Gönüllüler, “Seçim sadece metropollerde gerçekleştirilmeyecek. Bu nedenle ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyan bu seçimde Türkiye’nin dört bir köşesinde yaşayan herkesi elini taşın altına koymaya ve Türkiye Gönüllüleri’ne katılmaya davet ediyoruz” diyor.

Seçmenlere iradelerine sahip çıkma çağrısı

Sibel Uçar

Türkiye’nin 81 il 973 ilçesindeki bütün sandık alanlarından en az bir gönüllünün olması ve bu yolla veri akışını en hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini hedefleyen Türkiye Gönüllüleri’ne başvuru sayısı 90 bine ulaştı. Demokratik ve adil bir seçim için bu kadar çok sayıda vatandaşın süreçte yer almak istemesinin yaşanan kritik dönemle de yakından ilintili olduğunu belirten gönüllüler, başvuruların özellikle büyük şehirlerde yoğunlaştığına dikkat çekiyor.

Türkiye Gönüllüleri millet iradesinin sandık sonuçlarına eksiksiz yansıması için Doğu Anadolu, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden daha fazla sayıda gönüllüye ihtiyaçları olduklarını ifade ediyor. 

Seçmen iradesinin sandığa eksiksiz yansıması için bir araya gelen Türkiye Gönüllüleri’nin çalışmaları da seçim tarihi yaklaşırken temposunu artırarak devam ediyor. Bugüne dek çeşitli platform ya da siyasi partiler bünyesinde, özellikle de 2019 İstanbul Yerel Seçimlerinde seçim güvenliği konusunda çalışanların bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Gönüllüleri, seçim sonuçlarının her sandık noktasından adil, güvenilir ve hızlı bir şekilde alınarak dijital ortama aktarılmasını amaçlıyor. 

Türkiye Gönüllüleri, siyasilerin yaptığı çağrıların ve seçim tarihinin yaklaşmış olmasının gönüllü başvuruları sayısını önemli ölçüde artırdığını ancak bu başvuruların büyük oranda metropollerden gerçekleştiğini belirtiyor. Gönüllüler, “Seçim sadece metropollerde gerçekleştirilmeyecek. Bu nedenle ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyan bu seçimde Türkiye’nin dört bir köşesinde yaşayan herkesi elini taşın altına koymaya ve Türkiye Gönüllüleri’ne katılmaya davet ediyoruz” diyor. 

14 Mayıs günü gerçekleşecek seçimde gönüllü olarak görev almak üzere Türkiye Gönüllüleri’ne başvuran kişi sayısı 90 bin. Ancak sayısal olarak büyük bir değer olan bu durumun coğrafi dağılımına bakıldığında yeterli olmadığı görünüyor. Türkiye’nin tüm köylerinde, en batısından en doğusuna kadar bütün sandık alanlarında var olmayı hedefleyen Türkiye Gönüllüleri gönüllü dağılımlarının illerdeki sandık alanlarıyla korelasyonunun sonuçların etkin bir şekilde alınmasında önem taşıyacağını belirtiyor.

Bugüne dek başvuruların yaklaşık yüzde 60’ını büyük şehirlerden alan Türkiye Gönüllüleri, özellikle Doğu Anadolu, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki vatandaşları da ellerini taşın altına koymaya ve Türkiye Gönüllüleri’ne katılmaya davet ediyor.

Sadece seçim günü değil öncesinde de çalıştılar

Türkiye Gönüllüleri, seçimin salt seçim günü değil öncesinde gerçekleştirilen çalışmalarla bir bütün olduğundan hareketle aksiyon planlarını seçim öncesi ve seçim günü olarak iki başlık altında topladı. Demokratik bir sürecin maksimum katılım, bilgi ve bilinçle gerçekleşeceği düşüncesiyle seçim öncesi süreçte seçmen kaydı ve seçim süreci ile bilgilendirmeler yaparak, seçmenleri oy kullanma ve oyuna sahip çıkmaya teşvik eden çalışmalar yürüttüler. Gönüllüler seçim gününde ise ıslak imzalı tutanaklara hızlıca ulaşacak ve sandıklara sahip çıkmaya destek olacaklar.

Çalışmalarını gönüllülük esasına dayalı olarak yürüten Türkiye Gönüllüleri gönüllüler ve seçmelere yönelik çevrimiçi eğitim içerikleri de oluşturdu.

Adaydan, partilerden ve siyasi farklılıklardan bağımsız olarak güvenilir bir seçim için yola çıkan Türkiye Gönüllüleri kendilerini adil, demokratik bir seçim için bir araya gelmiş gönüllüler olarak tanımlıyor.

Islak imzalı tutanakları dijital ortama aktaracaklar

Türkiye Gönüllüleri seçim günü Türkiye’nin dört bir köşesindeki 57.431 sandık alanındaki 192.191 sandık sonucunu dijital ortama aktaracaklar. Bu kritik görevi yerine getirebilmek için ve her bir sandığın sonuçlarını aktarmak için tüm sandık alanlarında en az bir gönüllünün yer alması hedefleniyor. Gönüllüler ıslak imzalı tutanaklara hızlıca ulaşarak fotoğrafını çekecek ve ardından seçim sonuçların dijital ortama aktarılması sağlayacaklar. Siyasi partiler tarafından yürütülen sandık çalışmalarından bağımsız olarak yürütülen bu süreç verilerin aktarım hızı ve farklı kaynaklardan gelen dataların örtüştürülmesi açısından büyük önem taşıyor. Yerel seçimlerde İstanbul’da hayata geçirilen bu sistemin faydası ciddi anlamda görülmüştü.

Seçmen iradesinin sandığa eksiksiz yansımasını hedefleyen Türkiye Gönüllüleri seçim sürecinde siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışıyor ve talep olduğu takdirde siyasi partilere sandık güvenliği konusunda da gönüllü desteği de sağlıyor. 

Deprem bölgesine de yoğunlaştılar

Türkiye Gönüllüleri bu süreçte deprem bölgesinde sandık sonuçlarının güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayacak gönüllü yapılanması yanı sıra afetzede seçmenlerin bilgilendirmesine yönelik faaliyetleri de yürüttü. Bölgenin özel durumundan kaynaklı olarak sahada etkin olma arzusunda olduklarını belirten Türkiye Gönüllüleri, afet bölgesinde güçlü ve etkili olabilmek için bölgeden daha fazla gönüllü katılımının olması gerektiğini belirttiler.
Afet bölgesinde yer alan 11 ilde bulunan 9.089 sandık alanında en az bir Türkiye Gönüllüsü’nün olmasını hedefleyen Türkiye Gönüllüleri, deprem bölgesinde en az 9.089 kişiyi görevlendirmeyi amaçlıyor. Bölgeden daha fazla gönüllü başvurusu geldiği takdirde sandık alanlarında daha fazla gönüllüyle seçim güvenliğine katkıda bulunacaklar.

Depremin ardından pek çok seçmen ikametgâhlarını taşıdıkları durumda yapılacak yardımlardan yararlanamayacaklarını düşünerek ya da farklı nedenlerle adres bildiriminde 
değişiklik yapamamıştı. Seçmen iradesinin sandığa yansıması ve depremzede vatandaşların oy verme haklarını kullanabilmeleri için Türkiye Gönüllüleri’nin destekçileri arasında yer aldığı askıda bilet platformu hayata geçirildi. Tamamen gönüllülerden oluşan bu platform aracılığıyla adres kaydı deprem bölgesinde bulunan ve seçmen kimliği teyit edilen seçmenlerin oy kullanacakları şehre ulaşımı için bedelsiz olarak bilet sağlanacak. 

Yurtdışındaki seçmenler için çalıştılar

Türkiye Gönüllüleri, yurtdışında yaşayan seçmenlerin sandığa gitme eğiliminin düşük olmasından hareketle pek çok ülkede oy verme motivasyonunu artırmaya yönelik çalışmalar yaptı. Ayrıca yurtdışında sürekli ya da geçici olarak yaşayan seçmenleri oy kullanabilmesi için yapması gerekenler, sandıkların kurulacağı tarihler, saatler ve yerler konularında bilgilendirmeler yaptı. Yurtdışında yaşayan vatandaşların oy kullanacakları yerler ile yaşadıkları yer arasındaki mesafenin kimi bölgelerde sorun olması nedeniyle sandığa ulaşım da gönüllülerin yaptıkları çalışmalar arasında yer aldı. 

Türkiye Gönüllüleri, siyasi partilerle işbirliği içinde yurtdışı sandıklarda sandık kurulu üyesi veya müşahit olarak yer almak isteyen vatandaşlara yönelik çalışmalar da gerçekleştirdi. 
Nitekim 27 Nisanda başlayan yurtdışı seçim takviminde seçmenlerin sandığa gitme oranının önceki yıllara oranla bariz bir şekilde artmış olması yurtdışında yaşayan Türk seçmenlerin Türkiye’nin geleceğiyle ilgili hassasiyetlerini de somut bir şekilde gösteriyor.

Kimler gönüllü olabilir?

Temel olarak; bu ülkede bir şeylerin değişmesini isteyen ve bu doğrultuda seçmen iradesinin sandığa eksiksiz yansımasını destek vermek isteyen, seçim güvenliği için elini taşın altına koymaktan çekinmeyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türkiye Gönüllüsü olabilir ve Türkiye Gönüllüleri çatısı altında farklı alanlarda seçim güvenliğine yönelik çeşitli başlıklardaki çalışmalara destek verebilir.

Adil ve demokratik bir seçim için elini taşın altına koymak isteyen herkes turkiyegonulluler.org adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak Türkiye Gönüllüleri’ne katılabilir. 

Yapılan başvurular sandık alanlarındaki gönüllü ihtiyacına göre önceliklendiriliyor ve yine gönüllülerden oluşan çağrı merkezi aracılığıyla dönüş yapılıyor.