30’ların albümü

Lana Del Rey’in Lana Del Rey’den önceki albümünü de sayarsak müzisyenin kariyerindeki beşinci uzunçalar Lust for Life. Albümün boşlukları olsa da Rey burada nostaljiyle harmanlanmış güçlü modern pop kanallarından ses veriyor.

30-larin-albumu-328262-1.Lust for Life üzerine konuşmadan önce New Yorklu müzisyenin geride kalan albümlerine gidelim. Aslında Rey’in ikinci uzunçaları olan, ama isim ve prodüksiyon değişikliğinden sonraki ilk albümü olarak bilinen Born to Die büyük ses getirmişti. Bu o kadar büyük bir sesti ki Rey sonraki albümleri Ultraviolence ve Honeymoon‘u yayımladığında bile müzik listelerine Born to Die‘dan birkaç şarkı kafasını uzatmıştı.

Bu durum belki halen geçerli. Belki halen kimileri için Lana Del Rey salt Born to Die anlamına geliyor. Ama bir de diğer tarafından bakmak gerek. Ölüme dair ucuz methiyeler düzen o müzisyen artık otuz iki yaşında. Born to Die‘daki klişe depresif sözleri hayranlıkla duvarına asan genç de en az beş yaş daha büyük artık. Zaman acımasızca akıp gidiyor ve bu acımasızlık Rey’in müziğini de, sözlerini de tamamen olmasa bile belli bölümlerde daha gerçekçi hale dönüştürüyor. Sevginin acıttığından söz açıyor. “Ama seni hâlâ seviyorum” diyor. Bu kez Born to Die gibi değil. Sesini duyduğum bu kadına inanıyorum ben. Sesi o an hissettiklerine inandırıyor.

Açılış şarkısı Love‘ı ilk duyduğumda örneğin, çok şaşırmıştım. Albümü dinlerken de bu şaşkınlık hâlâ benimle. Rey’in Lust for Life‘taki zirvesidir Love. 13 Beaches, Sean Ono Lennon’ın klas desteğiyle etkisi derinleşen Tomorrow Never Came, Rey ile The Weeknd’i buluşturan aynı adlı şarkı ve Cherry de albümdeki yukarı yönlü parçalardan bazılarıdır.

Hit olmanın peşinde giden şarkılar yok mu, elbette var. Prodüksiyon içine gömülüp aslında yaşamadığı, hissetmediği hikâyeleri anlatan cümleler yok mu, elbette var. En başta bahsettiğim boşluklar tam da buralarda. Ama toplam on altı şarkıdan oluşan albümü salt bu zayıf birkaç noktaya sıkıştırmak haksızlık olur. Yalnızlığı, tutkuyu, Yoko ile Lennon’ı ve en önemlisi melankoliyi genelinde doğru tonda aktarmayı başarıyor Lust for Life. Albümün Lana Del Rey için en önemli farklılığı budur.

30-larin-albumu-328263-1.