Sudan’da 4 aydır süren protestolarda, her kesimden insan sokaklardaydı. Tüm muhalefet cephelerinin yanı sıra, ülkenin Komünist Partisi ve üniversite gençleri de caddeleri doldurdu.  Protestoların en başından beri sokaklarda olan iki üniversiteli genç, Ahmed Awad ve Salma Mukthar Dirar. Her ikisi de 30 yıllık diktatörlük dönemini en başından hangi taleplerle yıkmak istediği konusunda emin: ‘Ekmek, Adalet ve […]

Sudanlılar kavgaya devam edecek

Sudan’da 4 aydır süren protestolarda, her kesimden insan sokaklardaydı. Tüm muhalefet cephelerinin yanı sıra, ülkenin Komünist Partisi ve üniversite gençleri de caddeleri doldurdu.  Protestoların en başından beri sokaklarda olan iki üniversiteli genç, Ahmed Awad ve Salma Mukthar Dirar. Her ikisi de 30 yıllık diktatörlük dönemini en başından hangi taleplerle yıkmak istediği konusunda emin: ‘Ekmek, Adalet ve Özgürlük’

Sudan Üniversitesi mühendislik fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Ahmed Awad bugüne kadar protestolarda 2 arkadaşının yaşamını yitirdiğini söyleyerek “Arkadaşlarım ve ben bu rejimi de artıklarını da istemiyoruz” diyor. Salma Mukthar Dirar ise, “Neden yüksek sesle kavga ediyoruz biliyor musunuz? İslami, muhafazakâr ve ataerkil sistemden bıkmış bir kuşağı zapt edemezsiniz” diye konuşuyor.

“Bu ilk değildi ki”

Salma Mukthar Dirar protestoları açığa çıkaran öfkeyi şu sözlerle anlatıyor: “Sudan halkı 1989’dan beri İslami-ordu rejimi tarafından yönetildi. Ömer El Beşir, 30 yıl önceki askeri darbeden bu yana hüküm sürüyor. Ülkemizin ekonomik, sosyal ve politik durumu çok uzun süredir berbat. Ancak özellikle son on yılda daha da bozuldu. Sudan halkının barışçıl ve refah dolu bir yaşam sürmesi artık mümkün değildi. Diktatörlük dayanılmaz bir hale geldi. İnsanlar tüm bu yıllar boyunca da protesto gösterileri yaptılar ancak vahşi bir güçle karşılandılar ve birçoğu bu rejim tarafından kurban edildi. Yüzlerce insan öldürüldü, hasta ya da engelli şekilde hayatına devam etmek zorunda bırakıldı. Cezaevleri barışçıl protesto gösterileri yapan eylemciler ile dolduruldu.“

Kadınlar hep korkusuzdu

Protestolarda kadınların en ön saflarda yer almasına ilişkin ise “Ülkemdeki kadınlar her zaman iyi eğitimli, sert, kararlı, açık sözlü, korkusuz ve güçlü fikirli olmuştur. Tarih boyunca birçok politik değişiklikte, ilerlemede önemli roller oynadık. Ve hâlâ hiçbir şey değişmedi!  Başarısız rejime karşı en önde hep kadınlar savaşıyorlar” diyor

İslami baskıdan bıktık…

Dirarsözlerini şöyle sonlandırıyor: “İslamcı diktatörlük döneminde, sadece kendilerinin savunduğu İslami öğretilere göre, kadınları ezmeye ve yaptıkları her türlü cesaret eylemini engelleme çalıştılar. Bunların hepsi, kadınların bu protestolarda daha da sertleşip daha yüksek sesle kavga etmelerine yol açtı.  “Neden yüksek sesle kavga ediyoruz biliyor musunuz? İslami, muhafazakâr ve ataerkil sistemden bıkmış bir kuşağı zapt edemezler de ondan.”

“Sokağa çıkmak yasaktır” desinler diye direnmedik

22 yaşında Sudan Üniversitesi Mühendislik Ahmed Awad ise, ilk günden beri sokaklarda. Bu sürezarfında, iki arkadaşı yaşamını yitirmiş. Nöbetleşe her gün sokaklarda olduklarını söyleyerek özetle şöyle konuşuyor; “Biz yalnızca gençler değil, kadınlar çocuklar, arkadaşlar, tüm Sudan halkı olarak tam 4 aydır direniyoruz. Şimdi ise sivil bir hükümet kurmuyorlar, Beşir’in ekibine razı olun diyorlar. Televizyonlardan okudukları bildiri de, “ekmek” var mı? “adalet” var mı? Peki ne var? “Sokağa çıkmak yasaklanacak” var. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ben iki arkadaşımı yitirdim. Onlar neden öldü? Ekmek, Adalet ve Özgürlük için… Biz her akşam ve sabah nöbetleşe sokaklardaydık. Arkadaşlarımızın tutuklanmasına, cezaevlerinde tacize, tecavüze uğramasına göz yummadık. Üniversite’de hocalarımızda bize destek verdi. Yanı başımızdalardı. Şimdi Beşir gidiyor evet, biz başardık. Ama hepsi gidene kadar sevinmeyeceğiz”

***

SUDAN KOMÜNİST PARTİSİ: BU ÖFKE BİR ANDA BİTMECEK

Sudan Komünist Partisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Dr. Mourad Mohamed ile şu an Sudan’da neler yaşandığını konuştuk. Mohamed, “Beşir gidiyor ama biz sokakları terk etmiyoruz, gençler sokakları terk etmiyor. Sudan’da her yaştan insanla bir aradayız. Ordunun kararı bizim için şaşırtıcı oldu ama sokaklardan çekilmeyeceğiz. Tam 30 yıldır Beşir diktatörlüğü altında yönetiliyoruz. Bu çok uzun bir süre insanların öfkesi bir anda dinmeyecek. Beşiri de takipçilerini de kovacağız” diye konuştu.

HENÜZ TUTUKLULAR BIRAKILMADI

Sudan Komünist Partisi sokağın önemli güçlerinden biri. Protestolar da bu nedenle çok sayıda üyesi tutuklandı. Mohamed, tüm tutukluların bırakıldıkları yönünde iddialara ilişkin, “Henüz tutuklu yoldaşlarımız çıkarılmadı, fakat inanıyoruz hepsi çıkacak, hapishanelerde taciz ve işkence altında tutulan tüm yoldaşlarımız için sokaklardayız” dedi.

BÜTÜN DİKTATÖRLER DEVRİLECEK

4 aydır Sudan’da her kesimden insanın yan yana geldiğini söyleyen Mohamed, “Arzu ettiğimiz devrim bir anda gelmeyecek ama şu an Sudan’da yaşanan da bir devrim. Tam 30 yılın ardından bugün Beşir gidiyorsa, biz her akşam ve sabah nöbetleşe sokakları doldurduğumuz için gidiyor. Ordu kendisini kurtarmak istiyor, halk şimdilik buna seviniyor. Ama bu kez çok daha kararlıyız. Bu süreçte bize ulaşan, tüm yoldaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bütün diktatörler devrilecek!” diye konuştu.