Sudan’da aylar süren protestoların ardından ordu tarafından görevden alınan eski Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in yerine geçen Askeri Geçiş Konseyi’ne küresel “ilgi” sürerken, halk sokakları terk etmiyor. Sudan Komünist Partisi Merkez Komitesi Sekretaryası ABD emperyalizmine ve gerici hükümetlere karşı uluslararası birlik çağrısı yayımladı.Çağrıda, “kitlelerin birliğini ilerletmek ve pekiştirmek konusunda tek lider güç halktır ve halk […]

Sudan’dan, ABD emperyalizmine ve gerici hükümetlere karşı birlik çağrısı: Özgürlük, barış ve devrim, halkın seçimi

Sudan’da aylar süren protestoların ardından ordu tarafından görevden alınan eski Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in yerine geçen Askeri Geçiş Konseyi’ne küresel “ilgi” sürerken, halk sokakları terk etmiyor. Sudan Komünist Partisi Merkez Komitesi Sekretaryası ABD emperyalizmine ve gerici hükümetlere karşı uluslararası birlik çağrısı yayımladı.Çağrıda, “kitlelerin birliğini ilerletmek ve pekiştirmek konusunda tek lider güç halktır ve halk sokakları terk etmiyor” denildi.

ABD emperyalizminin bölgedeki gerici Arap hükümetleri ve Sudan Ordusu generalleriyle işbirliği yaptığı vurgulanarak, “muzaffer halkın diktatörlük rejiminin kökten kaldırılmasına yönelik aylardır süren yürüyüşlerini durdurmaya çalışıyorlar” ifadelerine yer verildi.

10 Maddelik açıklama şöyle;

• El Beşir’i deviren darbe liderleri üç aylığına olağanüstü hal ilan ettiler ve kitlelerinin gün batımından sabaha kadar sokağa çıkma yasağı getirerek evde kalmalarını istediler. Milyonlarca protestocu yeni askeri cuntanın getirdiği sokağa çıkma yasağını tanımayarak günlük kitlesel eylemlerini sürdürdü.

• Bir haftadır başkentin sokaklarında ve ülkenin dört bir yanında halk, büyük şehirlerde ve kasabalarda işgal eylemleri gerçekleştiriyor. Nöbeti sürdürüyor. “Özgürlük, Barış ve Devrim, Halkın Seçimidir ” sloganı ülkenin her köşesinde yankılanıyor.

• Devam eden kitlesel eylemlere uyguladığı baskı nedeniyle yeni askeri cunta, El Beşir’in tutuklanmasının yanı sıra, ilk başkan yardımcısı değiştirmek zorunda kaldı. Ancak derhal iktidarın derhal Özgürlük ve Değişim için gruplanan halk temsilcilerine devredilmesini talep ediyoruz. Saray darbesini düzenleyen Askeri Konseyin eski rejimin bir parçası olduğunu göz önünde bulundurarak kitlesel eylemin sürdürülmesini talep ediyoruz.

• Partimiz, Sudan Komünist Partisi de dahil olmak üzere Özgürlük ve Değişim Güçleri, sokaklardaki kitlelerin birliğini ilerletmek ve pekiştirmek konusunda öncü bir rol oynamaya devam ediyor. Tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını istiyoruz.

• Askeri Konsey’in feshedilmesi, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi ve barışı halkın getirmesini Darfur’da savaşın sona ermesini ve Batı Sudan’da barışın restorasyonunu talep ediyoruz.

• Neredeyse beş aydır devam eden barışçıl gösteriler yapıldıktan sonra, kazanılan zaferlere rağmen, muhalefet, radikal değişim mücadelesinde birleşmiş durumda. Rejim tümüyle tasfiye edilene kadar sokakları terk etmeyeceğiz.

• Geçen beş ay boyunca olduğu gibi, Sudan Komünist Partisi, ABD’nin devam etmekte olan komplolarını ve “yumuşak iniş” projesini dayatmasını engellemek için mücadele edecek. Yeni bir yaşamı biz kuracağız.

• Sokakları işgal etmek ve devrimin barışçıl doğasını korumak Sudan Devrimi’nin gerçek gücüdür.

• Dünya emperyalizmi, bölgesel gerici Arap hükümetleri ve sudan Ordusu generalleri ile işbirliği içinde kurulmaya çalışılan yeni dönemi reddediyoruz.

• Tüm dünya kamuoyunu ABD emperyalizmine ve gerici Arap hükümetlerinin Sudan ordusu ile yaptığı işbirliğine karşı uluslararası işbirliğine çağırıyoruz.