IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü üçgeninin güdümünde sürdürülen tarım politikaları, bugün ülke tarımının çöküşünü sağlamıştır.

IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü üçgeninin güdümünde sürdürülen tarım politikaları, bugün ülke tarımının çöküşünü sağlamıştır. Tarımsal Destekleme neredeyse yok denecek kadar azaltılırken, destekleme sisteminin değiştirilerek "Doğrudan Gelir Desteği" adı altında sürdürülerek, tarım üretiminde dışa bağımlı duruma gelinmiştir.

Tarım sektöründeki özelleştirmeler yeni tekeller yaratarak yabancılaşmanın payı giderek artan duruma gelmiştir. EBK, TSEK, Yem Fabrikaları, Gübre Fabrikaları'ndan sonra sırada olan Şeker Fabrikaları, TEKEL 'in sigara fabrikaları da satıldıktan sonra dışa bu alanlarda da dışa bağımlılık yaşanacaktır.

EBK VE SEK

EBK e SEK'in özelleştirilmesinin ardından Türkiye 26 ülkeden et ithal eden bir ülke konumuna gelmiştir. Özelleştirmeden önce, 2.230 bin adet olan büyük baş kesin kapasitesi Haziran 2001 tarihi itibariyle (YDK Raporu) 750 bin adete düşmüştür. Süt ürünlerindeki tablo daha farklıdır. SEK'in 39 işletmesinin özelleştirilmesinden sonra, Türkiye süt ve süt ürünlerinde net dış alımcı konumuna gelmiş ve Pazar 6 büyük tekel tarafından yönlendirilmeye başlamış. Bunlar; Pınar Süt (Yaşar Holding), Mis Süt (Nestle), SEK (Koç Holding), Danonesa-Tikveşli-Birtat (Sabancı Holding), Ülker, YİMPAŞ (aytaç) ve SÜTAŞ'tır. Bunların yabancı ortakları vardır. Yaşar Holding Yadex, Yimpaş Holding APV Pasilac,IFU, Ülker Holding D.C.I, Cerestar, Al Tawfeek Com, Tekfen Holding (Missüt) Nestle, Koç Holding Sodial, Kagomeco, Sumitomo, Sabancı Holding Kraft-Jacobs Suchard, Carrefour, Danone gibi çokuluslu şirketlerle ortaktır. Bu sonuç şirketler arasında adı konulmamış süt savaşlarını başlatmış arada olan her zaman olduğu gibi üretici ve tüketiciye olmuştur. Süt fiyatları 6 büyük şirket tarafından belirlenmektedir. Kooperatifçiliğin güçlenmesi bunun önüne geçmenin önemli bir yoludur.

Cargill ve özel statü

1998 yılında İznik gölü kenarında 195 bin metrakarelik toprak Yüksek Planlama Kurulu'nun kararı ile tarım dışı alan olarak ilan edildi ve bu alan Cargill firması'na verildi. Bu karar karşı açılan davada Bursa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş olmasına karşın karar uyulmadı ve Cargill fabrikayı kurdu. Cargill, Bursa ve İstanbul tesislerinde 600 bin ton mısır işleyerek tatlandırıcı üretiyor. Genleri değiştirilmiş olan yetiştirilen mısırdan nişasta... Şimdi de bu engelleri kaldırmak için, o bölge "endüstri bölgesi ilan edilmesi için meclise yasa tasarısı geliyormuş. Hatırlayacak olursak, geçtiğimiz yıllarda IMF'nin dayatmaları ile 15 yasa çıkarılmıştı. Bu yasalar bugünlerde tamda bu işlerde kullanılmak üzere çıkrılmıştı. Kimin için mi? Söylemeye gerek var mı? Bugün Cargill'e yarın, ELF ya da bir telekom şirketine.. Ne mahsuru var canım.....