6. Yerevan Altın Kayısı Film Festivali'nde Özcan Alper, 'Sonbahar' filmiyle, biri FIPRESCI (Uluslararası Sinema Yazarları)  Ödülü,...

6. Yerevan Altın Kayısı Film Festivali'nde Özcan Alper, 'Sonbahar' filmiyle, biri FIPRESCI (Uluslararası Sinema Yazarları)  Ödülü, diğeri Altın Kayısı Jüri Özel Ödülü olmak üzere, iki ödül birden kazandı.
Bu ödüllerle beraber Özcan Alper'in Sonbahar filmiyle aldığı ödüller 30'u geçiyor. FIPRESCI jürisi, Giovanni Ottone (İtalya), Jean-Max Mejean (Fransa) ve Artsvi Bakhchinyan (Ermenistan)'dan oluşuyordu. Büyük jüri ise, Kohei Oguri (Japonya), Eric Bogosian (ABD), Albert Wiederspiel (Almanya), Arsinée Khanjian (Kanada), Nana Djordjadze (Gürcistan) ve Paco Poch (İspanya)'tan oluşmuştu.
Özcan Alper alkışlar arasında FIPRESCI ödülünü alıp sahneden indikten biraz sonra, bu kez yeniden sahneye Altın Kayısı Jüri Özel Ödülü'nü almak için çağrıldı. Konuşmalarının ilkini Hemşince, ikincisini Türkçe yapan Özcan Alper, ödüllerini sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada özgürlükler için mücadele eden politik tutsaklara ithaf ettiğini ifade etti. Özcan Alper ödül sevincini, kendisi gibi iki ödül alan The Other Bank filminin yönetmeni George Ovashvili'yle paylaştı. Evrensel Jüri Ödülü ve Altın Kayısı En İyi Film Ödülü'nü alan George Ovashvili ise, yaptığı konuşmada filmini Abhazlara adadığını söyledi. Abhazya'daki iç savaş sırasında zorunlu göç yaşayanlar içinde 12 yaşında bir çocuğun öyküsünü anlatan The Other Bank filmi de Sonbahar kadar alkış aldı ve izleyiciler tarafından onaylandı.
Yazarımız Enis Rıza, Alexander Rodnyansky (Rusya), Michael Wiedemann (Almanya), Ian Haydn Smith (İngiltere), Artyom Melkomyan (Ermenistan)'dan oluşan Uluslararası Belgesel Film Jürisi ise, Altın Kayısı Ödülü'nü Anders Ostergaard'ın (Danimarka) Burma VJ Reporting from a Closed Country filmine verirken, Gümüş Kayısı Ödülü'nü Sergey Bukovsky'nin The Living'ine değer gördü. Ayrıca jüri, Faiza Ahmad Khan'ın (Hindistan) Superman of the Malegaon filmini Jüri Özel Ödülü'ne layık gördü. Burma VJ Reporting from a Closed Country filmi, her türlü kameraların yasak olduğu Burma'da bir grup insanın küçücük kameralarla diktatörlüğe karşı mücadelesini anlatıyor. The Living ise, 1930'lar Ukraynası'nda dönem politikaları ve açlık üzerine, içeriği ve sinematografisi açısından güçlü ve etkileyici bir film. Superman of Malegaon filmi ise, yine bir avuç insanın film yapma tutkusuyla ve küçücük bir kamerayla, çok ilkel koşullarda "Superman komedisi" çekmelerinin hikâyesini anlatıyor. Özellikle Burma VJ Reporting from a Closed Country ve Superman of Malegaon filmleri, yaratıcılığın bile parayla ilişkilendirilmeye çalışıldığı bir dünyaya karşı koyuşun güzellemeriydi.
Bu filmler ve festivale katılan belgesel filmlerden önemli bir seçki, Aralık ayında İstanbul'da Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından gercekleştirilecek olan 12. İstanbul 1001 Belgesel Film Festivali'nde gösterilecek. Özellikle, Burma VJ Reporting from a Closed Country ve Superman of Malegaon filmlerinin, sinema tutkusunu ve özellikle belgesel sinemanın dönüştürücü etkisini anlatması, jürinin bu seçimi yaparken altını çizdiği en önemli nokta olarak ifade edildi.
6. Altın Kayısı Yerevan Film Festivali, 19 Temmuz Pazar günü ödül alan bütün filmlerin toplu gösterimiyle sona erdi.