15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından FETÖ ile ilişkili olduğu iddiasıyla kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan’a tartışmalı yargılamanın ardından 10 yıl hapis cezası verildi. Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren yargılamanın son duruşmasında, Arslan’ın avukatları, gizli tanığın çelişkili ifadelerine dikkati çekerek bu kişinin mahkemede dinlenmesini istedi. Bylock raporunda da çelişkili ifadelerin yer […]

YARSAV Başkanı Arslan’a 10 yıl ceza

15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından FETÖ ile ilişkili olduğu iddiasıyla kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan’a tartışmalı yargılamanın ardından 10 yıl hapis cezası verildi.

Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren yargılamanın son duruşmasında, Arslan’ın avukatları, gizli tanığın çelişkili ifadelerine dikkati çekerek bu kişinin mahkemede dinlenmesini istedi. Bylock raporunda da çelişkili ifadelerin yer aldığını hatırlatan avukatlar, yargılamanın tüm eksikliklerinin giderilmesini, raporu hazırlayan bilirkişinin mahkeme huzurunda ifade vermesini istedi.

Tüm taleplere ret

Reddi hakim talebinde de bulunan avukatların bir kısım taleplerine dava savcısı da katıldı. Ancak mahkeme başkanı tüm talepleri, “Duruşmayı uzatma girişimi” olarak değerlendirdi ve reddetti.

Bunun üzerine Arslan’ın savunmasını yapan avukatların tamamı, mahkemenin tarafsızlığını ve güvenilirliğini yitirdiğini belirterek istifa etti. Arslan’a yeni avukat atamayan mahkeme heyeti, bunun yerine son savunmasını istedi. Savunma yapmadan önce yeni avukat atanması için Ankara Barosu’na talimat yazısı yazılmasını isteyen Arslan’ın bu talebi de reddedildi.

Avukatı olmadan ve son sözünü söylemeden Arslan hakkındaki kararını açıklayan mahkeme heyeti, “örgüt üyeliği” suçlamasından 7 yıl hapis cezası verdi ve bu cezayı TCK gereği 12 yıla çıkardı. Arslan’ın duruşmalar boyunca “iyi halini koruduğunu” belirten heyet, cezayı 10 yıla indirdi.

“Hukuk skandalı”

Kararın ardından BirGün’e değerlendirmelerde bulunan eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, “Kanun gereği yeni avukat atamadan ağır ceza mahkemelerinde karar verilemez. Üstelik Arslan, iddialar hakkında son sözünü de söylemedi. Mahkeme heyeti ceza vermeyi kafasına koymuş. Hukuk bir kenara bırakılmıştır. Bu ceza istinaf mahkemesinde bozulacaktır” dedi.