Hakkındaki beraat kararı dört kez bozulan sosyolog Pınar Selek'in yargılandığı Mısır Çarşısı davasında Selek'in ifadesinin Fransız makamları tarafından alınmasına karar verildi.

4 kez beraat ettiği davada yargılanan Pınar Selek'in ifadesini Fransız makamları alacak

Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan davada dört kez beraat eden sosyolog Pınar Selek'in yeniden yargılaması başladı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen Selek'in ifadesinin Fransız makamları tarafından alınmasına karar verildi.

Bianet'in haberine göre duruşma, yoğun katılımdan dolayı adliyenin en büyük mahkeme salonuna alındı. Duruşmada Pınar Selek’i savunmak üzere avukatları babası Alp Selek, kardeşi ve avukatı Seyda Selek ve çok sayıda avukat yer aldı.

Duruşmayı, Fransalı parlamenterler Pascale Martin, Elise Leboucher, Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Bertholle Véronique, TİP Milletvekili Ahmet Şık ile HDP Millletvekili Musa Piroğlu'nun yanı sıra Türkiye'den hak savunucuları ve uluslararası heyetler takip ediyor.

SELEK'İN İFADESİ FRANSA'DA ALINACAK

Duruşma, mahkeme başkanının, 'Pınar Selek'in ifadesinin istinabe yoluyla Fransa makamları aracılığıyla alınacağını' açıklamasıyla başladı. Mahkeme başkanı "Daha ağır ceza istendiği için sanığın savunma hakkı var. Selek'in savunması Fransa adli makamlarınca alınacak" dedi.

Selek'in avukatlarından Akın Atalay, daha önce dört kez verilen beraat kararını hatırlatarak şöyle dedi: "Yargıtay, olay mahkemesi yerine geçmiş ve doğrudan delil değerlendirmeye geçerek esasa dair hüküm kurmuş. Kanunen hüküm değil ancak uygulamada bu sonucu doğuruyor. Bu durum hakkaniyet ve adalet duygusunu zedeliyor. Olay mahkemesi tam dört kez beraat diyor ancak hukuki denetim yapması gereken mahkeme tutuyor, 'mahkumiyet vereceksin bir de şu sebeplere dayandıracaksın' diyor. Mahkeme bağımsızlığına aykırı."

NE OLMUŞTU?

9 Temmuz 1998 tarihinde İstanbul’da tarihi Mısır Çarşısı’nın girişindeki bir yiyecek büfesinde meydana gelen patlamada 7 kişi hayatını kaybetmişti. Olayın hemen ardından başlatılan 'terör soruşturmasında' gözaltına alınan Selek, PKK'ye üye olmakla suçlanmıştı.

2000'de tahliye edilen Selek 2009’da Türkiye’den ayrıldı ve Fransa'ya yerleşti. Selek, aynı davada 4 kez beraat etmesine rağmen Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun son kararına yerel mahkemenin uymasıyla tekrar ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Hakkındaki son beraat kararı Haziran 2022'de bozulan Selek hakkında 16 Ocak'ta tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkartılmıştı.