Depremin merkez üssü Pazarcık’ta hayat çadırkentte devam ediyor. Burada iki çocuğuyla birlikte yaşayan 22 yaşındaki Havva da depremde üzerine petek düşen bebeğini kaybetmiş. “Bu acıyı tarif edemem” diyor.

Acının tarifi imkânsız
Fotoğraf: AA

Gecenin dondurucu bir şekilde geçtiği çadırkentte uykuyu depremler bozuyor. Gece aralıklarla olan depremler nedeniyle insanlar endişe içinde uykularından uyanıyor. Artçıların ardından gelen yıkılma sesleri ise gece daha korkutucu bir hal alıyor. Depremin merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesindeki Cengiz Topel Mahallesi’nde kurulan çadırkentte gece böyle geçiyor. Sabah gün ışığıyla birlikte hayat da başlıyor. İnsanlar çadırlarının önünde ellerinden geldiğince temizlik yapmaya çalışıyor. Temizlik malzemelerinin azlığı burada hâlâ sorun.

HİJYEN SORUNU

Tuvaletlerin yetersizliği ise salgın hastalıklara davetiye çıkartıyor. Bölgede uyuz, ishal ve boğaz enfeksiyonu gibi salgın hastalıklar da başladı. Şebeke suyu kullanımının olmaması da temizliği zorlaştırıyor. İnsanlar ihtiyaçlarını dağıtılan içme sularıyla sağlıyor. Bu nedenle duş alamayan yurttaşların öne çıkan ihtiyaçlarından birisi de iç çamaşırı. Çadırkentte kanser hastası olan insanlar da var. Onların tedavileri ve tetkikleri de bu süreçte zorlaşıyor. Bazı yurttaşlar ise ilaç bulamıyor.

KONTEYNER DAHA İYİ

78 yaşındaki İmam amca geliyor yanıma oturup soluklanıyor. Çadırlarda yaşadığı rahatsızlığı anlatıyor. “Süngerlere basınca neredeyse yıkılacağım” diyor ve ekliyor: “Çadırlar gece buz gibi oluyor. Dün gece -10 derece oldu bizim. Çadır yerine konteyner olsa daha iyi.”

9 AYLIK BEBEĞİNİ KAYBETTİ

22 yaşındaki Havva’nın ise deprem sırasında 9 aylık kızının üstüne petek düşmüş. Hastaneye götürmüşler ‘iyi denilerek’ yollanmış. Töreler köyüne giden Havva’nın küçük bebeği 3 gün sonra yaşamını yitirmiş. Sonrasında ise bebeğini toprağa verip buraya gelmiş. Yaşadığı acı ise yüzüne yansıyor. “Ne yapacağımı bilmiyorum” diyor. Gece olan depremde korkmuş ve geriye kalan 2 ve 4 yaşındaki çocuklarını dışarı çıkartmış korkuyla. “Bu acıyı tarif edemem” diyor. 2 oğluna umutla sarılmış… Şimdi çocukları için çadırın soğuk olduğunu, en azından bir sıcak banyo için konteyner talebini iletiyor utanarak.