İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında barındıkları naylon çadırlarda çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçi, bugün ölümlerinin 7’nci yıldönümünde anılıyor. Yangında kardeşi Barış Kıyak’ı yitiren ve 7 yıldır Adalet Arayan İşçi Aileleri ile birlikte tüm sorumluların yargılanması için mücadele eden Damla Kıyak, “Tüm çabalarımıza rağmen asıl sorumlular asla suçlanmadı. Ölen işçi, suçlu yine işçi oldu. […]

Suçlu yine işçi oldu

İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında barındıkları naylon çadırlarda çıkan yangında hayatını kaybeden 11 işçi, bugün ölümlerinin 7’nci yıldönümünde anılıyor. Yangında kardeşi Barış Kıyak’ı yitiren ve 7 yıldır Adalet Arayan İşçi Aileleri ile birlikte tüm sorumluların yargılanması için mücadele eden Damla Kıyak, “Tüm çabalarımıza rağmen asıl sorumlular asla suçlanmadı. Ölen işçi, suçlu yine işçi oldu. Biz başka canlar yanmasın diye mücadele ediyoruz” dedi.

Asıl sorumlulara dokunulmadı

BirGün’e konuşan Damla Kıyak, iş cinayetinin yaşandığı 11 Mart 2012 gününden bu yana verdikleri mücadeleyi ve yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “7 yıldır gönüllü avukatlarımız ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden başka işçilerin aileleri ile birlikte adalet arıyoruz. Denetlemeyen kamu görevlileri ve işverenler de dahil tüm sorumlular yargılansın diye her duruşmaya katıldık. Her yıldönümünde AVM’nin önünde açıklamamızı yaptık, her ayın ilk pazarı Vicdan ve Adalet Nöbeti tutup derdimizi anlatmaya çalıştık. Ancak tüm çabalarımıza rağmen ve suç apaçık ortadayken bilirkişiler ölen işçileri bile suçlayan raporlar hazırladılar. Asıl sorumlular ise asla suçlanmadı. Ölen işçi, suçlu yine işçi oldu.”

Bizi anlamalarını beklemiyorum

Bu süreçte maddi manevi çok yıprandıklarını dile getiren Kıyak, “Bunu nasıl anlatırım bilmiyorum. Duruşmalarda, eylemlerde, röportajlarda, her anlattığımızda olayı tekrar yaşadık ve adalet yerini bulmadığı için içimiz soğumadı, tam tersine daha da yandı. Bizim hayatımız eskisi gibi olmayacak ve kaybettiklerimiz geri gelmeyecek, bunu biliyoruz. Biz başka canlar yanmasın, işe giderken güvende hissedelim diye mücadele ediyoruz” dedi.

Verdikleri mücadelede kendilerini yalnız hissettiklerini de anlatan Damla Kıyak, “İnsanlardan bizi tamamen anlamalarını beklemiyorum ama her yıl bini aşkın kişi iş cinayetinde hayatını kaybederken insanların bu duruma kör, sağır ve dilsiz kalmamasını isterdim. Çünkü bu hepimizi ilgilendiren bir adaletsizlik” diye konuştu.

Davetimiz ‘insanım’ diyen herkese

Damla Kıyak’ın da aralarında olduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri, bugün saat 13.00’te Marmara Park AVM’nin önünde önce basın açıklaması yapacak, ardından çadır yangınında hayatını kaybeden 11 işçiyi anacak. Ailelerden yapılan çağrıda şöyle dendi: “Bizler, bu yangında kardeşlerini, evlatlarını, babalarını, canlarını yitirmiş aileler olarak her yıldönümünde yangının meydana geldiği yerde buluşarak UNUTMADIĞIMIZI ve UNUTTURMAYACAĞIMIZI yetkililere ve kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Amacımız, kaybettiklerimiz ve bizler için ADALET. Tüm sorumlular yargılanana kadar adalet aramaya, davalarımızı takip etmeye devam edeceğiz. Davetimiz ‘vicdanım var, insanım’ diyen herkese…”

BİR SONRAKİ DURUŞMA MAYISTA

Esenyurt Marmara Park çadır yangını davasında Yargıtay’ın bozma kararından sonraki dördüncü duruşma, 10 Ocak’ta görüldü. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, davaya sanık olarak yeni eklenen Miratek firması yetkilileri ve iş güvenliği uzmanı ifade verdi. Sanıklar, olayda herhangi bir sorumluluklarının olmadığını iddia etti. Dava 17 Mayıs’a ertelendi.