İki sene önce Gülsuyu-Gülensu mahallelerinde mahallelinin katılımıyla ve Dayanışmacı Planlama Atölyesi’nin çalışmaları içerisinde yürüttüğüm Fotoğrafla Belgeleme Atölyesi’nin...

İki sene önce Gülsuyu-Gülensu mahallelerinde mahallelinin katılımıyla ve Dayanışmacı Planlama Atölyesi’nin çalışmaları içerisinde yürüttüğüm Fotoğrafla Belgeleme Atölyesi’nin ürettiği fotoğrafların bir kısmı RED Fotoğraf"ın uzun zamandır hazırlıklarını yaptığı “Soylulaş–ma/Kentsel Dönüşüm” adını verdiği çalışmada sergileniyor. Çağdaş Hukukçular Derneği Sergi Salonu’nda izleyiciyle buluşan fotoğraflar, 16 Şubat’a kadar izlenebilecek.

Ancak bölgede sorunlar devam etmekte. Semt sakinleri, 24 Ocak 2008 tarihinde mahalle çeşmesinin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler ve “Narcity konutlarının bitiminde Kiptaş inşaatının yürüttüğü şantiyenin kazısı ve istinad duvarı yapmadan açtığı çalışmasında ormanın eteklerinde boylu boyunca toprak kayması ve heyelan oluştuğunu, birçok çam ağacının yok olduğunu,” söylediler. 

 

•••

Fatih Belediyesi’nin yıkım ekiplerinin daha önce iki kez yıkım için geldiği ancak, görüşmeler ve çocukların binaya girip direnişi sayesinde durdurulan dozerler geçen hafta Çocuk Merkezi’ni yok etti.

Sulukule’de  çocukların hayatlarını güzelleştirmek, yaşadıkları derin travmayı atlatmak ve ‘öğrenmek’ için kurulan Çocuk Atölyesi artık yok.

Çocuk Atölyesi 2006’nın mart ayından bu yana, yıkım alanında yaşayan çocuklarla, okuma- yazma, resim, darbuka kursları, sirk çalışmaları, tiyatro oyunu sahnelemeye  kadar çeşitli alanlarda eğitim buluşmaları düzenlemekte olan gönüllü bir oluşumdu. Fatih Belediyesi talebin yazılı ve resmi bir dilekçe halinde kurumlarına iletilmesi halinde yıkılmayacağına dair prensip sözü vermişti. Dilekçeler iletildi. Ancak belediye, bir önceki cuma günü, merkeze yine dozerleri göndererek bir kez daha sözünde durmayacağını gösterdi…

 

•••

RED Fotoğraf"ın uzun zamandır hazırlıklarını yaptığı “Soylulaş–ma/Kentsel Dönüşüm” fotoğraf sergisinin Çağdaş Hukukçular Derneği Sergi Salonu’nda 16 Şubat’a kadar izlenebileceğini belirtmiştim.

Serginin açılışında, RED Fotoğraf adına konuşan fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman, neden böyle bir sergi açma gereksinimi duyduklarını anlattı. Kentsel Dönüşüm(!) adıyla başlatılan ve başarılarını da ‘soyluluk’ olarak kendilerine dayatanlara karşı “Soylulaş-ma” dediklerini belirten Özcan Yaman, uluslararası ve ulusal büyük sermaye gruplarıyla rant çevreleri için, kentlerin mutlu azınlıklarını daha mutlu, yoksullarını daha yoksul yapmayı hedefleyen bu projeye, RED Fotoğraf olarak karşı olduklarını vurguladı. 

“Soylulaş-ma” diyen fotoğrafçıların isimleri şöyle; İlker Akalınlı, Mattieu Chazal, Çağla Cömert, Uğur Çolak, Şaban Dayanan, Deniz Ersoy, Murat Germen, Paşa İrmek, Nihat Karadağ, Deniz Kocak, Ufuk Koşar, Zeynep Kuray, Eylem Lodos, Seda Öz, Alaattin Timur, Özcan Yaman, Murat Yaykın, Murat Yazar ve Gülsuyu-Gülensu Mahalleleri Fotoğraf Atölyesi.

 

•••

Son sözü Nâzım Hikmet’in ‘Şarkılarımız’ şiirine barakalım.

 Şarkılarımız/varoşlarda sokaklara çıkmalıdır./Şarkılarımız/evlerimizin önünde durmalı/camlara vurmalı/kapıların ellerini sıkmalıdır,/sıkmalıdır/acıtana kadar,/kapılar/bağlı kollarını açana kadar...

 Biz anlamayız/tek ağzın türküsünü./Her matem gecesi/her bayram günü,/şarkılarımız/bir gaz sandığını yere yıkarak/sandığın üstüne çıkarak/kocaman elleriyle tempo tutmalıdır. Şarkılarımız/çam ormanlarında rüzgar gibi bize kendini/hep bir ağızdan okutmalıdır!!.

 Şarkılarımız/ön safta en önde saldırmalıdır düşmana./Bizden önce boyanmalıdır/şarkılarımızın yüzü kana..

 Şarkılarımız/varoşlarda sokaklara çıkmalıdır!

Şarkılarımız/bir tek yüreğin/perdeleri inik/kapısı kilitli evinde oturamaz!.

Şarkılarımız/ rüzgara çıkmalıdır...