Yeni “müttefikimiz” Rusya hakkında az bilinen 12 çok acayip gerçek

ENGİN ÖZER / @enginzer

Çalsın sazlar oynasın yoldaş! Artık “Kaa kalinn kakalin ka maya” demenin, kolları iki yana koccaman açıp kucaklaşmanın, yanacıklardan bir değil, iki değil, üç kere öpücük almanın zamanları...

Rusya’yla bir şekilde yeniden kanki olduk. Bir dahaki krize kadar artık en büyük Rusya! En delikanlı lider Putin! Rus Kartalı Putin, Sibirya Kaplanı Putin, Çok yaşa Petersburglu Reyizz!!!

Sıcak denizler kurban olsun sana, yolla Antonovları, çeksinler Alanya’dan sıcak Akdeniz suyunu döksünler Baykal’a. Helali hoş olsun. Daway!

...

1939 yılında Winston Churchill, Rusya için o ünlü lafını söyledi “Bir muammanın ortasında, gizemle sarmalanmış bir bulmaca.”

Churchill’in bahsettiği gizem öyle bir şeydi ki, bu tanımdan kimse bir şey anlamadı. Tam da Rusya’nın istediği gibi.

Rusya, dünyanın en geniş topraklarına sahip ülkesi, ayrıca gayrısafi yurt içi hasıla sıralamasında en iyi 8 arasında. Soğuk savaş dönemi, Amerika’yla uzay yarışı, nükleer başlıklı füzeler, Gorbaçov, Yeltsin, Putin derken, son olarak kendileriyle bir de uçak krizi yaşadık... Şimdi yeniden müttefik gibi bişey olduk kendileriyle. Adlarını her gün daha sık duyacağız. Bu abiler nasıl kafalar yaşıyorlarsa internete düşen en acaip haller de hep onlardan çıkıyor. Sanırsınız ki ülkeden Tolstoy, Dostoyevski, Gogol değil sadece Kızılordu Korosu çıkmış, kafalar hep bi dünya.

Nedir, ne değildir dedik ve Rusya’nın dil, kültür, politika ve kimi uçuk kaçık rakamlarına göz atalım istedik. Ortaya tuhaf ama gerçek Rusya bilgileri çıktı. Mesela?

1.Her 4 Rus erkeğinden 1’i, 55 yaşını göremeden ölüyor

Yani bu tip görsellerde izlediklerimiz gerçekse ki gerçek, 55 bile iyi yaş. Ortalama erkek ömrünün 64 yıl olduğu Rusya bu rakamla dünyada en kötü 50 ülke arasında. 55 yaşına gelmeden ölüm oranı Amerika’da sadece %10, İngiltere’de ise %7.

2. O kadar büyük ki gezegen kadar

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176009-1.

Zamanında gezegenlikten çıkarılan, hatta Çarşı’nın açtığı pankartlarla hakkını yedirtmediği Pluton’un yüzölçümü 16.6 milyon km2. Rusya ise 17 milyon km2 yüzölçümüyle Pluton’dan daha büyük.

3. %77’si sürgün yeri

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176010-1.

Sürgüne diye Sibirya’ya yollarlar hani, hah işte Rusya topraklarının %77’si Sibirya bölgesinde. Kuzey buzullarında da hak sahibi olan Rusya’nın uzun süredir o bilinmeyen alanda yer altı şehirleri tasarladığı hatta birini inşa ettiği de konuşuluyor.

4. Bira 2011’e kadar alkollü içki statüsünde değildi

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176011-1.

Dmitry Medvedev 2011 yılında biranın alkollü içkiler kategorisine alındığına dair bir kanunu imzaladı. Böylece Rusya’da bira ilk defa satış yeri ve saati konusunda kimi kurallara bağlanmış oldu. Bağlandı da ne oldu? Rusların asıl eğlencesi votka. Adamlar birayı zaten gargara için kullanıyorlar.

5. Kızlar mı teklif ediyormuş?

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176012-1.

Ülke genelinde kadın nüfusu erkeklerden 9 milyon kadar daha fazla. Ayrıca kimi bölgelerdeki barlarda kızlar dışarıda sıra beklerken, erkeklerin içeriye alındığına şahit olanlar da var (Arkadaş dedi.) Gerçekten de kimi zaman gece hayatındaki oransız dağılım, giriş önceliğinin erkeklere verilmesine sebep olabiliyor.

6. Ne derdiniz var İvanov İvanoviç kardeş

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176013-1.

Rusya’da her yıl 500.000’in üzerinde alkole bağlı ölüm gerçekleşiyor. Adamlar içiyor, kadınlar içiyor, devlet başkanı resmi görüşmede bile kafayı bulabiliyor. Yeltsin’i hatırlayan bilir, adam resmi davetlerde millete gıdık atıyordu.

Tarihi bir bilgiye göre de Rusların bilinen ilk devleti olan Kievan Rus (Kiev Knezliği) zamanında Pagan olan Ruslar az daha İslama geçiyormuş. Prens Vladimir’in İslam’a geçebilecekken alkol yasağından dolayı geçmediği söylenir. Bu iddia Janet Martin’in Ortaçağ Rusya’sı, 980–1584, (Cambridge, 1995) yayında yazılmış.

7. Sonradan açığı hayli kapattılar

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176014-1.

Rusya, 1908 Londra Olimpiyatları’na Gregoryen yerine Jülyen takvim kullandığı için 2 hafta geç vararak atıcılık müsabakasını kaçırmış. Şimdi goygoy haberciliği diye haklarını yemeyelim, o dönemin koşullarında bu tip zamansal farklardan dolayı yarışları kaçırmanın sık rastlandığı biliniyor.

8. Ulen Amerigalı!

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176015-1.

Amerika 1867 yılında Alaska’yı Rusya’dan sadece 7.2 milyon Dolar’a satın almış. Bugün Amerika, Kanada, Rusya ve Norveç gibi ülkelerin arasındaki kutup bölgesi çekişmesi düşünüldüğünde Rusların kafayı duvarlara vurduğuna kuşku yok.

9. Onların da Kardak krizi gibi bi'şeyi var

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176016-1.

Rusya ve Japonya arasında II. Dünya Savaşı zamanında kalma bir Kuril Adaları durumu var ki tam tiyatro. Japonlar, Amerika tarafından püskürtülünce, Ruslar fırsattan istifade 56 adayı inceden işgal etmiş. 1300 kilometreye yayılan ada sistemi volkanik ve ve sıkı bir deprem bölgesi olsa da İki ülkede arasında hâlâ çözülememiş bir sorun olarak bekliyor. En son Rusya adalar için Japonlara 30 milyar Dolar fiyat çektiyse de bu rakam Japonlara çok gelmiş. Adalarda durumun belirsizliğinden mustarip yaklaşık 30.000 insan yaşıyor.

10. Rusya’nın balici ayıları

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176017-1.

Ülkenin özellikle doğudaki uzak bölgelerinde boş bırakılmış ya da dibi kalmış benzin ve gaz yağı tenekelerini koklayan ayılar zamanla buna bağımlı hale gelmişler. Enerji atıkları Rusya’nın neredeyse 100 yıllık adeti. Araştırıp, geliştirmek konusunda hayli ileri olan Rus bilimi konu çevreye gelince tam bir şapşala dönüşüyor. Yavru kedi gibi ne bulursa toprağın altına üstüne saçıyor.

11. Nükleer güçten Ümit Besen’e

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176018-1.

1985 – 1991 yılları arasında kafasında dev bir leke olan adamı sürekli TRT’de haberlerde görürdük. Bir yanda Ronald Reagan diğer yanda Mihail Gorbaçov. Bu ikisinin görüşmesi büyük olay ve haberdi. Bush zamanlarında etkisi azalmaya başladı Gorbaçov abinin.

İki kutuplu dünyanın son önemli lideriydi. 2009 yılında bir yardım kuruluşu için mikrofon karşısına geçen Gorbaçov eski Rus romanslarından bir albüm kaydetti. Keşke siyasetçi dediğinin iletişimi sadece bu şekilde olsa. Hönkürdeyen dayılardan illallah geldi. Şuradan dinleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=Ix5xfXPuUiA

12. Votka kimin?

yeni-muttefikimiz-rusya-hakkinda-az-bilinen-12-cok-acayip-gercek-176019-1.

Bizim Yunan kardeşlerle sık sık karşı kaşıya geldiğimiz konular olan rakı mı uzo mu, peynir mi feta mı, baklava mı baklavoi mi, Türk kahvesi mi Yunan kahvesi mi gibi “tüm dünyanın” merakla cevabını beklediği bir sorunsal da Rusya – Ukrayna arasında var.

Kanlı bıçaklı bu iki ülke de votkayı kendi milli içkileri olarak görüyor ve votka üzerinde hak iddia ediyor. Ukrayna votkanın ilk defa bugün kendi sınırları içinde kalan bölgede üretildiğini bu yüzden içkinin asıl sahibi olduklarını savunurken Ruslar Ukraynalıları neredeyse milletten dahi saymadıkları için bu iddiayı ciddiye almıyorlar. Onlara göre votka zaten Rusçada su anlamına gelen “voda” kelimesinden geliyor ve konu kapanmıştır deyip geçiyorlar.