Her şeyi kontrolü altına almak isteyen iktidar, sosyal medyada da ‘dolaylı’ ve ‘doğrudan’ sansürüne devam ediyor. Beyoğlu Belediye Başkanı AKP’li Haydar Ali Yıldız ile Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ‘yer kapatma’ sohbetine ilişkin haberlere getirilen yasağın ardından ürkiye’nin Twitter’da içerik kaldırma talebinde Türkiye dünya birincisi olması dikkat çekti. Twitter’ın şeffaflık raporuna göre; 2018’in ikinci […]

Sansür lideri yine Türkiye

Her şeyi kontrolü altına almak isteyen iktidar, sosyal medyada da ‘dolaylı’ ve ‘doğrudan’ sansürüne devam ediyor.

Beyoğlu Belediye Başkanı AKP’li Haydar Ali Yıldız ile Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın ‘yer kapatma’ sohbetine ilişkin haberlere getirilen yasağın ardından ürkiye’nin Twitter’da içerik kaldırma talebinde Türkiye dünya birincisi olması dikkat çekti.

Twitter’ın şeffaflık raporuna göre; 2018’in ikinci yarısında en fazla içerik kaldırma talebi Türkiye’den geldi.

72 hesap kapatıldı

Sosyal medya platformu Twitter, yılda iki kere yayımladığı şeffaflık raporunda 2018’in ikinci yarısında en fazla içerik kaldırma talebinin Türkiye’den geldiğini açıkladı. Platform, Türkiye’nin Twitter kullanıcılarıyla ilgili en fazla bilgi talep eden ülkelerden biri olduğunu fakat bu taleplerin hiçbirine yanıt vermediklerini duyurdu.

1 Temmuz – 31 Aralık 2018 arasını kapsayan rapora göre; Türkiye Twitter’a içerik kaldırma için 597 mahkeme kararının yanı sıra 4 bin 417 defa da diğer türlerde yasal talep yolladı. Bu taleplerde toplam 9 bin 155 içeriğin kaldırılması istendi. Türkiye bu alanda 2014 başından beri dünya birincisi konumunda.

Türkiye’nin talepleri sonucu 72 Twitter hesabı kapatıldı, 355 tweet de kaldırıldı. İçerik kaldırma taleplerinin 4’te üçü Türkiye ve Rusya’dan. Toplam 5 bin 14 talepte bulunan Türkiye’yi 3 bin 344 taleple Rusya takip etti. Türkiye 512 kullanıcı hakkında bilgi talebinde bulunarak bu alanda 6. ülke oldu.

Türkiye’nin altı yıl önce aynı dönemde bilgi talebinde bulunduğu kullanıcı sayısı yalnızca 1’di. 2012’de yayımlanmaya başlayan Twitter şeffaflık raporlarında bugüne kadar Türkiye’nin bilgi talebine bir kere bile yanıt verilmediği görülüyor.

Sindirme politikası

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan ifade özgürlüğü davalarını yakından takip eden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, en çok içerik kaldırma talebinin Türkiye’den gelmesini ‘baskı, sindirme ve korkutma politikası’ olarak değerlendirdi.

Akdeniz, “Bu rapor, Türkiye’deki internet sansürlerin ne kadar yaygın olduğunun göstergesi. 2014’ten beri tweet kaldırmada dünya liderliğini bırakmadık” dedi. Kullanıcıların da korkup tweetlerini silebileceğini aktaran Akdeniz, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bir tweet ile ilgili kaldırma talebi varsa Twitter, ‘X kişi tarafından bu tweete erişim engeli isteniyor’ diye bir bilgilendirmede bulunuyor. Kullanıcı bu bilgilendirmeden sonra korkup tweeti silebiliyor. Eğer siz kaldırmazsanız da Twitter kaldırıyor.