Akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden 12 Eylül direnişinin önderlerinden Naci Kapan Amsterdam’da sonsuzluğa uğurlandı. Kapan Zorgvliet Mezarlığı’ndaki törende ‘yiğidim aslanım burada yatıyor’ türküsü eşliğinde toprağa verildi.

12 Eylül direnişinin Avrupa’daki önderlerinden Naci Kapan’ın naaşı Amsterdam’da toprağa verildi

HABER MERKEZİ

12 Eylül Faşist Askeri Rejimine karşı uluslararası direnişin ve dayanışmanın önderlerinden Naci Kapan, ailesi ve dostları tarafından Amsterdam’da sonsuzluğa uğurlandı. Bir yıl önce akciğer kanseri teşhisi konan Naci Kapan’ın naaşı Amsterdam’ın Zorgvliet Mezarlığındaki cenaze törenin ardından ‘yiğidim aslanım burada yatıyor’ türküsü eşliğinde toprağa verildi.

Törenin ardından Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTIB)’de bir araya gelen arkadaşları, Naci Kapan’ı türküler ve devrimci marşlar eşliğinde andı. Anma toplantısında Naci Kapan’ın yaşamı boyunca devrimci düşüncelerden taviz vermeyen mücadeleci yanı anlatıldı.

DİRENİŞİN ETKİLİ İSMİ

Anayasayı ortadan kaldıran, yaygın tutuklama, işkence ve idamlarla yoğun devlet terörü uygulayan 12 Eylül 1980 askeri rejimine karşı Naci Kapan’ın direnişte, uluslararası kamuoyunu harekete geçiren alçak gönüllü ve sessiz önderlerden biri olduğuna vurgu yapıldı, askeri rejime karşı Hollanda’daki etkili eylemlerdeki rolüne dikkat çekildi.

Naci Kapan 1980-1983 yılları arasında Hollanda’dan sendika, politik partiler ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumların Yeraltı Maden İŞ/Yeni Çeltek ve Devrimci Yol-Fatsa Davalarına gözlemci göndermesi, Mamak ve Metris Cezaevlerine Hollandalı gazetecilerin giderek, devrimci hareketlerin liderlerinin yaşadığına dair canlı tanıklık yapmalarının sağlanması gibi çalışmalarda öncülük etmişti. Bu yolla Askeri Rejimin üzerinde uluslararası baskının artmasına, muhalif gruplarla dayanışmanın yükselmesine ve askeri rejimin ömrünün kısalmasına yardımcı oldu.

AYRIMCILIĞA KARŞI SAVAŞTI

Türkiye’deki süren davaları nedeni ile Hollanda’da yaşamına devam eden Naci Kapan çeşitli televizyon kanallarında yönetmen olarak çalıştı. 1992 yılında geçirdiği açık kalp ameliyatı sonrasında aktif iş yaşamına veda etti. Uzun yıllar yaşadığı Amsterdam kentinde göçmen iççilerin hakları için, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı birçok çalışmada yer aldı.

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bir pazarcının oğlu olarak doğan Naci Kapan devrimci düşüncelerle orada tanıştı. 1977 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) Elektro teknik Bölümünü kazandı. Burada Devrimci YOL hareketi saflarına katıldı. Ardından devrimci hareket adına mücadelesini 12 Eylül 1980 tarihine kadar BASIN-İŞ Sendikasında sürdürdü.