Trump Erdoğan’la konuşurken karar verdi, ABD Suriye’den çekiliyor. “ABD aslında çekilmiyor, sağ gösteriyor sol vuruyor” analizleri havada uçuşuyor. Ama bazen pipo sadece pipodur. Strateji ve savaş üzerine kafa yoranların bildiği sitelerden birisi War On The Rocks. Amerikan menşeli sitede strateji, savaş ve siyaset üzerine analizler, uzman görüşleri yer alıyor. Richard Hanania, Ahmet Çelebi ve Tarihte […]

Trump Erdoğan’la konuşurken karar verdi, ABD Suriye’den çekiliyor. “ABD aslında çekilmiyor, sağ gösteriyor sol vuruyor” analizleri havada uçuşuyor. Ama bazen pipo sadece pipodur.

Strateji ve savaş üzerine kafa yoranların bildiği sitelerden birisi War On The Rocks. Amerikan menşeli sitede strateji, savaş ve siyaset üzerine analizler, uzman görüşleri yer alıyor.

Richard Hanania, Ahmet Çelebi ve Tarihte Büyük Adam Teorisi isimli makalesi ABD’nin Suriye’den neden çekildiğini anlatıyor. Makale ABD’nin Irak’ta neden ve nasıl yanıldığı üzerine, ancak ABD’nin yurtdışında verdiği savaşlar ve ulus oluşturma süreçlerine bakıyor. Hanania şöyle yazmış.

“ABD siyasetinin çöktüğü tek yer Irak değil. Afganistan’da 17 yıldır süren işgale rağmen Amerikan destekli hükümet eyaletlerin yüzde 56’sına hakim ve trend ters yöne doğru. ABD yurtdışında rejim değişiklikleri sonrası başarısız olmaya devam ediyor, askeri müdahale sonrası ortaya çıkan durumu daha doğru şekilde değerlendirmeye başlamalıyız. Dahası, bir ülkede istikrar sağlamak meselesi gündeme geldiğinde, ideal süreçler değil de, en etkili lideri bulmak üzere odaklanmalıyız.”

Yani Türkçesi, ABD’nin kafasında kendine göre ideal bir sistem, kurumların olduğu bir demokrasi var ve rejim değişiklikleri sonrası böyle bir sistem inşa etmeye odaklanıyor ama sahada işler farklı, genellikle bu idealler işlemiyor, kurumlar kurulamıyor diyor. Hanania, ABD’nin idealler peşinde koşmak yerine, ülkeyi kontrol altında tutabilecek, yıkılan rejimin yerine yeni bir şey kurabilecek güçlü bir adama destek vermesi gerektiği görüşünde.

Trump muhtemelen bu makaleyi okumamıştır, hatta varlığından haberi bile yoktur. Çekilme Trump’ın kendi kararı ancak bu yazı Amerikan kamuoyunun bir yanıyla bakış açısını yansıtıyor. Biz burada homurdanıyoruz, Amerikan kamuoyu da homurdanıyor. Irak’a, Afganistan’a düzenlenen operasyonlar sonrası sözde diktatörlükler ya da teokrasi yıkılacak yerine demokrasi kurulacaktı. İki ülkedeki Amerikan projeleri de fiyaskoyla sonuçlandı. Şimdi Amerikalılar, “E demek ki her yerde demokrasi uygulanamıyor, boşuna para, zaman ve insan harcamayalım” görüşünde.

ÇEKİLMENİN KAZANANLARI ERDOĞAN VE İRAN

Trump, burada güçlü adam olarak Erdoğan’ı görüyor. Madem Erdoğan bu işi halledeceğine inanıyor, halletsin görüşünde. Elbette Trump bir adım sonra Esad ile de görüşebilir. Malum o da savaşın kazananı ve güçlü bir lider.

Tüm bu çekilme meselesinde rahat bir nefes alan ülke de İran oldu. Malum istifa eden Savunma Bakanı Mattis, İran rejimini yıkmaya kararlı bir isimdi. Trump’ın da bölgeyle ilgilenmediği anlaşılıyor.

BELEDİYECİLİK DÜĞÜN CENAZE GEZMEK Mİ?

Şişli Belediyesi güzel bir proje başlattı. Şişli’de bir kadın ve çocuk merkezi açıldı. Kadınlar, anneler bu merkeze ulaşıp ne dertleri ne sıkıntıları varsa aktarabilecekler. Kadınlara ihtiyaç duymaları durumunda hukuki hizmet, sağlık hizmeti, psikolojik destek sağlanacak. Aynı şekilde bu hizmetler çocuklar için de sağlanıyor. Özetle kadınların ve çocukların insan haklarından faydalanabilmesi, haklarını öğrenmesi ve haklarına ulaşma yolu bulmasını sağlayacak bu merkez.

Şişli’de halihazırda hizmet veren 8 ücretsiz anaokulu da var. Bu hizmet çok önemli, çünkü geniş maddi imkânlara sahip olmayan çalışan anneler için anaokulu parası yetiştirmek kolay değil, devlet anaokullarında imkânlar sınırlı, anaokulları dolu. Çalışan anneler bu nedenle kimi tarikatların hizmetlerine mecbur kalabiliyor. Belediyenin ücretsiz anaokulları bu nedenle büyük bir açığı kapatıyor. Bence tüm bunlar belediyecilikte düğün düğün; cenaze cenaze gezmekten daha önemli.