10 Ekim katliamı davasında karar açıklandı

103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim Katliamı davası kapsamında yargılanan 9 sanık 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Ankara Garı'nda 10 Ekim 2015'te IŞİD saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili görülen davada karar verildi.

Mahkeme heyeti 9 sanığa 'anayasal düzeni ihlal' suçundan birer kez, 'kasten öldürme' suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Ayrıca sanıklara 20'si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557'şer yıl hapis cezası verildi.

KARAR, PROTESTO EDİLDİ

Karar sonrası İstanbul'da AKA-DER, Devrimci Hareket, Devrimci Parti, EMEP, Halkevleri, HDK, HDP, Kaldıraç, KESK, KÖZ, SYKP, Türkiye İşçi Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi'nin çağrısıyla saat 19.30'da Kadıköy'de Khalkedon Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Evrensel'in aktardığına göre, "10 Ekim Katliamı'nı aklayan kararlarınızı tanımıyoruz" pankartı arkasında konuşan SES Anadolu Şubesi Eş Başkanı Nurdan Gürer, "Biz sendikalar olarak barışın savunucusu olmaya devam edeceğiz. Bu davada gerçeklerin üstü kapatılmıştır dava dosyası kapansa da bizler takipçisi olmaya devam edeceğiz. Mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

Ortak açıklamayı okuyan Sena Çenkoğlu "Dava Sincan’a kaçırılıp oldubittiye getirilmeye çalışılırken bizler buradan bir kez daha ifade ediyoruz. İçerde ve dışarda yürüttüğünüz savaş çığırtkanlığınıza karşı bizler tıpkı 10 Ekim’de Ankara’da olduğu gibi en gür sesimizle yaşamı ve barışı savunmaya devam edeceğiz. Sizler bu davayı içi boşaltılmış mahkeme salonlarında bitirseniz bile halkların vicdanında bitiremeyeceksiniz. Barış isteyen memurlar, doktorlar, akademisyenler, işçiler ve emekçiler var oldukça gerçek sorumlular unutulmayacak ve bizler gerçek sorumlular yargılanana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

AİLELERDEN VE AVUKATLARDAN KARAR SONRASI İLK AÇIKLAMA

Katliam mağduru aileler ve avukatlar duruşma salonu dışında bir araya geldi. Kapatılan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun karar sonrası yapılan ilk açıklamada, “Tarihlerin bizim hayatımızda önemi çok önemli. Bugünün en as 10 Ekim gibi önemi var. Tarihi bir karar verildi. Yargılanan sanıklar ceza aldılar. Bu sanıkların bir kısım failler olduklarını biliyoruz. Ben şu an her birinizi tek tek öpmek istiyorum. İnsanların sosyal medyada izlemeye dahi dayanamadığı kare varken, sokağa dahi çıkmak istemezken biz Ankara’ya geliyorduk. Hayatlarımızdan iki yıl yargılama, üç yıl da umutlarımız çalındı. Biz insan üstü çaba gösterdik” dedi.

'ADALET DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Coşgun konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz bu insanların aileleriyiz. Biz başka bir yöntem bilmiyoruz. Bu mücadeleyi devam ettirdik. Bu ülke başka katliamlar görmesin diye bedenlerini feda eden insanlarımız... Siz olmasaydınız bu salonlarda üç kişi çaresizliği hissedecekti. Adalet mücadelesini bu saatten sonra da devam ettireceğiz. Bildiğimiz kararı dinledikten sonra da azmimizi kaybetmeyeceğiz. Mücadele nasıl yapılır göstermiş olduk. Biz adaletin bizi iyileştireceğine inanan insanlar olarak hep birlikte büyük bir şeyi başardık. Adaletin iyileştirici duygusunun karşısında ağlamayacağız ve pes etmeyeceğiz. Adalet demeye devam edeceğiz.”