Washington'ın Karadeniz'e iki savaş gemisi gönderme kararından geri adım atması sonrası Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, “Türkiye’nin talebimizi yanlış anlamış olabilir, karar kesin değildi” dedi.

ABD: Türkiye, Karadeniz talebimizi yanlış anlamış olabilir, gemilerin gitmesi kesin değildi

ABD'nin Ukrayna ve Rusya arasında tırmanan gerilimler nedeniyle Ukrayna’ya destek için Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararından geri adım atmasının ardından, Reuters ajansına konuşan Amerikalı yetkililer,"Türkiye ilk bildirimi yanlış anlamış olabilir" iddiasında bulundu.

Ajansa konuşan ve ismini paylaşmayan yetkililer, Karadeniz’e gemi gönderme kararının da 'hiçbir zaman kesinleşmediğini' ileri sürdü.

“BİR TALEP GEMİLERİN İLLA GEÇECEĞİ ANLAMINA GELMEZ”

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer ise 'Türkiye'nin bildirimi yanlış anlamış olabileceğini ve gemilerin Karadeniz'e konuşlandırılmasının hiçbir zaman teyit edilmediğini' iddia etti. Yetkililer, ABD'nin Karadeniz'e potansiyel geçişler için Türkiye'ye sık sık bildirimde bulunduğunu ama 'bir talebin, gemilerin illa ki geçeceği anlamına gelmediğini' ifade etti. Yetkililer, bu tür taleplerin 'geçme kararının kesinleşmesi halinde gerekli onayların önceden alınmış olmasını garanti ettiğini' belirtti.

GEMİLER PUTİN VE BİDEN GÖRÜŞMESİNİN ARDINDAN İPTAL EDİLDİ

ABD'nin Ukrayna-Rusya sınırında tırmanan gerilimin ardından Karadeniz'e iki savaş gemisi göndereceği ve gemilerin Boğazlardan geçişi için Ankara'daki Büyükelçiliği üzerinden, Montrö Sözleşmesi kapsamında Türkiye'ye bildirimde bulunduğu belirtilmişti.

ABD’nin bu girişimlerine sert tepki gösteren Rusya, dün Karadeniz'de bir tatbikat düzenledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e önceki gün yaptıkları görüşmede bir zirve teklif etmesinin ardından, Türkiye diplomatik kaynakları ABD'nin gemilerin geçişini iptal ettiğini bildirmişti.