ABD'den gelen enflasyon verilerinin ardından sert kayıp yaşayan altını gramı, güne 1969 liradan başladı. Ons altın ise kritik seviye olan 2000 doların altında hareket ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi
ABD verileri sonrası sert düşüş: Gram altın çakıldı
Fotoğraf: AA

Altın fiyatları, dün açıklanan ve piyasa beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verisi sonrası sert gerilemesinin ardından bugünkü ilk işlemlerde de kayıplarını sürdürüyor.

Ons altın 1988 dolara kadar gerilerken, gram altın ise en düşük 1963 lirayı gördü. Böylelikle ons altın 2 ayın, gram altın ise 3 haftanın en düşük seviyesini gördü. 

Ons altın kritik ve psikolojik seviye olan 2000 doların altında hareket ederken, saat 09.01 itibarıyla yüzde 0,01 düşüşle 1992 lirada bulundu.

Ons altına paralel hareket eden gram altın fiyatı, saat 9.20 itibarıyla 1969 liradan alıcı buluyor.

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları şöyle:

• Gram altın 2.052,04 lira
• Çeyrek altın 3.219,49 lira
• Yarım altın 6.438,99 lira

ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİNİN ÜZERİNDE

ABD'de beklentileri aşan enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine daha geç başlayacağına yönelik öngörülerin artması emtia fiyatları üzerinde oynaklığı artırırken, bugün Avro Bölgesi'nde açıklanacak büyüme verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD'de dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,1 artışla piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Enflasyon verileri sonrası para piyasalarında, Fed'in martta yüzde 90 ve mayısta da yüzde 62 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı fiyatlanıyor. Söz konusu veri öncesinde bankanın mayısta yüzde 44 ihtimalle faizde değişikliğe gitmeyeceği fiyatlanıyordu.

Analistler, enflasyon verilerinin ekonomik aktivitenin canlılığını koruduğuna işaret ettiğini belirterek, bu durumun da Fed'in faiz indiriminde acele etmeyeceğine yönelik beklentileri güçlendirdiğini söyledi.