Karaburun Mordoğan’da Akdeniz fok balıklarının yaşam alanı olan Ayıbalığı Koyu’na kurulan beach club’a ait demir iskeleye bölgedeki yurttaşlar tepki gösterdi. Sualtı Araştırmaları Derneği ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Akdeniz foklarının yaşam alanına iskele: Uluslararası sözleşmeye aykırı

BİRGÜN EGE 

İzmir Karaburun ilçesinde yer alan Mordoğan Ayıbalığı Koyu’nda For Yuo 35 isimli şirket tarafından kurulan ‘beach club’a ait demir iskele tepkilere neden oldu.

2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen ve Akdeniz Foklarının yaşam alanı olan bölgede şirketin faaliyetine karşı Sualtı Araştırmaları Derneği ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Dilekçede, Kıyı Kanunu’na ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtildi. Bölgenin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunun ifade edildiği dilekçede bu bölgelere müdahalenin yasak olduğu vurgulandı.

Dilekçede, “İzmir, Karaburun, Mordoğan Ayıbalığı mevki İzmir Körfezi'ndeki en önemli fok yaşam alanlarından biri olup, bölgede yaşayan yerel temsilcilerimizden gelen bilgi ve görsel belgelerden de anlaşılacağı gibi bahse konu kıyıda bir takım yapılaşmaların ve kıyı yapısını değiştirecek nitelikte müdahalelerin yapıldığı anlaşılmaktadır. Yapılaşmanın 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Ayrıca 1984'de taraf olduğumuz uluslararası Bern Sözleşmesi gereği nesli tehlike altında olan canlılar yaşam alanları ile birlikte korunmaları taahhüt altındadır” denildi. 

“Mordoğan Ardıç mevki ve Ayıbalığı kayalık kıyıları Türkiye'nin Önemli Fok Alanları arasında olup, Foça-Karaburun bölgesi Türkiye'deki öncelikli 5 Akdeniz foku yaşam alanı arasına alınmıştır” diye vurgulan dilekçede, “Ayrıca, 2012 yılında onaylanarak 2013 yılında hayata geçen Akdeniz fokunun Türkiye'de Korunması Ulusal Stratejik Eylem Planı'nda sınırları açıkça belirtilmiştir. Bölgede Akdeniz foklarının yaşadıkları Ardıç burnu ve civarındaki kıyılarda yer alan denizden girişli mağaralar ve kovuklarda Akdeniz foklarının yaşadığı ve yavruladıkları bilinmektedir” ifadelerine yer verildi.

ÇEVRE KATLİAMININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR

Öte yandan Karaburun Kent Konseyi de yazılı bir açıklama yaparak bölgede yapılan iskeleye tepki gösterdi.

Yapılan açıklama şu şeklide:

“Mordoğan Ayı Balığı Koyunda doğa çevre katliamının önüne geçilmelidir. Mevcut iskele derhal kullanıma kapatılmalıdır. Mevcut iskele doğal ortama zarar vermekten kaçınılarak sökülmelidir. Kamu yararına, tüm yurttaşların kullanımına açık olan kıyı şeridi işletme tarafından tel örgü, dikenli çit ile çevrilip halkın kullanımına kapatılmıştır, bu engeller derhal kaldırılmalıdır. İşletme sahiplerine, bu yapının yapılmasına izin verenlere göz yumanlara gerekli yasal yaptırımlar uygulanmalıdır. Tesisin doğaya zarar vermemesi için sürekli kontrol altında tutulması gerekir. Daha önce verilmiş kullanım, işletme izinleri ilgili makamlarca tekrar değerlendirilmelidir.”