BirGün'den Berkant Gültekin'in yerel seçimlerin arka planına mercek tutan "AKP'nin Veda Senfonisi-Yerel Seçimleri Anlamak" adlı kitabı raflardaki yerini aldı

Yerel seçimlere mercek tutan ‘AKP’nin Veda Senfonisi’ raflardaki yerini aldı

BirGün'den Berkant Gültekin’in 2019 yerel seçimlerini konu alan “AKP’nin Veda Senfonisi-Yerel Seçimleri Anlamak” adlı kitabı Tekin Yayınevi etiketiyle çıktı. Önsözünü Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu’nun yazdığı çalışma, AKP-MHP blokunu derinden sarsan yerel seçimlerin arka planına mercek tutuyor.

Kitabın ilk bölümünde Gültekin, AKP’nin iktidara geliş sürecini ve 2019 yılına kadarki ilerleyişini ele alıyor. Siyasal İslamı iktidara taşıyan tarihsel koşulların hatırlatıldığı bölümde, yerel seçimin sonuçlarına bu düzlem üzerinden yaklaşılıyor:

“AKP’deki bu düşüşü sadece muhalefetin hamleleri veya adayların bireysel yetenekleriyle açıklamak da seçim özelinde yapılan analizleri sağlıklı bir sonuca götürmeyecektir. Çünkü Siyasal İslam (en azından bu versiyonuyla) tarih sahnesine veda etmek üzeredir. Dolayısıyla 31 Mart’ın “büyüsü” kişisel başarılarda değil tam olarak burada aranmalıdır.”

UZMANLAR YORUMLUYOR

yerel-secimlere-mercek-tutan-akp-nin-veda-senfonisi-raflardaki-yerini-aldi-696848-1. Kitabın ikinci bölümünde ise Gültekin’in BirGün gazetesinde yayımlanan ‘Politik Muhabbetler’ üst başlıklı söyleşileri yer alıyor. Gültekin bu kısımda, Taner Timur, Mustafa Sönmez, Can Kozanoğlu, Kemal Can, Cem Kaptanoğlu, Murat Yetkin, Yavuz Çobanoğlu ve İlhan Uzgel gibi her biri kendi alanında uzun yıllara dayanan birikime sahip olan isimlerle seçim sonuçlarının anlamı üzerine mülakatlar gerçekleştiriyor.

Kitabın bu bölümünde Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş söyleşisiyle de Türkiye solunun bu özel deneyimine geniş bir parantez açılıyor. Ayrıca Gültekin’in Ekrem İmamoğlu ile seçimler öncesinde yaptığı bir röportaj da kitapta yer alıyor. YSK’nin 31 Mart İstanbul seçimlerini iptal etmesini ise Anayasa Hukuku Profesörü Sibel İnceoğlu değerlendiriyor.