DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika'daki vaka sayılarının 1 milyonu aştığını ve son 6 haftada vakaların iki katına yükseldiğini duyurdu. Ghebreyesus ayrıca, "Covid-19 test kitlerine ulaşmadaki zorlukları göz önünde bulundurduğumuz zaman, gerçek sayıların önemli ölçüde daha yüksek olması muhtemel" uyarısında bulundu.

Afrika'da vaka sayıları 6 haftada ikiye katlandı: 'Gerçek sayılar daha yüksek olabilir' uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika'daki yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin uyarılarda bulundu.

DSÖ Afrika Bölge Komitesi 70. Oturumu’nda konuşan Ghebreyesus, Afrika’da vaka sayısının milyonu aştığınını vurgulayarak sadece 6 haftada vakaların iki katına yükseldiğini açıkladı.

"Kıtamız daha önce karşılaştıklarımıza benzemeyen bir sağlık kriziyle yüzleşiyor" diyen Ghebreyesus, "Bölgede dün 1 milyon Covid-19 vakası sınırını aştık ve 20 binden fazla yaşamını yitiren var. Sadece geçtiğimiz 6 hafta içerisinde bölgedeki vaka sayısı iki katına yükseldi. Covid-19 test kitlerine ulaşmadaki zorlukları göz önünde bulundurduğumuz zaman, gerçek sayıların önemli ölçüde daha yüksek olması muhtemel" ifadelerini kullandı.

"KORONAVİRÜS, SAĞLIK KRİZİNDEN ÇOK DAHA FAZLASI"

Pandeminin etkilerinin virüsün neden olduğu acının daha ötesine gittiğini kaydeden Ghebreyesus, "Temel hizmetlerin askıya alınması ya da kesintiye uğraması sayısız hayatı riske atıyor. Koronavirüs salgını, son yıllarda sağlık alanında eşitlik ve BM küresel hedefleri konusunda elde edilen kazanımları tehdit ediyor. Ancak bu, sağlık krizinden çok daha fazla bir şey" diye konuştu.

afrika-da-vaka-sayilari-6-haftada-ikiye-katlandi-gercek-sayilar-daha-yuksek-olabilir-uyarisi-773128-1.

"Dünya Bankası’na göre, bölge şu anda 25 yıl sonra ilk kez bir ekonomik durgunluk içerisinde ve haziran ayında IMF, Sahra Altı ekonomisinin bu yıl yüzde 3.2 küçüleceğini tahmin etti" diyen Ghebreyesus, açıklamasına şöyle devam etti:

"Her ülke kendine özgü zorluklar yaşıyor. Herkese uyan tek bir çözüm yok. Her ülke, her birey, her topluluk, mevcut araçları kullanarak kendi bağlamlarına göre uyarlanmış kapsamlı ve risk temelli bir yaklaşım benimsemeli. Elleri yıkamaktan fiziksel mesafeyi korumaya, eğer hastaysa evde kalmaya, mesafenin mümkün olmadığı yerlerde maske takmaya kadar herkesin oynayacağı bir rol var."

Hükümetlere koronavirüs tedbirleri kapsamında önerilerde bulunan DSÖ Başkanı, "Hükümetler, yaşlılar dahil olmak üzere en savunmasız grupları ve toplulukları güçlendirmek için gözetim, test ve temas izleme gibi önlemler almalı" dedi.

"AŞIYA HERKES EŞİT BİR ŞEKİLDE ERİŞEBİLMELİ"

DSÖ'nün bölgeye geçen birkaç ayda milyonlarca test kiti ve koruyucu ekipmanlar gönderdiğini kaydeden Ghebreyesus, binlerce sağlık çalışanını eğittiklerini anlattı. DSÖ Başkanı, aşıya herkesin eşit şekilde erişebilmesi için çalıştıklarını belirterek, "Aşının güvenli ve etkili olduğu kanıtlandığında tüm ülkeler için eşit bir şekilde erişilebilir olmasını sağlamak için çalışıyoruz" dedi.

"Covid-19 sorumlu olduğumuz tek acil durum değil" diyen Ghebreyesus, "Ekvator bölgesinde 100’den fazla insan ebolaya yakalandı ve 4 kişi yaşamını yitirdi. Sürekli genişleyen bir coğrafi alanda acil olarak daha fazla insan kaynağına ve lojistik kapasiteye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.