CHP’de kurultay süreci sona erdi. Dört genel başkan yardımcısı da PM’ye seçilemezken gençlik ve cinsiyet kotaları nedeniyle PM’ye seçilen 10 isim liste dışı kaldı

A takımına dört çizik

BirGün Ankara

37'nci Olağan Kurultayı'nı hafta sonu gerçekleştiren CHP'de 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ve Bilim Yönetim ve Kültür Platformu ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri belirlendi. Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin dördünün liste dışı kaldığı seçimlerde 10 isim de cinsiyet ve gençlik kotasına takıldığı için yeni yönetimde yer alamadı.

Pandemi nedeniyle mart ayında gerçekleştirilemeyen ve hafta sonu Bilkent Odeon'da yapılan CHP 37'nci Olağan Kurultayı'nda PM, BYKP ve YDK için kesin sonuçların perşembe günü açıklanması bekleniyor. Üç günlük itiraz süreci sonrasında kesin sonuçlar parti yönetimince ilan edilecek.

CHP'de 12 ismin aday olduğu BYKP'de Genel Başkan Yardımcıları Yunus Emre ve Fethi Açıkel önceki kurultaya göre oylarını artırarak yeniden seçildi.

BYKP'ye seçilen isimler arasında Dr. Aylin Yaman, Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Lale Karabıyık, Yüksel Taşkın ve Ayşe Eser Danışoğlu da yer aldı. Sanatçı Onur Akın ise yeterli oya ulaşmasına rağmen cinsiyet kotası nedeniyle liste dışı kaldı.

10 KİŞİ LİSTE DIŞI

CHP PM'de ise 10 isim seçimlerde yeterli sıralamaya ulaşmasına karşın bu kurultayda ilk kez uygulanan yüzde 33 cinsiyet ve yüzde 20 gençlik kotası nedeniyle liste dışı kaldı. Bin 356 delegenin oy kullandığı seçimlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz, milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi, Mehmet Akif Hamzaçebi, Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu ve parti üyeleri Mehmet Tüm, Cemal Canpolat, Hakkı Akalın, Hüseyin Yaşar kotaya takılan isimler oldu. Bu isimlerin yerine Pınar Uzun, Ayça Taşkent, Sevgi Kılıç, Erbil Aydınlık, Gökçe Gökçen, Hakan Uyanık, Neslihan Hancıoğlu, Semra Dinçer, Gizem Özcan ve Hasan Efe Uyar PM'ye girdi. PM’nin en genç üyesi ise 20 yaşındaki Uyanık oldu.

PM seçimleri için 80 kişilik bir liste hazırlayan ve delegelere sunan Kılıçdaroğlu'nun bu listesini Gaye Usluer, Gökhan Günaydın, Gürsel Erol, Eren Erdem, Müslim Sarı, Mehmet Tüm, Hakkı Akalın ve Mehmet Ali Çelebi deldi ancak Tüm, Akalın ve Çelebi kotaya takılarak dışarda kaldı. Bir milletvekilinin TBMM'deki Atatürk portresini indirdiği iddialarının ardından 2016 yılında partiden ihraç edilen ancak geçen yıl yeniden parti üyesi yapılan Aylin Nazlıaka da liste delerek PM'ye giren isimler arasında yer aldı.

ÖZTRAK İLK SIRADA

PM seçimlerinde en çok oyu alan isimler ise Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, milletvekili Ali Öztunç, Zeynel Emre, Selin Sayek Böke, eski İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Erdoğan Toprak ve parti üyesi Umut Akdoğan oldu. CHP'nin toplamda 60 kişilik PM'sine 34 milletvekili girdi. PM'de batı ve doğu illerinden birçok temsilci yer alırken il başkanı sıfatıyla yetkili kurullara seçilen tek isim ise Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek oldu.

Kılıçdaroğlu'nun "A Takımı" olarak adlandırılan MYK'den de bazı PM dışında kaldı. Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu 499 oy aldı. Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımıcısı Yıldırım Kaya 495 oy alabildi. Basınla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan 477 oy, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise sadece 278 oy alarak PM dışında kaldı.

2 İSİM KOTAYA TAKILDI

CHP YDK'ye 796 oyla Mahir Polat, 778 oyla Saniye Barut, 771 oyla Uğur Bayraktutan, 774 oyla Süleyman Bülbül, 682 oyla Gülsun Filorinalı, 649 oyla Sezgin Kaya, 637 oyla Cem Artantaş, 630 oyla Ahmet Ersen Oysoy, 630 oyla Garip Erdoğan, 621 oyla Doğuşcan Aygün, 593 oyla Mustafa Serdar Soydan, 574 oyla Bülent Maraklı, 539 oyla Gülşah Atalar, 476 oyla Tuğba Torun, 465 oyla Gonca Yelda Orhan seçildi. Yeterli sıralamaya ulaşan Bülent Yücetürk ile Yiğit Acar ise cinsiyet kotasına takılarak kurla giremedi.