TÜİK verilerine göre, nisan ayında yumurta üretimi yüzde 4,7 oranında, tavuk eti üretimi de yüzde 9,7 oranında düştü. Yumurta üreticisi olan Süleyman Abacı, yumurta üreticilerinin sattığı her yumurtada zarar ettiğini söyledi.

Yumurta ve tavuk sektöründe alarm
Fotoğraf: İHA

Mahir KANAAT

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,7 azalarak 1 milyar 645 milyon 561 bin adet oldu. Tavuk eti üretimi de nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 9,7 azalarak 180 bin 495 ton oldu.

Tavuk eti üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 12,7 azaldı. Öte yandan bir önceki ay 138 bin 678 ton olan içme sütü üretimi nisan ayında yüzde 11,6 azalarak 122 bin 660 ton olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin yumurta üretiminin başkenti konumundaki Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde geçen kış aylarında görülen kuş gribi vakalarından sonra itlaf edilen tavuklardan dolayı bu üretimin düştüğü tahmin ediliyor. Başmakçı’da yumurta üreticisi olan Süleyman Abacı üretimin ihracata bağlı olduğunu söyledi. 
İhracat yapılmadığı zaman yumurta üretimin düştüğünü vurgulayan Abacı, “Maliyetler şu anda çok yüksek. Bir tane yumurtanın maliyeti 1,7 lira ile 1,8 lira civarına yükselmiş durumda. Geçen aylarda bu yumurtaları 2 lira civarından satıyorduk ama şu anda tanesi 1,5 liraya kadar düştü. Sattığımız her yumurtadan zarar ediyoruz. Bir de kuş gribi bizi çok etkiledi. Hastalıktan dolayı 5 milyona yakın hayvan itlaf edildi. Hayvanlar yeni yeni gelişmiş hale geliyor tekrar” dedi.

Yem maliyetlerinin çok yüksek olduğuna vurgu yapan Abacı, “Bir çuval yem 450 lira civarında. Yumurtayı şu anda pek alan satan yok. Okullar kapandı ve biz yumurta üreticileri olarak bu dönem artık turizme bağlıyız. Antalya bölgesine yumurta satacağız. Yumurtacılar bu dönemde pek para kazanamaz. Şu anda bir koli yumurtayı 45 liraya anca satıyoruz. Bayramdan sonrada bu rakam en fazla 55 lirayı görür. Bu satış fiyatlarıyla para kazanmamız imkânsız. Kuş gribi bu süreçte bizi çok etkiledi. Kuş gribi çıkan çiftliklerde devlet itlaf ettiği hayvanların parasının yüzde 50’sini ödedi. Bizim gibi hastalık olmayan ama aynı bölgede olduğu için itlaf edilenlere de tamamını ödedi. 1972’den beri bu işi yapıyorum ve Başmakçı’daki yumurtacıların ancak yüzde 30’u üretime tekrar döner” diye konuştu.