertan coğrafi işaretin Osmancık üzümünün rekabet gücünü artıracağını belirterek; “Her zaman için kendi yöresel ürünlerinize, yerel çeşitlerinize sahip çıkın. Verim ve kaliteyi arttırmak için ilgili paydaşlar ve ilçe tarım müdürlüklerinin yanı sıra üniversite olarak bizler de üreticilerimize teknik olarak destek vermeye hazırız” dedi.