Üsküdar’da ranta karşı direnen Acıbadem Muhtarlığı, AKP’li belediyenin muhtarlığa ödenen nakdi yardımı kesmesiyle ilgili dava açtı. Muhtar Semra Aydın mahkemeye sunduğu dilekçede, Validebağ Korusu'nun korunması mücadelesinde halkın yanında olmaları nedeniyle nakdi yardımın kesildiğini düşündüklerini belirtti.

Acıbadem Muhtarlığı, nakdi yardımı kesen AKP’li Üsküdar Belediyesi’ne karşı dava açtı

Oğuz MUTLU

AKP’li Üsküdar Belediyesi, Tibaş Parkı ve Validebağ’ın ranta açılmasına karşı direnen Acıbadem Muhtarlığı’nın nakdi yardım desteğini 17 aydır ödemiyor.

Herhangi bir gerekçe sunulmadan gelen bu kesinti için Muhtar Semra Aydın, yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

Dava dilekçesinde Üsküdar Belediyesi’nin hiçbir gerekçe göstermeden 17 ay boyunca bu ödemeyi yapmadığı belirtilirken, yürütmenin durdurulması ve nakdi yardım desteğinin kesilmesinin iptali istendi. Muhtarlık ayrıca, hukuksuzca kesilen ödenek için, ‘geriye dönük ödeme yapılmasını’ da talep etti. Dilekçede şu ifadeler kullandı:

‘KAMU HİZMETLERİNİ SEKTEYE UĞRATICI…’

“Anayasa'nın 10. Maddesini ihlal eden eşitlik ilkesine aykırı, kamu hizmetlerini sekteye uğratıcı, usule, kanuna ve hukuka aykırı Mahalle Muhtarlığına yapılan Nakdi Yardım Desteğinin Kesilmesi işleminin iptaline ve geriye dönük olarak ve halen devam etmesi gereken ödeneğin Acıbadem Muhtarlığına ödenmesine hükmedilmesine, yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davalı tarafa tahmiline hükmedilmesine, dair karar verilmesini arz ve talep ederiz.”

ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Mahkemeye sunulan dilekçede, “Üsküdar Belediye Başkanlığı Anayasal hüküm olan ‘eşitlik-tarafsızlık ve ayrım gözetmeme’ yükümlülüklerini açıkça ihlal ederek Üsküdar İlçesi sınırları içinde toplam 33 mahalle muhtarlığından 31'ine yardım yapmaya devam etmesi ancak Müvekkilin Muhtarlığına yardımın kesilmesi Anayasa ve ilgili hükümlere aykırılıktır” denildi.

Davada ayrıca Belediye Meclisi’nin almış olduğu “Muhtarların mahalle halkına daha iyi hizmet verebilmesi noktasında Belediyemize müracaat edecek olan muhtarların, muhtarlık hizmet binalarında kullanılmakta olan elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet hizmetlerinde kullanılmak üzere, her bir muhtarlık için aylık yapılan 1.300,00 TL yardımın 1.500,00 olarak arttırılması’ yönündeki kararda dikkat edilirse herhangi bir ihtirazi kayıt ve şerh konulmaksızın müracaat edecek olan muhtarlar” yönündeki karara da aykırı davranıldığı belirtildi.

VALİDEBAĞ MÜCADELESİNE VURGU

Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın, Belediyenin nakdi yardım desteğini kesmesine karşı açtığı davada bu kesintinin nedeniyle ilgili olarak ise “Mahallede Tibaş Parkı olarak anılan alanın ve Validebağ Korusu'nun korunması noktasında halkın yanında olduğu için Muhtarlığın cezalandırılması olarak tahmin ettiğimiz nedenler başta olmak üzere bir dizi sebeplerle Şubat 2019 dahil olmak üzere Belediye Meclis kararı gereği yatırılması gereken destek ödemesi kesilmiştir” ifadelerini kullandı.

Tibaş Parkı’nın kamunun parkı olarak kalması için yapılan mücadelede de Belediye’nin cezalandırmak için Muhtarlık binasına “tahliye tebligatı” gönderdiği hatırlatıldı.

MUHTAR AYDIN: DİRENİŞİMİZ SÜRECEK

BirGün’e, açtıkları davayla ilgili açıklamalarda bulunan Muhtar Semra Aydın, ‘haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı seçilmiş bir muhtar olarak mahallelinin yanında olacağını’ vurguladı.

Aydın, “Direnişimiz sürecek” diyerek şöyle konuştu:

acibadem-muhtarligi-nakdi-yardimi-kesen-akp-li-uskudar-belediyesi-ne-karsi-dava-acti-759737-1.

“Ödeneğin kesilmesinin haricinde bununla ilgili bir mücadelemiz oldu. Mücadelemizin ardından 3 gün içinde muhtarlık binasına yazı asıldı, binanın tahliye edilmesi istendi. Biz de hemen dava açtık. Dava ancak sonuçlanabildi. Yürütmenin durdurma kararı verildi. Muhtarlık binasından tahliyeyi engelledik. Şimdi park yapılıyor. Bizi çıkarmadan bu binayı tadilata sokacaklar herhalde. Ödenekler için de dava açtık. Bundan sonraki süreçte mücadelemize devam edeceğiz. Kamusal değişim alanlarımızı korumak için verdiğimiz bir mücadele bu. Ben de haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı seçilmiş bir muhtar olarak mahallelinin yanında olacağım. Mahalleliyle birlikte mücadelemiz ve direnişimiz sürecek.”