İlginç bir yıl bitti, daha da ilginç bir yıl başladığı gibi tüm hızıyla devam ediyor. 2018 ilginç oldu çünkü adı sanı ana akım tarafından hiç bilinmeyen genç bir rapçi ardında halkla ilişkiler çalışmaları yürütülmeyen, büyük bir firmadan yayınlanmayan, sadece dijitalde yayınlandığı için müzik mağazalarındaki raflarda önlerde durması için paralar harcanmayan bir albümle tüm Türkiye’yi avcunun […]

2019 Türkçe Hiphop yılı olacak

İlginç bir yıl bitti, daha da ilginç bir yıl başladığı gibi tüm hızıyla devam ediyor. 2018 ilginç oldu çünkü adı sanı ana akım tarafından hiç bilinmeyen genç bir rapçi ardında halkla ilişkiler çalışmaları yürütülmeyen, büyük bir firmadan yayınlanmayan, sadece dijitalde yayınlandığı için müzik mağazalarındaki raflarda önlerde durması için paralar harcanmayan bir albümle tüm Türkiye’yi avcunun içine aldı. Ezhel’in Müptezhel albümünden bahsettiğimi herhalde anlatabilmişimdir. Gazapizm de memlekete kendini ‘Çukur’ dizisiyle tanıttı ve ardından 7’den 70’e herkese kendini sevdirdi. İnsanlar kendilerinin de yaşadığı ve yaşama ihtimali olan samimi hikâyeleri duydukları için bu rapçileri seviyor, anlattıkları hikâyeleri dinliyor, değer veriyor. Ana akım pop müzikte son yıllarda sözleri samimi bir şarkı dinlediyseniz lütfen benimle de paylaşın.

ezhel’den felaket

2019 Türkiye için hiphop önderliğinde geçecek bir yıl olacak, bu gayet belli. Yıl gayet hızlı başladı. Ezhel, ‘İmkansızım’ın devamı niteliğindeki şarkısı ‘Felaket’i, geçen hafta yayınladı. Ardından Türkiye’nin en sıkı beatmaker’larından ve tabii ki söz yazarlarından Allame’nin yeni albümü ‘Av’ dijitalde hızla yükseldi. Şehinşah, ‘Pirana’ adlı yeni şarkısını yayınladı. Yine geçen hafta Kayra ‘Kafamda Cehennem’i ve İstanbul Trip ‘Kural Ne Bilmiyorum’u piyasaya saldı. Bu hafta ise Anıl Piyancı ‘Saldır Saldır’ı ve Şam ise ‘Engel-siz’i yayınladı. Böyle böyle 2019 daha ilk aydan doludizgin başlamış oldu.

Gazapizm

ilk dördün üçü rap

Geçen hafta standart müzik platformları gezintimde iTunes’un yeni çıkanlar pop listesine göz atmak için listeye tıkladığımda ilk dört sırada 3 tane rap şarkısı gördüm. Birinci sırada Ezhel – ‘Felaket’, ikinci sırada Allame – ‘Dracula’ ve üçüncü sırada Şehinşah – ‘Pirana’ vardı. Dördüncü sırada ise Ebru Gündeş ve yeni albümünden yayınlanan ilk single ‘Aşık’…

Bu hiphop’un ne kadar yükseldiğinin bir göstergesidir hem de çok ciddi bir göstergesidir. Şakası yok. Kelebek Ödülleri’nde Ezhel ve Gazapizm’in en büyük ödülleri kazanması bu işin köşe taşlarından biriydi. Artık böyle göstergelere herkes alışsın çünkü hiphop hiç olmadığı kadar güçlü. Önümüzdeki haftalarda Ege Çubukçu ve Allame’nin yeni albümleri hakkındaki fikirlerimi de detaylı olarak yazacağım.

***

Jülide Özçelik

Jülide Özçelik’in pırıl pırıl ’Nefes’i

Türkiye’nin en pırıl pırıl seslerinden biri olan Jülide Özçelik üçüncü albümü Nefes’i yayınladı. Albümü dijital servislerden dinlerken uzun zamandır pek çok albümde aradığım fakat bulamamaktan rahatsız olduğum bir detayı öne çıkartmak istiyorum. Albüm kritikleri yapmaktan artık pek haz duymuyorum. Jülide Özçelik’in albümünü de detaylı olarak yazmayacağım ama albümü son birkaç gündür durmadan dinlediğimi söyleyebilirim. Albümde caz türünde gerçekten enstrümanının üstadı isimlerle çalışmış Jülide Özçelik. Gitarda Cem Tuncer, piyanoda Ercüment Orkut, davulda Ediz Hafızoğlu, kontrbasta Volkan Hürsever ve bas gitarda Efecan Tuncer’in yer aldığı albümün fiziksel kopyasını almayıp sadece dijitalden dinlerseniz de bu isimleri şarkıların yanında görebiliyorsunuz. Hatırlamayanlar olabilir, 1 Şubat 2017 tarihli “Aradığınız Enstrümancıya Ulaşılamıyor” başlıklı BirGün yazımda bu konudan bahsetmiştim. (https://goo.gl/dSgX5i) Caz müzisyenleri bu konuda her zaman ihtiyatlı olmuştur. Albümdeki herkesin neyi çaldığını görmek benim gibi bazı müzikseverler için çok önemli. Lafı uzatmayayım. İlk fırsatta Jülide Özçelik’in albümünü dinlemenizi tavsiye ederim.