AKP ülkeyi gericileştirmek için her gün bir adım daha atıyor. Eğitim ve sağlıkta atılan gerici hamlelerin ardından Kartal Adliyesi ve Dumlupınar Üniversitesi’nde yaz Kuran kursu açılması kararlaştırıldı. Ayrıca bakanlığa bağlı Alevi-Bektaşi Başkanlığı da harem-selamlık kamp düzenleneceğini duyurdu ve Alevi derneklerine yazı gönderdi. Aleviler bu kampa sert tepki gösterdi.

Adliyeden üniversiteye her yerde Kuran kursu: Laikliğin cenaze namazı
Diyanet ve iktidar tarafından yaz Kuran kurslarının sürekli propagandası yapılıyor. (Fotoğraf: AA)

Politika Servisi

Ülkede laikliğin sadece adı kaldı. Diyanet’in düzenlediği yaz Kuran kursları artık sadece camilerde yapılmıyor. Adliyelerden üniversitelere her yerde yaz Kuran kursları açılıyor. İstanbul Kartal’da Müftülük Anadolu Adliyesi’nde Kuran kursu açılacağını açıkladı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi de personelin çocukları için yaz Kuran kursu açılacağını duyurdu. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ise Kuran kursu öğreticileri için ‘eğiticilerin eğitimi’ programı düzenledi. Diyanet “2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Kur’an Kursları Uygulama Esasları’nda” üniversitelerde kurs düzenlemeyi planlamıştı. Planda şu ifadeler yer almıştı: “TDV öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, cezaevleri, hastane, YURT-KUR, üniversite kampüsleri vb. yerlerde gençlere yönelik D grubu Kur’an kurslarında Gençliğe Yönelik Kur’an Kursları Öğretim Programı ile İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Hafta Sonu Öğretim Programları açılmasına öncelik verilecektir.”

Bir yandan bunlar sürerken diğer yandan da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Alevi gençler için harem-selamlık kamp düzenleyecek.

PERSONEL ÇOCUKLARI İÇİN…

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde de personelin çocukları için yaz Kuran kursları düzenleneceği duyuruldu. Üniversiteden yapılan açıklamada şunlar denildi: “Değerli personelimiz, üniversitemizin Vakıf Camimizde üniversitemizin personelinin çocuklarına yönelik Yaz Kur’an Kursları açılacaktır. Kurslar için 19 Haziran’da başlayan kayıt dönemi, 10 Temmuz Pazartesi gününe kadar sürecektir. Başvurular Vakıf Camimize yapılacaktır. Kurs kapsamında ilk ders, 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü öğle namazının ardından başlayıp ikindi namazına kadar devam edecek, kurs sonuna kadar tüm ders ve etkinlikler öğle-ikindi vakitleri arasında gerçekleştirilecektir.” Geçen yıl da Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde yaz Kuran kursu düzenlenmişti. Üniversiteden yapılan açıklamada “Kurupelit Kampüsünde yer alan OMÜ Kampüs Camii’nde çocuklar için sportif faaliyetlerin de içinde yer aldığı ücretsiz Yaz Kur’an Kursu verilecektir. 9:00 ile 12:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek kursun kayıtları OMÜ Kampüs Camii’nde olacaktır” demişti. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi bünyesinde ise Kuran kursu görevlilerine yönelik eğiticilerin eğitimi programı yapıldı. Program Tokat İl Müftülüğü işbirliği ile düzenlendi. Karşıyaka GOP Merkez Camii Mehmet Emin Saraç Konferans Salonunda yapılan açılışa Vali Numan Hatipoğlu, Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Şenocak, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İnanır, akademik personel ve din görevlileri katıldı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, "Düzenlenen program çerçevesinde alanında uzman akademisyenlerimiz bilgi ve tecrübelerini yaz Kuran kursu görevlilerine aktaracak. Bu eğitimlerin çıktıları ilgili kurumlarla paylaşılacak. Üniversite olarak hem özel sektör hem kamu işbirliklerimizle Tokat’a, bölgesine ve Türkiye’ye yüksek katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

HAREM-SELAMLIK KAMP

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün iş birliğiyle Gençlik Kampı düzenliyor. Başkanlık, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Bursa Şubesi’ne gönderdiği yazıyla Alevi gençleri, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün iş birliğiyle düzenlenen Gençlik Kampları’na davet etti. Başkanlık’ın gönderdiği yazıda, 18-25 yaş arasındaki gençlerin katılımıyla düzenlenecek kampların kız ve erkekler için ayrı tarihlerde yapılacağı belirtildi. 

Başkanlığı’nın düzenlediği kamplarla ilgili konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, şunları söyledi: "Bizim kurumlarımıza, Alevi kurumlarımıza direkt yazı yazıldı bakanlık tarafından, gençler istendi, çocuklar. ‘Kız ve erkek ayrı ayrı’ ifadelerinin yer aldığı yazılar gönderildi kurumlarımıza. Alevi kurumlarımıza ve Alevi kurumlarımızdan bize, ‘Gençlerin, kızların ve erkeklerin isimlerini bildirin ve bunlar kura çekimleriyle belirlenecek’ diye yazılar geldi. Daha önce Hacıbektaş’ta bir kamp, gençlik kampı kurmayı hedeflemişlerdi. Bizzat Ali Arif Özzeybek’i ziyaret ederek buna itirazımızı dile getirmiştik. Yetmedi, dedeleri toplayıp Kerbela’ya götürmeye karar vermişlerdi. Ama bütün bunlara bizim Alevi toplumu sırtını döndü. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Aydın’da ‘kız ve erkekler’ diye ifade edilen şey size ne çağrıştırıyor? İşte karma eğitime son vermenin işaretlerinden bir tanesi. Her şeyi bir tarafa bırakırsak, çok iyi niyetli bir çaba olarak görsek dahi bu bile Türkiye’de laik eğitime vurulmuş bir darbe. Biz, onlardan kamp mamp istemiyoruz. Dolayısıyla bu kamplarda siz ne öğreteceksiniz? Bu kamplarda bu çocukların kafasına neyi sokacaksınız? Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Eğer teslim almayı bu şekilde yapacağınızı zannediyorsanız öncelleriniz çok yaptılar, teslim alamadılar."

Genel Başkan Erçe, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve başkanlığın çalışmaları ile ilgili de şöyle konuştu: "Biz, bu başkanlığı, kurulduğu tarihten bu yana, hatta kurulması planlanan tarihten bu yana ortaya koyduğumuz tutumla, eylemliliklerle tanımadığımızı ve tanımayacağımızı beyan ettik. Ama bunlar ısrarla o başkanlığı kurdular ve Ankara’nın çok önemli bir yerinde devasa bir binayı da kendilerine aldılar. Bizi temsil etmiyorlar, Alevileri temsil etmiyorlar, Aleviliği hiç temsil etmiyorlar.”