Halk TV’de yayımlanan ‘Halk Arenası’ programında yaptıkları açıklamalar nedeniyle sanatçılar Metin Akpınar(77) ve Müjdat Gezen(75) hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’, ‘darbeye çağrı’ ve ‘ölüm tehdidi’ suçlamalarıyla önceki gün başlatılan soruşturma sonrası Akpınar ve Gezen dün sabah saatlerinde gözaltına alındı. Savcılık, iki sanatçıyı mahkemeye sevk ederken, mahkeme, ifadelerinin ardından Akpınar ve Gezen’i adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Savcılık […]

Saray hedef gösterdi sanatçılar ifade verdi

Halk TV’de yayımlanan ‘Halk Arenası’ programında yaptıkları açıklamalar nedeniyle sanatçılar Metin Akpınar(77) ve Müjdat Gezen(75) hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’, ‘darbeye çağrı’ ve ‘ölüm tehdidi’ suçlamalarıyla önceki gün başlatılan soruşturma sonrası Akpınar ve Gezen dün sabah saatlerinde gözaltına alındı. Savcılık, iki sanatçıyı mahkemeye sevk ederken, mahkeme, ifadelerinin ardından Akpınar ve Gezen’i adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

Savcılık ifadesinde Gezen’e programda yaptığı konuşma hatırlatıldı. Gezen’in, “Benim Halk Arenası programında yapmış olduğum konuşmam doğrudur. Ben konuşma mizah olsun diye söyledim. Benim herhangi bir Cumhurbaşkanına hakaret etme kastım yoktur. Cumhurbaşkanı grup toplantısında ‘Bu Kadıköy’de oturanlar kaymak tabakadır. Türkiye yıkılsa umurlarında değildir’ demiştir. Ben de Kadıköy’de oturduğumdan dolayı eleştirmek amacıyla bu sözleri söyledim. Bu söylediğim sözler birebir doğrudur. Fakat hakaret kastıyla söylenmiş sözler değildir” dediği belirtildi.

Akpınar’ın ilk sözleri: Bekliyordum

Metin Akpınar, “Savcı Bey çağırdı. İfade vermeye gidiyoruz” dedi. Akpınar adliye bahçesinde basın mensuplarının kendisine sorduğu ‘’Bunu bekliyor muydunuz?’’ sorusuna “Tabii ki” diye cevap verdi. Akpınar “Evden hastaneye mi yoksa direkt buraya mı getirildiniz?” sorusuna ise “Hayır, buraya geldim” karşılığını verdi.

Bunlardan korkan bunlar gibi olsun!

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan usta oyuncu Müjdat Gezen ilk kez BirGün’e konuştu. 80 Darbesi sonrasında da yargılandığını aktaran Gezen, “Korkmuyorum, bunlardan korkan bunlar gibi olsun!” dedi.

Gezen’in BirGün’e yaptığı açıklama şöyle: “Haftada bir gün karakola gidip imza atacakmışız. Karakoldaki çocukları tanıyorum, atın benim yerime dedim. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla adli kontrol şartı getirildi. Cumhurbaşkanına hakaret… Onun söylediği lafı söylemek. Savcılar ve hakimler tutuştu. Emir büyük yerden geldi tabii ama bu laftan bir hakaret çıkmaz. Çünkü onun kendi söylediği laf. Ben 80’de de Kenan Evren döneminde de yargılandım. Kenan Evren devri daha iyiydi. Düşünebiliyor musun? Bunlardan korkan bunlar gibi olsun. Korkar mıyım ben ya?”

AKP’li vekil hedef gösterdi!

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, sanatçı Akpınar ve Gezen’in ifadeye çağrılmasını değerlendirdi. Dağ, hukuki sürecin devam ettiğini ifade ederek, “Yani ortada bir darbe çağrısı, bir tehdit ve sokağa çıkmada içerisinde olan, neredeyse bir vandallığa çağrı olan bir ifade durumu söz konusu” dedi.

Gezen ve Akpınar’a açılan soruşturmaya aralarında sanatçı ve siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda kişi tepki gösterdi.

Demokratik haklar yok sayılıyor

Müjde Ar: “Türkiye’de yazarların, sanatçıların, halktan insanların düşüncelerini özgürce ifade etmeleri yönetimi eleştirmeleri suç kabul ediliyor. Sorunları olan insanların barışçıl gösterileri yani hak aramaları engelleniyor. Demokratik haklar yok sayılıyor. Bu gidişat toplumdaki var olan huzursuzlukları derinleştiriyor. Toplum bir korku toplumuna dönüştürülüyor. Bunları doğru bulmuyorum. Ülkemizde huzur ve kardeşlik içerisinde yaşamanın ve her alandaki gelişmenin yolu eksiksiz bir demokrasiyle mümkündür. Yönetimlerin görevi bunu gerçekleşmektir. Hoşa gitmeyen düşünsel ve sanatsal ifadeleri yasaklamak cezalandırmaya çalışmak değildir.”

Acayip bir durum

Şevket Çoruh: “Çıkacak sonucu da beklememiz gerekiyor. Yaşları 80’e yaklaşmış iki ustayı sözlerinden hemen sonra gözaltına alıp, örgütlü bir suçla yargılamak çok acayip bir durum. Şimdilik bu söylenebilir. Ancak tutuklama kararı verilirse o zaman işler değişir ve çok daha farklı şeyler söylenir. Şu an iki usta sanatçı ve bütün Türkiye için üzülmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok.”

Melek Baykal: “Fevkalade üzgünüm. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Dostlarım onlar. Türkiye’nin çok değerli iki oyuncusu. Keşke böyle bir şeyle gitmeselerdi adliyeye. Fevkalade üzgünüm. Sanatçılar üzerinde bir baskı ortamı yaratılmaya çalışılması bizleri kötü etkiliyor. İyi etkilemiyor.”

Onlar demokrasi sevdalısıdır

Uğur Dündar: “Metin Akpınar son Halk Arenası’nda ‘Seçimde kazanan başım üstüne’ diyen demokrasi sevdalısı, Müjdat Gezen ise, darbeciler tarafından zincirlenerek zindana atıldığında bile düşünce özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü savunmaya devam etmiş demokrasi savaşcısı büyük sanatçılardır.”

Halkın sanatçısı bizim de hocamızdır

Oyuncular Sendikası: “Türk tiyatro ve sinemasına etkileri tartışmasız olan Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in bu sabah ifadeleri alınmak üzere adliyeye götürüldüklerini öğrenmiş bulunuyoruz. Metin Akpınar ve Müjdat Gezen büyük ustalarımızdır. Onlar halkın sanatçısı, bizlerin de hocalarıdır.”