Mısır Çarşısı patlamasından 25 yıldır yargılanan ve hakkında verilen 4 beraat kararının 4’ü de bozulan Pınar Selek için Adalet Nöbeti gerçekleştirildi. Avukatlar, “Pınar’ın beraatına sahip çıkıyoruz” dedi.

Pınar’ı mahkûm edemezsiniz
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlama nedeniyle 25 yıldır yargılanan ve hakkında verilen 4 beraat kararı 4 kere bozulan sosyolog-yazar Pınar Selek'in yarın görülecek duruşmasından önce "Pınar Selek için Adalet" diyen avukatlar ve hak savunucuları Çağlayan Adliyesi’nde bir araya geldi.

Selek'in yarın görülecek duruşması öncesinde gerçekleştirilen Adalet Nöbeti'ne Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük, Fransız Avukat Françoise Cotta, Alman Avukat Bernhard Von Geünberg, Hala Tanığız Platformu'ndan Avukat Yasemiz Öz ve Pınar Selek’in babası Avukat Alp Selek de katıldı.

Eylemlerini Çağlayan Adliyesi içinde alkışlarla başlatan avukatlar, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde “Pınar Selek’in beraatına sahip çıkıyoruz. Bu beraat hepimizin” yazılı pankart açıldı.

EVRENSEL HAKLAR İHLAL EDİLDİ

Adalet Nöbeti’nde koşan TBB Genel Sekreteri Küçük, “Baskılar, işkenceler altında alınan ifadeler ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan bilgiler doğrultusunda oluşturulan bir dosyadan bahsediyoruz. Patlamanın gaz kaçağından kaynaklı olduğuna dair bilirkişi raporlarına rağmen sürecin tanığıyız. Evrensel hakların ihlal edildiği çok önemli bir dosya. En büyük işkencelerden biri çeyrek asır süren yargılamaya maruz bırakılmak olabilir ancak” dedi.

Küçük’ün ardından Hala Tanığız Platformu’nun açıklamasını Av. Yasemin Öz okudu. “Karanlıklar Pınar Selek’i vuramayacak” diyen Öz, “Muhalefetin komplolarla kriminalize edilmesinin en yaygın ve meşru karanlık yöntem olduğu Türkiye siyasal tarihine damga vuran Mısır Çarşısı komplosunda yeni perde açıldı. Faşizmin ve ataerkinin karanlık zulmünü açık eden sosyolog-yazar Pınar Selek’in hayatı gasp edilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

BURADAYIZ, KARANLIK KAYBEDENE DEK

Selek’in 4 kez beraat ettiğine vurgu yapan Öz şunları söyledi: "Seçim öncesi bulanıklığından medet umularak, operasyon denebilecek bir hamleyle 31 Mart için duruşma tarihi verildi ve Pınar hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Siz Pınar'ı mahkûm edemezsiniz, biz bu insanlık dışı zulmü 25 yıldır her gün, her an mahkûm ediyoruz. Pınar Selek’in beraatı ortak onurumuzdur. Bu beraat gençliğimiz, adil, eşit ve özgür bir ülke hayalimiz. Pınar Selek’in beraatını elimizden alamazsınız. Bir yere gitmeyeceğiz. Karanlık kaybedene dek.”

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av. Süreyya Turan, “Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinin açık göstergesidir. İnsanlar hapislerde hiçbir gerekçe olmadan tutulmasın. Biz bu beraat kararının üstünün örtülmemesini istiyoruz” diye konuştu.

Av. Bernhard von Grüngerg ise Türkiye’de çeşitli davaları takip ettiğini kaydederek “Türkiye’de hakimler hükümet talimatını takip ediyor. Bu baskı sistemi sona ermeli” dedi.

Pınar Selek’in Babası Av. Alp Selek şunları söyledi: “Davası başladığında 60 küsur yaşındaydım, şimdi 92 yaşındayım. Ben ne kadar yaşayacağımı bilmiyorum. Ben olmasam bile arkamdaki insanlar Pınar’ın haklılığını ortaya koyacak. Yargıtay ısrar üzerine karara vardı. Pınar’ın davasından sonra o kadar üzüldüm ki. Gencecik insanlar yıllarca hapishanelerde. Bu kadar adaletsiz bir hukuk devleti. Halen Pınar’la uğraşıyorlar.”

Adalet Nöbeti’ne katılan Alman aktivist Susan Maya ise BirGün’e yaptığı değerlendirmede “Tam bir hukuksuzluk. Çok büyük bir adaletsizlik. Buradaki konuşmacılar basın açıklamasında da belirtti 4 kere beraat etmiş bir sosyologdan söz ediyor. Hükümetin baskısını görüyoruz. Suçsuzluğu kanıtlanmış bir kişinin ısrarla suçlu çıkarılmaya çalışılması kabul edilemez” ifadelerine yer verdi.