SORU: Sayın Bayburtluoğlu, bir kamu kuruluşunda 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına tabi olarak görev yapmaktayım. Bu yasanın 108 inci maddesi doğrultusunda ücretsiz izin talebinde bulundum.

SORU: Sayın Bayburtluoğlu, bir kamu kuruluşunda 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına tabi olarak görev yapmaktayım. Bu yasanın 108 inci maddesi doğrultusunda ücretsiz izin talebinde bulundum. Çalıştığım kurum tarafından tarafıma ücretsiz izin verilmesi halinde, izin dönemi içerisinde ücret karşılığı başka bir işte çalışma imkanım var mıdır? Bilgilendirirseniz sevinirim. Başarı dileklerimle.. İzmir'den H.P.
YANIT: Sayın H.P. devlet memurlarının memuriyet hizmeti ile birlikte yapabilecekleri işlerin neler olabileceği 657 sayılı Devlet Memurları yasasında belirtilmiştir. Ücretsiz izin alan devlet memurlarının, aylıklarının ödenmemesi koşulu dışında, izin döneminde memur statüleri aynen devam etmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının "Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı" başlıklı 28'inci maddesinin birinci fıkrasında "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç)." denildiği gibi; yasanın "İkinci Görev Yasağı" başlıklı 87'nci maddesinde de, memurlara ikinci görev verilemeyecek kurumlar sayılmış ve bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemeyeceği ve yarar sağlanamayacağına hükmedilmiştir. Yasanın 146'ncı maddesi de, memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında, bu kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemeyeceği, hiçbir yarar sağlanamayacağını hükme bağlamıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının yukarıda belirtilen hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, ücretsiz izin kullanacağınız dönemde ücret karşılığı bir işte çalışmanızın olanaksız olduğu değerlendirilmektedir.

SORU: Devlet memuruyum. Kan bağı olan yakınlarımdan birinin ağır hastalığı nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108'inci maddesinin birinci fıkra hükmü çerçevesinde ücretsiz izin kullanmaktayım. Doktorlar yakınımın tedavisinin uzun bir süre alacağını belirttiler. Yeniden ücretsiz izin alabilmem mümkün müdür? ücretsiz izinler en fazla ne kadar süreyle verilebilir ? Nazmiye Koçak
YANIT: Sayın Koçak, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 108 inci maddesinin birinci fıkrasında, "Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla devlet memurlarına istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir." hükmü yer almaktadır. Bu madde hükmünden de anlaşılacağı gibi, bir altı ay daha ücretsiz izin alabilme hakkınız bulunmaktadır. Ancak, devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu kişiler ( ana, baba, eş, çocuklar ve kardeşler) için ücretsiz izin süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği, yani her biri için en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebileceği ve aynı şartlarla bu sürenin bir katına kadar uzatılmasının mümkün olduğu düşünülmektedir.

KISA BİLGİLER:
- Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) 08 Mayıs 2005 tarihinde Ankara ve Lefkoşa'da, başvuran aday sayısının fazla olması halinde de uygun görülen diğer büyük şehirlerde gerçekleştirilecek. Sınav ücreti 45 YTL olup, başvurular 21-28 Şubat 2005 tarihleri arasında yapılacak.
- Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 23.2.2005 tarih ve 5305 sayılı yasa ile, askerlik hizmetini yapmakta iken askerlik faaliyetinden kaynaklanmayan ve uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyulduğu resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilenlerden, tedavileri devam etmekte iken terhis edilenlerin yarım kalan tedavilerine, askeri hastanelerce verilen karar üzerine, azami bir yıl süreyle devam edilmesi kararlaştırıldı. Bunların askerî hastanelere sevkleri, refakatçi ücretleri, gidiş ve dönüş yol ücretleri ile gidiş ve dönüş süresi için gündelik ödenmesi hususları da bu yasa ile hüküm altına alındı.