Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşvikleriyle AKP’ye yakın isimlerin şirketlerine milyonlar akıtıldı. Dikkat çekenler ise AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’nın şirketi ile Bayburt Grup şirketleri oldu.

Teşvikler yandaşa
Fotoğraf: AA

BirGün Ege

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 yılı Nisan ayı yatırım teşvik belgesi düzenlediği şirketlerin listesi açıklandı. Bin 309 şirkete toplamda 67 milyar 584 milyar 765,928 liralık teşvik verildi. Listede Ege Bölgesi’nde AKP’li ve AKP’ye yakın kişilerin şirketlerine adeta teşvik yağdı. 

Teşvik listesinde en çok dikkat çeken kişilerin arasında AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı geliyor. Saygılı’nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Saygılı Rulman Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’ne 7 farklı markayla rulman ve makine parçaları üreten şirketin enerji, elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı yatırımı için bakanlık 7 milyon 30 bin lira teşvik verme kararı aldı. İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde tamamı yerli sermaye ve yeni yatırım olacak proje için bakanlık tarafından verilen teşvik kapsamında KDV istisnası, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 Yatırıma Katkı Oranı ve 6 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi katkısı verilecek.

Listede AKP’li belediyelere de teşvikler verildiği görüldü. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi enerji-elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı için yatırım gerçekleştirecek. Belediye bu yatırım için KDV istisnası ve 15 milyon 81 bin lira teşvik alacak. Gediz Belediyesi de enerji-elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı için yatırım yapacak. Belediyeye bu yatırım için KDV istisnası ve 57 milyon 787 bin 766 lira yatırım verilecek. 

Mütevelli Heyeti üyelerinin arasında AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı’nın yer aldığı İzmir Tınaztepe Üniversitesi, 3 bin 500 öğrencinin eğitim yatırımı için teşvik aldı. Üniversiteye, KDV istisnası ve 2 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi katkısı ile 96 milyon 956 bin lira teşvik verilecek.

BAYBURT GRUP İHYA OLDU

Daha önce devletten kendi adına ve bünyesinde bulunan şirketler adına birçok ihale alan ve sahte iş bitirme belgeleriyle milyar dolarlık işler aldığı iddia edilen Bayburt Grup’a da teşvik verildi. İzmir Bergama’da enerji-elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı için aynı bölgeye toplamda 3 farklı yatırım yapacak. Şirkete her bir yatırım için ayrı ayrı olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 Yatırıma Katkı Oranı ve 6 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi katkısı ve toplamda 47 milyon 248 bin 521 TL teşvik verilecek.  Bayburt Grup bünyesinde faaliyet gösteren Özgün Yapı da yine aynı bölgeye enerji-elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı için 3 farklı yatırım gerçekleştirecek. Şirket her bir yatırım için ayrı ayrı olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 Yatırıma Katkı Oranı ve 6 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi katkısı ve toplamda 51 milyon 691 bin 751 lira teşvik alacak. Kamuoyunda Bayburt Grup bünyesinde faaliyet gösterdiği şeklinde haberler çıkan Şenbay Madencilik de yine aynı bölgeye enerji-elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı için 4 farklı yatırım yapacak. Şirkete her bir yatırım için ayrı ayrı olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 Yatırıma Katkı Oranı ve 6 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi katkısı ve toplamda 64 milyon 914 bin 250 lira teşvik verilecek. Yine kamuoyunda Bayburt Grup bünyesinde faaliyet gösterdiği şeklinde haberler çıkan Aga Enerji adlı şirket de aynı bölgeye enerji-elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı için 2 farklı yatırım yapacak. Şirket her bir yatırım için ayrı ayrı olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 Yatırıma Katkı Oranı ve 6 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi katkısı ve toplamda 32 milyon 624 bin 136 lira yatırım alacak. 

Zorlu GMBH Turizm Yatırım da, Balıkesir’in Altıeylül ilçesine yapacağı 5 yıldızlı otel için KDV istisnası, yüzde 55 vergi indirimi, yüzde 20 Yatırıma Katkı Oranı ve 3 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi katkısı ile 103 milyon 97 bin 731 lira teşvik alacak. 

2019 yılında FETÖ’den tutuklu yeğenini kurtarmak için gazetelere ‘Erdoğan’ın yanında olalım’ başlıklı tam sayfa ilan veren Zeynel Abidin Erdem’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Erdem Holding’e bağlı Tayf Enerji de İzmir’in Tire ilçesinde enerji-elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı için yatırım yapacak. Şirkete bu yatırım için gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası ile 83 milyon 26 bin 408 lira teşvik verilecek.