İlhan Şeşen "Bana bu şarkıları yazdıran hukuktur. Hukuk okumasaydım bunları yazamazdım." diye açıklıyor şarkılarını nasıl yazdığını

Usta sanatçı İlhan Şeşen: Bedava verseler o rezidanslarda oturmam

MELTEM YILMAZ

Yakın zaman önce “İstanbullu Şarkılar” adlı albümüyle sevenleriyle buluşan İlhan Şeşen, bu haftaki Pazar Söyleşisi’nin konuğu oldu.

» ‘İstanbul’lu Şarkılar’ ile yakın zaman önce sevenlerinizle buluştunuz. Öncelikle İstanbul konseptli şarkılarda oluşan bir albüm fikri nasıl ortaya çıktı?
‘İstanbul’lu Şarkılar’ benim için kolay bir albüm oldu. İstanbul’a yazılmış ya da içinde İstanbul geçen birçok şarkım var. Onları bir araya getirmek istedim. Bu albüm böyle çıktı. Fikri de isim babalığı da bana ait.

» Albümdeki şarkıların seçkisini nasıl ve neye göre yaptınız?
Herhangi bir seçim yapmadık. İçinde İstanbul olan bütün şarkılarımı çaldık söyledik. Belki gözden kaçan bir iki şarkı bile olmuştur.

» İstanbul deyince aklınıza ilk olarak hangi imgeler gelir? İstanbul’un sizdeki karşılığı nedir?
Martı. Ancak İstanbul’un somut karşılığını bulmak zor. Eskiden, İstanbul’un akla ilk getirdiği kavram romantizm idi. Şimdi ise somut karşılığı galiba “şantiye.”

» İstanbul’un her yerini kaplayan yeni mimari yapılar, rezidanslar, gökdelenler size ne düşündürüyor? Bugünün İstanbul’u bildiğiniz, tanıdığınız İstanbul’a ne kadar benziyor?
O binalarda, rezidanslarda neredeyse bedava verseler oturmam. İnternette, Galata Köprüsü’nde 1964 yılında çekilmiş bir film izledim. İstanbul oydu. Şimdi alakası yok. Düşünün! Denize girilmiyor. İlk İstanbul şarkımı 1969 yılında yaptım. Bir satırında “İstanbul eskisi gibi değil,” diyorum. O zamanlardan başladı kötüleşmeye. Bütün kötüleşmelere rağmen bu şehrin büyüsü bozulmuyor.

» Aslen hukukçusunuz. Bugünün Türkiyesi’nde sanatı değil de hukuku seçmiş olsaydınız nasıl bir hayatınız olurdu, neler yaşardınız düşününüz mü? İyi ki sanatı seçmişim diyor musunuz?
Bana bu şarkıları yazdıran hukuktur. Hukuk okumasaydım bunları yazamazdım. Bir hukukçu olarak: “Hukukun var olmadığından şikâyet edeceğine, var olan hukuku uygula” derim. Hukuk bilgisi insana birçok açıdan bakabilme imkânı sağlıyor.

usta-sanatci-ilhan-sesen-bedava-verseler-o-rezidanslarda-oturmam-335430-1.

» Bugüne kadar seslendirdiğiniz pek çok aşk şarkınız hâlâ dillerde… Aşk, bu yaşta ve yaşanmışlıkta sizin için ne ifade ediyor?
Aşk yorucu. Yorulmamam lazım.

» Pek çok dizide ve sinema filminde rol aldınız. Oyunculuk ile müzik çalışmalarınız arasında nasıl bir iletişim- etkileşim söz konusu?
İkisi birbirinden adeta apayrı şeyler. Dizide de, filmde de yönetmen ne derse onu yapıyorsunuz. Yapmalısınız da. Oysa şarkı yazarken, ilk şart yalnızlık. Kimseden yardım alamazsınız. Almamalısınız da. Müzik bireysel, dizi ve film öyle değil. Bir organizmanın parçasısınız yönetmenin emrinde. Olmalısınız da.