Bu sene beşincisi Sırbistan’da düzenlenen Balkan Bus Meeting’e 14 ülkeden yaklaşık 150 araç katıldı. Balkan Turu için yakınlarda olup da bu buluşmayı kaçırmak olmazdı

Belgrad’da geçirdiğimiz iki günün ardından, Sırbistan’ın güneyine doğru yola çıktık. Sırbistan dağlık bir memleket. Zlatibor Dağı da ülke ortalamasının yükselmesine katkı yapan dağlık, bayırlık bir yer. Buraya gitmemizdeki amaç ise Balkan ülkelerinde beş yıldır gerçekleştirilen Volkswagen Bus (minibüs, karavan, camper vs) Buluşması münasebetiyleydi.

Belgrad’dan yaklaşık dört saat süren yolculuğumuz boyunca, devamlı üç renk gördük: Açık yeşil, koyu yeşil, daha koyu yeşil! Zaten Balkan ülkeleri içerisinde yeşile küsmüş bir ülkeye, -eğer gözümüzden kaçmadıysa- pek rastlamadık. Zlatibor’un hemen kuzeyinde Karadağ var. Batıdan komşusu ise Bosna – Hersek. Akşamüstü buluşmanın yapılacağı alana geldik. Buluşma, vardığımız günden itibaren dört gün sürdü ve bu süre zarfında biz de alandaydık.

Bulgarlarda bus, Karadağlılarda Vosvos

vosvos-bulusmasi-icin-zlatibor-daglari-ndaydik-93463-1.

Bu yıl beşincisi Sırbistan - Zlatibor'da düzenlenen Balkan Bus Meeting'in yapıldığı alana tek araç olarak perşembe gününden ulaştık. Alanda ilk gün olmasına rağmen yaklaşık 100 bus ve Vosvos vardı. Her gün eklenen katılımlarla bu sayı yaklaşık 150 araca ulaştı. Buluşmanın ikinci günü İstanbul’dan arkadaşlarımız Emre ve Özgür’ün de katılımıyla Türkiye’den katılan araç sayısı üç oldu.

Balkanlar’ın orta noktasında olmanın avantajıyla civar ülkelerden ilginin yoğun olduğu buluşmaya ev sahibi Sırbistan’ın haricinde Türkiye, Slovenya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Karadağ, Makedonya, Macaristan, Yunanistan, Avusturya, Hırvatistan, İtalya ve Slovakya katılım sağlayan ülkelerdi. Bulgarlar buslarıyla, Karadağlılar ise Vosvoslarıyla göz alıcıydı.

Alanda araçların konuşlanması haricinde canlı müzik yayını, yemek dağıtım bölümü, tuvalet ve duşlar da yer alıyordu. Canlı müzik hiçbir gece eksik olmadı. Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği buluşmada konfirmasyonu olan herkese ücretsiz olarak verildi. Aynı zamanda kamp alanına yakın bir yerdeki havuz, buluşma boyunca katılımcıların yoğun ilgisini gördü.

vosvos-bulusmasi-icin-zlatibor-daglari-ndaydik-93464-1.Nazar değmesin!

Karadağlı Vosvos grubu feci eğlenceliydi. Toni, Samir, Darko, Neibor, ufaklık Alioşa sıcak bir merhaba ile hemen bira ısmarladılar bize. Daha önceki buluşmalardan tanıştığımız Georgio, Ivan, Gabi, Alex, Miço, Saşa, Dimitris, Leonidas, Haris, Vasko ve birçok arkadaşla yeniden görüşmek güzel oldu. Sıkı sıkı sarıldık, birbirimize hediyeler verdik. Ben hepsinin yakasına yine nazar boncuğu taktım! Neme lazım altımızdaki araçlar artık birer antika, nazar değmesin, yolda kalmasınlar diye...

Buluşmanın üçüncü günü 60 araçlık gösteri konvoyu unutulmaz görüntülere sahne oldu. Buluşmaya obasında devam edenler de yok değildi elbette. Öğle vakti gelen iki büyük otobüsle alanda kalanları da tren istasyonuna götürdüler. Dağlar arasında turistik bir tren gezisi yaptık. Ara duraklarda durup bolca fotoğraf çekip doğanın tadını çıkarttık.

Bu turistik tren gezisinin adı ‘Sargan Eight’. Eski bir tren bu proje için hazırlanmış, tren yolları düzenlenmiş ve dağlar arasında, bazen uçurumların üzerinde tıngır mıngır gezmek, içimize dağ havası çekmek muazzamdı.

Sparta nal topladı

Balkan Bus Meeting'lerin olmazsa olmazı Bulgaristan’dan arkadaşımız Ivan'ın VWT3'ünün, bir halada bağlanarak çekildiği yarışma. Yeni Syncro'su ile buluşmaya gelen Ivan, Miço ile birlikte yine bu yarışmayı organize etti. Biz de Yunanistan-Türkiye olarak ortak takımla yarışmaya katıldık. Takım direktörümüz Dimitris, yardımcısı Haris'ti. Takımımızın adı ise 'Sparta'. Hristos, Leonidas, Özgür, Emre ve ben takımımızı oluşturduk. Oldukça heybetli değil mi? Ama pek başarılı olduğumuz söylenemez... 8.9 saniyelik derecesiyle yarışmayı yine Bulgarlar kazandı. Biz de 12.40'lık derecemizle nal topladık!

Gezme mikrobunun en etkili olanı Vosvos ile bulaşandır. Beni yollara düşüren en büyük sebeplerden biridir Vosvos. Bir Vosvosun penceresinden Anadolu’ya, Yunanistan’a, Karadeniz’e ve gittiğim her yere baktığım günleri tebessümle hatırlıyorum. O sebeple de bu yazı, hem bugüne dek bana yol arkadaşlığı yapan Vosvoslara/karavanlara, hem de beni yollara düşüren o mikroba bir vefa yazısı olsun.

Unutmayın, Vosvos bir araçtır. Ama ulaşım aracı değil. İnsanları birbiriyle tanıştıran, kaynaştıran, sosyalleştiren bir araçtır. Yoksa dört teker nihayetinde hepsi. Bulgar, Romen, Yunan, Sırp, Karadağlı ve dahası. Vosvos, kafer, beetle, bubba, tosbağa ve adı her dilde nasıl anılıyorsa, teşekkürler!

Haftaya: Balkan turumuzun bir sonraki ülkesi Bosna Hersek’teyiz...

***

Balkan Bus Buluşması nedir?

vosvos-bulusmasi-icin-zlatibor-daglari-ndaydik-93465-1.
Balkan Bus Meeting, bundan beş yıl evvel bir grup Volkswagen bus sevdalısının “Neden Balkan ülkelerinin katılımıyla bir buluşma organize etmiyoruz?” sorusuyla gündeme gelen ve bugüne dek süregelen buluşmalara verilen isimdir.

2011’de Yunanistan’da, 2012’de Bulgaristan’da, 2013’te Türkiye’de, 2014’te Romanya’da ve 2015 yılında da Sırbistan’da gerçekleşen Balkan Bus Buluşması, her yıl gelişen bir yapıya büründü.

Klasik Volkswagenleri ve kamp hayatını kendisine hobi edinen katılımcılar, bu buluşmalar sayesinde yıllardır bir araya geliyor, hasret gideriyor, ortak masalar kuruyor, bir arada dans ediyor, birbirlerine kendi ülkelerinden ve kulüplerinden hediyeler dağıtıyor, çeşitli aktiviteler düzenliyor, yarışmalarda ortak takım kuruyor, çekişiyor ve birkaç gün boyunca kültür alışverişinde bulunuyor. Cumartesi gecesi de dostluğa ve barışa kadeh kaldırıyorlar.

2013 senesinde Türkiye’de gerçekleşen buluşma İğneada’daydı ve buluşmaya 280’e yakın araç katılmıştı. Bu araçların 44 tanesi yurtdışından giriş yapmıştı. Buluşmanın organizasyonunu Anatolia Vosvos Derneği üstlenmişti. Buluşma bu yapısıyla Türkiye’de uluslararası anlamda gerçekleşen en büyük Volkswagen buluşması olma özelliğini koruyor. Balkan Bus Meeting’ler içerisinde de yine en fazla katılımın olduğu buluşma olarak göze çarpıyor.

vosvos-bulusmasi-icin-zlatibor-daglari-ndaydik-93466-1.

vosvos-bulusmasi-icin-zlatibor-daglari-ndaydik-93468-1.

vosvos-bulusmasi-icin-zlatibor-daglari-ndaydik-93469-1.