Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi kurmaylarının oluşturduğu ekonomi masası dün bir kısmı kameralara kapalı bir basın toplantısı düzenledi. Gazete ve televizyonların ekonomi editörleri ile bir araya gelen CHP ekonomi masası Türkiye ekonomisini başlıklar halinde değerlendirdi. Toplantıların kameralara kapalı geçen kısmı üreten ekonomi, çalışan ekonomi ve hakça paylaşan ekonomi adı altında 3 başlıkta gerçekleşirken, toplantının açış konuşmasını […]

Sorunu yaratan sorun çözemez

Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi kurmaylarının oluşturduğu ekonomi masası dün bir kısmı kameralara kapalı bir basın toplantısı düzenledi. Gazete ve televizyonların ekonomi editörleri ile bir araya gelen CHP ekonomi masası Türkiye ekonomisini başlıklar halinde değerlendirdi.

Toplantıların kameralara kapalı geçen kısmı üreten ekonomi, çalışan ekonomi ve hakça paylaşan ekonomi adı altında 3 başlıkta gerçekleşirken, toplantının açış konuşmasını CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak gerçekleştirdi. Öztrak CHP olarak ağustos ayında partinin ekonomi kurmaylarından oluşan bir ekonomi masasının kurulduğunu ve ekonominin tüm sorunlarına ilişkin projeler hazırladıklarını belirtti.

Tarımda üretim planlaması yapacağız

Türkiye ekonomisinin üretim kapasitesinin kullanılmadığını vurgulayan CHP ekonomi kurmayları, AKP’nin ekonomi politikasının gelir yaratmak yerine borç almak, üretmek yerine ithalat yapmak olduğunu dile getirdi. Özellikle son dönemde tanzim satışlarla gündeme gelen tarım krizine ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal önemli veriler paylaştı. Sarıbal gıdanın stratejik olduğunu vurgularken, tarımdan elde edilen getiriye kar odaklı bakılmaması ve tarıma bütçeden daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de 22 milyon kişinin yeterli gıdaya ulaşamadığını, 1 milyon kişinin yatağa aç girdiğini paylaşan Sarıbal tarımda üretim planlaması yapılması gerektiğini anlattı.

Hukuksuzluğun kişi başına maliyeti 2700 dolar

Türkiye’nin kaynaklarını kullanmada başarısız olmasının ekonomik krizin temel sebebi olduğu vurgulayan Faik Öztrak ise Türkiye’de beşeri sermayedeki azalmaya dikkat çekti. 2016’da 69 bin kişinin yurtdışına gittiğini bu sayının 2017 yılında yüzde 64 artışla 113 bin kişinin yurt dışına çıktığının altına çizen Öztrak yurtdışına çıkanların büyük bölümünün üniversite mezunu, dil bilen, nitelikli elemanlar olduğunu vurguladı. Çoğu bilim insanı bu kişilerin yurtdışına çıkmasında en temel sebebin hukukun üstünlüğünün hiçe sayıldığını vurgulayan Öztrak “hukukun üstünlüğü endeksinde 2014 yılında 50. Sırada olan ülkemiz 2018 yılında 101. sıraya gerilemiştir, hukuksuzluğun maliyeti kişi başına 2700 dolardır” dedi.

Vergi yoksulun sırtında vergi sistemi adaletsiz

CHP ekonomi masasının temel gündemlerinden birisi de vergi sistemindeki adaletsizlik oldu. Akif Hamzaçebi küreselleşme ile beraber kurumlar vergisi ve gelir vergisi oranlarının azalırken KDV oranlarının artmasına dikkat çekti. Türkiye’de SGK priminin yüksek oranlı olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, prim oranlarının düşürülmesi gerektiğini ve mutlaka kayıt dışı istihdamın azaltılması gerektiğini ifade etti.

Yükselmek için yandaş sendikaya üye olmak şart

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise kayıtlı çalışan 100 kişiden sadece 14’ünün sendikalı olduğunu ve bunların sadece yarısının toplu iş sözleşmesi hakkına sahip olduğunu ifade etti. Bu tablonun AKP tarafından bilinçli olarak yaratıldığını vurgulayan Ağbaba “AKP döneminde 22 bin işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İşçi intiharları yüzde 300 arttı bu süreçte grevler yasaklandı” dedi. Kamuda zaten mülakat sistemiyle AKP’lilerin devlet personeli olabildiğini ifade eden Ağbaba, “kamuda yükselebilmek için yandaş sendikalara üye olmak şart hale geldi” dedi.

1 trilyon dolar kaynak haksız olarak aktarıldı

Toplantının gündem maddelerinden birisi ise AKP’nin ekonomi yönetiminin saydamlık ilkesine uygun davranmamasıydı. Konuya dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu AKP döneminde 1 trilyon dolarlık kaynağın yandaşlara peşkeş çekildiğini açıkladı. Öte yandan sarayın, şehir hastanelerinin maliyetinin ne olduğunu henüz bilmediklerini vurgulayan Erdoğdu” ihaleler pazarlık usulü yapılıyor, bu usül kamuya yüzde 20 daha maliyetli olmasına rağmen AKP tarafından bilinçli olarak tercih ediliyor” dedi.

Kara para legalize olsa TÜSİAD orta gelirli kalır

Eski Maliye Bakanı ve CHP Ekonomi Masası üyesi Abdüllatif Şener ise AKP dönemiyle Türkiye’nin bir kara para cennetine dönüştüğünü vurguladı. Konuşmasında Cipollo grafiği üzerinden ekonomi yönetimini eleştiren Şener, “haydut yönetimler bireysel kazançlarını arttırırken toplumsal zarar yaratırlar. Aptal haydutlar ise hem bireysel kazançlarını hem de toplumsal kazancı azaltıyorlar” dedi. Şener konuşmasının sonunda son 10 yılda Türkiye’de illegal şekilde elde edilen ve yandaşlara aktarılan paranın legalize olması durumunda TÜSİAD üyelerinin orta gelirli hale geleceğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu: Stratejik dönüşüme ihtiyaç var

Toplantının sonunda kapanış konuşmasını ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Kılıçdaroğlu 13 maddeden oluşan bir çözüm paketi hazırladıklarını ancak AKP’nin hiç birine riayet etmediğini ifade etti. Kılıçdaroğlu “adını koyalım, büyük bir ekonomik kriz yaşıyoruz, ülkeyi 17 yıldır yönetenler bu işin sorumlusudur, Türkiye ekonomisinin bir stratejik dönüşüme ihtiyacı var” dedi.