ABD'li Cumhuriyetçi senatörler, Başkan Donald Trump'a Çin'e yaptırım uygulama yetkisi veren tasarı sundu. Tasarıya göre Trump, Çin hükümetine ve vatandaşlarına yönelik bazı yaptırımlar uygulayabilecek

ABD'li senatörlerden Trump'a 'Çin'e yaptırım' tasarısı

ABD'li Cumhuriyetçi senatörler, Başkan Donald Trump'a, koronavirüs (Covid-19) salgını konusunda iş birliği yapmaması nedeniyle Çin'e yaptırım uygulama yetkisi veren tasarı sundu.

AA'nın aktardığına göre, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafından sunulan "Covid-19 Sorumluluk Yasası" başlıklı tasarıya Thom Tillis, Rick Scott, Mike Braun ve Roger Wicker gibi diğer senatörlerler de destek verdi.

Çin yönetiminin Covid-19 virüsüne dair uluslararası araştırmalara katılmasının önemi vurgulanan tasarıda, Trump'tan 60 gün içinde Çinli yetkililerin kendilerine yöneltilen soru ve incelemelere cevap verip vermediğine dair senatoya rapor sunması istendi.

HAYVAN SATAN İŞLETMELERİN KAPATILMASI TALEP EDİLDİ

Öte yandan, tasarıda Çin yönetiminden iş birliğinin yanı sıra ülke genelindeki tüm hayvan marketlerini kapatması ve Hong Kong'da salgın sonrası tutukladığı tüm aktivistleri salmasının istenmesi dikkati çekti.

Şartların yerine getirilmemesi durumunda Trump'tan tasarıda yer alan bazı Çinli yetkililere ait mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve Çinli öğrencilere vize verilmemesi gibi yaptırım maddelerinden en az ikisinin seçmesi talep edildi.

EKONOMİK YAPTIRIMLAR

Tasarının ekonomik boyutunda ise ABD finans merkezlerinin Çin merkezli kuruluşlara ve bu kuruluşlarla iş yapan firmalara kredi vermeyi durdurması istendi, ayrıca ABD'de bulunan ve Çin ortaklığının çoğunlukta olduğu firmaların ABD menkul kıymetler borsasından muaf tutulması öngörülüyor.

Tasarıda "Yaptırımlar Başkan Trump, Çin yönetiminin koronavirüs ile ilgili soruşturmalarda iş birliği yaptığını ve ülkenin hayvan marketlerinin kapandığını belirten bir rapor verene kadar yürürlükte kalacak" ifadelerine yer verildi.

ABD VE ÇİN ARASINDA NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, bir açıklama yaparak Çin yönetimini salgının ortaya çıktığı ilk dönemde dünyaya doğru bilgi vermemekle suçlamıştı. Trump ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün de (DSÖ) salgının dünya geneline yayılmasında ciddi sorumluluğunu olduğunu ve bu konuda en başta örgütün dünyayı yanılttığını savunmuş, örgütün Çin için çalıştığını öne sürmüştü.Trump, tip koronavirüs salgını dolayısıyla suçladığı DSÖ’ye sağladıkları fonu da durdurduğunu açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ayrıca, virüsün Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığını ve buna ilişkin ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı.

ABD'den 'Çin'in Covid-19 salgınını kasten sakladığını iddia etti

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Çin yönetiminin, Vuhan'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınını ve bulaşıcılık derecesini tıbbi stok yapabilmek için kasten sakladığını ileri sürmüştü.

Çin yönetimi iddiaları reddediyor

Çin yönetimi tarafından yapılan çeşitli açıklamalarda, koronavirüsün Vuhan'daki laboratuvardan çıktığı iddialarını reddedilmişti.

Açıklamalarda, Vuhan Viroloji Enstitüsü’nün yeni bir koronavirüs tasarlama ve yaratma kabiliyetine sahip olmadığı ve bunu hiç yapmadığı kaydedilmişti.

Enstitüdeki laboratuvarın, herhangi bir patojenin sızmasını önleyecek biyogüvenlik tedbirlerini uyguladığını vurgulanan açıklamalarda, "iddiaların temelsiz ve tamamen uydurma" olduğu ifade edilmişti.

AA