Tarımdan turizme, antik çağlardan bugüne miras bağcılık ve şarapçılığa kadar pek çok alanda marka haline gelen İzmir’in Urla ilçesi bu yıl beşincisi düzenlenen Enginar Festivali ile şenlendi. Üç gün süren festival süresince, meydan ve sokaklara kurulan stantlar, mutfak atölyeleriyle enginar başta olmak üzere yerel tatların tanıtımı yapılırken sanat atölyeleri, söyleşiler ve müzik dinletileriyle ilçeye akın […]

Urla festivalle renklendi: 24 saat belediyecilik

Tarımdan turizme, antik çağlardan bugüne miras bağcılık ve şarapçılığa kadar pek çok alanda marka haline gelen İzmir’in Urla ilçesi bu yıl beşincisi düzenlenen Enginar Festivali ile şenlendi.

Üç gün süren festival süresince, meydan ve sokaklara kurulan stantlar, mutfak atölyeleriyle enginar başta olmak üzere yerel tatların tanıtımı yapılırken sanat atölyeleri, söyleşiler ve müzik dinletileriyle ilçeye akın eden 700 bine yakın ziyaretçi keyifli saatler geçirdi. Urla Belediyesi’nin düzenlediği, Ziraat Odası ve Ekonomi Üniversitesi’nin de paydaşları arasında yer aldığı Enginar Festivali’nde 80’e yakın üretici tezgah açarak ürünlerini doğrudan halka ulaştırdı. Enginarlı ekmek, enginarlı limonata, enginarlı baklava bilinen enginar yemeklerinin yanı sıra farklı tatlar olarak ilgi çekti. Yağışlar nedeniyle bu yıl verim düşüklüğü yaşansa da Urla Ziraat Odası’nın verilerine göre bu yıl yaklaşık 24 milyon baş enginar üretildi. Festival süresince ise 1 milyon başa yakın enginar satışı yapıldı.

MUTLULUK DUYDUK

31 Mart’ta seçilen Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, görevi devraldıktan kısa süre sonra festival dolayısıyla bir kez daha yurttaşlarla buluştu. Üç gün süren festival süresince düzenlenen etkinliklere katılan Oğuz, BirGün’e yeni döneme ilişkin projelerini de anlattı. Festivalin ilçeye ekonomik hareketlilik ve kazanç sağlaması açısından önemli olduğunu vurgulayan Oğuz, binlerce konuğun sıkıntısız ağırlandığı Urla’da tarım üreticisinin ve esnafın kazanç sağlamasından mutluluk duyduğunu belirtti.

Seçimlerden kısa süre sonra yapılması nedeniyle bu yıl festivale çok kısa sürede hazırlandıklarının altını çizen Oğuz, “Elbette istediklerimizin ve kafamızdakilerin hepsini gerçekleştiremedik ama yine de çok verimli bir festival geçirdiğimizi söyleyebilirim. Üç günlük festivalde 700 bin ziyaretçi ağırlandı, bir milyona yakın enginar satıldı. Bunun yanı sıra, diğer tarım ürünlerimiz de konuklara sunuldu. Esnafımız üç gün boyunca çalışmaktan yoruldu. Gelecek yıl daha iyi bir organizasyonla konuklarımızı ağırlayacağımızdan eminiz” diye konuştu.

Seçimlerden aylar önce, daha adaylığı kesinleşmeden “24 saat çalışan belediye” sözü verdiğini anımsatan Oğuz, “Seçimlere çok az zaman kala, biz meydanlarda 24 saat belediyeciliği anlatırken iktidar partisi de 24 saat çalışan belediyelerden bahsetmeye başladı. Bu bir tesadüf mü yoksa örnek mi olduk bilemem ama ‘aklın yolu birdir’ sözünü doğrulayan bir gelişme” dedi.

Urla’nın bölgenin en ilginç ilçelerinden birisi olduğunu vurgulayan Burak Oğuz, şöyle devam etti:

“Urla, hem bir turizm kentidir, hem verimli toprakları olan bir tarım kenti, hem bir eğlence kenti. Zengin tarihi değerleri var. Dünyanın en eski zeytinyağı işliğinin bu topraklarda bulunmuş olması tesadüf değil. Burası bin yıllardır ticaret kenti olmuştur. Bütün Akdeniz’e, zeytin, zeytinyağı, üzüm ve şarap satmış, gemileriyle kayıklarıyla bir deniz kenti, bir ticaret limanı olmuştur. Amacımız bütün bu değerleri aynı sevgi oranıyla kucaklayıp, geliştirmek, burada insanların mutlu olmasını sağlamak, ekonomiyi kalkındırmak, gençlerin iş yapmalarına vesile olabilmek ve şehri, karakteristik yapısını bozmadan geliştirmek.”

TARIM ALANLARI KORUNACAK

İlçe nüfusunun çok hızlı büyüdüğünü, bu büyümenin bazı ihtiyaçları da ortaya çıkardığını anlatan Burak Oğuz, “Aslında ilçemizin çok büyük sorunları yok. İhmal edilmiş bir durumu yok ama ihtiyaçları var” diyerek, projelerini şöyle anlattı:

“Yeni yollara, yeraltı otoparklarına, amfi tiyatroya ihtiyacımız var. Ulaşım konusu kararlı dokunuşlar bekliyor. Spor salonu ihtiyacımız var. Tarım alanlarımızı korumayı çok önemsiyoruz. Verimli toprakların kaybını asla kabullenemeyiz. Kooperatifleşmeyi çok önemsiyoruz. Çok uzun bir sahil şeridimiz var. Bu sahillerden halkımızın kolay, sorunsuz, ucuz ve temiz faydalanmasını sağlamak için düzenlemeler yapmayı planladık. Birkaç büyük plaj yapacağız. Deniz ve sahillerimizin temizliği için önemli girişimlerimiz olacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, tarıma, çevreye verdiği değer ve önemle bütün dünyada isim yapmıştır. Urlamız için onun görüş ve önerileri var ve biz onun desteklerini de çok önemsiyoruz.

Urla ayrıca bir sanat kenti. Biz sanatta da gelişmeyi önemsiyoruz. Çocuklarımızı sanata yönlendirmek için ciddi projelerimiz var. Deniz sporları konusunda yapacaklarımız var. Ama bunlar içerisinde bir Bilim Köyü projemiz var ve biz bunu hepsinden fazla önemsiyoruz.

***

KADINLAR VARDIR, KADINLAR HER YERDE

Enginar Festivali süresince, en çok dikkati çeken ilçedeki tüm işletmelerde, festival alanında, sokaklardaki kadın ağırlığıydı. 12 Eylül sonrasının ilk kitlesel kadın eyleminin simgesi olan ve sonrasında kadın hareketinin “marşı” haline gelen şarkıdaki gibi Urla’da “Kadınlar vardı, kadınlar her yerde…”

Bireysel üretimin ve işletmeciliğin dışında bir kooperatif örgütlenmesiyle güçlerini birleştiren kadınlar, 2014 yılında 20 ortakla kurdukları Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni bugün 184 ortakla sürdürüyorlar.

İlk olarak tekstil ürünleri üreterek ve bunları satarak yola çıkan kadınlar, şimdilerde Urla’nın ünlü sahil şeridi İskele’de ve Balıklıova Rekreasyon Alanı’nda Çay Ocağı işletiyor.

Vakıf zaman zaman Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDEV) işbirliği ile kadınlara iş olanağı sağlamaya yönelik eğitim programları düzenliyor. Vakıf, yönetim kurulu üyeleri ve beş kişiden oluşan profesyonel ekibin dışında üretim aşamasında emeğiyle destek veren kadınlara istihdam olanağı yaratıyor. Evi, tarlası dışında üretmenin ve emeğinin karşılığını alarak ekonomik özgürlüğüne kavuşmanın, aile bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayan kadınlar, diğer kadınlara da örnek oluyor.

Urla Merkez’de kooperatif bünyesinde bulunan Dikiş Atölyesi, Örgü Atölyesi, Hediyelik Eşya Üretim Atölyesi’nde kadınlar hem sipariş alarak çalışıyor hem de üretici pazarları ve etkinliklerde ürünlerini satıyorlar.

Gıda İmalathanesinde geleneksel yöntemlerle işlenen ürünler ise “Urla Karya” markasıyla raflarda yerini alıyor. Pasta ve kurabiye çeşitlerinin yanı sıra kadınların ürettiği reçel ve salçalar kooperatif aracılığıyla satılıyor.

Urla Kadın Kooperatifi Müdürü Dilek Güzeltepe Yalçın, “Kendi yaptıkları ile para kazanan ortaklarımız aynı zamanda birliğin ve dayanışmanın da en iyi örneğini sergiliyorlar” diyerek örgütlenmenin önemine dikkat çekiyor.