Akhisar fırtınası

Ligin boyu iyice kısalırken haftanın takımı Osmanlıspor’u deplasmanda farklı mağlup eden Akhisar oldu. Haftanın oyuncusu olarak takımlarının attığı gollerin hepsinde parmağı olan Vagner Love ile Olcay Adın arasında tercih yapmak diğerine haksızlık olur. Haftanın teknik direktörü Rıza Çalımbay olurken en güzel golünü de kalecisi Hoff’un eliyle attığı topu yaklaşık 50 metre sürerek Başakşehir kalecisini ve savunma oyuncularını çaresiz bırakan Rantie attı.

Mesut Bakkal’ın gelişiyle yeniden galibiyet serisi yakalayan Kayserispor, Konyaspor’u da mağlup ederek gelecek sezon da SüperLig’de olmayı garantiledi. Bir dönem transfer haberlerinin vazgeçilmezi olup sonradan gözden düşen Lawal Sarı Kırmızılı formayla yeniden eski günlerine döndü. Nijeryalı son üç haftada gelen 9 puanın mimarlarından. Konyaspor gazı kaçmış gazoz tadı vermeye devam ediyor. Aykut Kocaman’ın takımdan ayrılacağı belli olduktan sonra Konya’nın performansında belirgin bir düşüş var.

Kasımpaşa evinde Rizespor’u mağlup ederek kupa mesaisi öncesi moral ve özgüven tazeledi. İlk yarıda oynanan oyun kupa maçı öncesi ne kadar umut veriyorsa, 10 kişi kalan rakibi karşısında farkı ikiye çıkarttıktan sonra rehavete girip yakalanan fırsatları cömertçe harcamak o kadar endişe… Rizespor’un kalan üç haftada ligde kalmak için bir mucizeye ihtiyacı var. Rize’nin ligde kalabilmesi için kalan maçlarını kazanması ve Bursaspor’un ise bir puandan fazlasını almaması gerekiyor. Bursa’nın kazanmaya takati kalmamış görüntüsü umut yeşertse de koca sezon toplamda 7 maç kazanan bir takımın üçte üç yapması kolay bir hedef değil!

Başakşehir, ilk yarısını geride tamamladığı karşılaşmada Gençlerbirliği’ni ikinci yarıda oynadığı etkili futbol ve bulduğu gollerle mağlup ederek son üç haftaya Beşiktaş’ın ensesinde girmeyi başardı. Ancak Başakşehir’in şampiyonluk iddiasını ilerleyen haftalara taşıdıkça yıllardır biriktirdiği sempatisini de kaybettiği bir gerçek. Emre Belözoğlu’nun kaptanlığında kazanmaya ve çirkinleşmeye devam ediyorlar. Kadro dışı bırakılan Yalçın ve Ufuk’un affedilmesi de yönetimin samimiyetsizliğinin göstergesi. Ligin hedefsiz takımlarının son haftalarda oyun disiplininden kopması memleket geleneğidir. Gençlerbirliği’ni aynı konsantrasyonla futbol oynamaya devam ettiği için kutlamak gerek.

Lige matematiksel olarak veda eden ilk takım Adanaspor oldu. Çukurova temsilcisi için kalan haftalar formaliteden ibaret. Trabzonspor’da Beşiktaş mağlubiyetinin ardından gözle görülür bir düşüş var. Karadeniz temsilcisi için artık lig dördüncülüğü gerçekçi bir hedef değil. Trabzon için Avrupa’ya giden yol kalan üç maçta toplayacağı puanlarla ligi Antalya’nın önünde bitirip Fenerbahçe’nin Türkiye Kupası’nı kazanmasından geçiyor. Yaşanan düşüşe ve son 3 haftadaki fikstüre bakınca UEFA Avrupa Ligi vizesi almak kolay olmayacak gibi…

Bir zamanlar evinde maç kaybetmeyen Fenerbahçe, Antalya’ya da yenilerek bu sezon evindeki üçüncü mağlubiyetini aldı. Sarı lacivertliler bu sezon evinde 19 puan kaybetti. Gelecek sezon takımın başına geçecek olan Aykut Kocaman, köklü bir kadro revizyonuna giderek takımı yeniden dizayn edecek. Bu bağlamda ligi üçüncü bitirerek UEFA Avrupa Ligi’ne doğrudan katılmak, sezon öncesi hazırlıkları aksatmamak adına Türkiye Kupası’ndan daha değerli bir hedef. Antalyaspor’un Rıza Çalımbay’ın göreve gelmesinin ardından yarattığı mucize meyvesini vermeye çok yaklaştı. Ligin sonunda ve 2 puanla başlayan süreci lig beşinciliğiyle sonlandırmaya sadece 3 maç kaldı. Akdeniz temsilcisinin beşincilik yolundaki rakibi Trabzon’a göre fikstür avantajı da bulunuyor.

Tolunay Kafkas döneminde gol orucuna giren Akhisar, Kafkas sonrası dönemde adeta gole doymuyor. İlk 25 haftada 18 gol atıp 21 puan toplayan Akhisar, son 6 haftada 20 gol atıp 15 puan topladı. Okan Buruk’un başarısızlık kontenjanından Akhisar’a gelişini eleştirenlerden biri olarak genç teknik adamdan sezon sonunda özür dilemem gerekebilir. Osmanlıspor’da Hamza Hamzaoğlu dönemi beklendiği gibi gitmiyor. Kalan üç hafta Hamza Hoca ve Osmanlı için gelecek sezona hazırlık olacak.

Alanyaspor evinde Karabükspor’u Vagner Love farkıyla mağlup etti. Türkiye kariyerinin ilk hat-trick’ini yapan Brezilyalı gol krallığında da zirveye yerleşti. Keyif seviyesi lig standardımızın üzerinde seyir eden karşılaşmaya Karabükspor da oynadığı oyunla renk kattı. İyi bir futbolsever olarak her iki takıma da teşekkür ediyorum.

Fırtınalı günlerden geçen Galatasaray, Gaziantepspor’u Josue ve Sneijder’in kişisel becerileriyle attığı gollerle 2-1 yenmesine rağmen oyun olarak umut vermedi. Bu galibiyetle ezeli rakibi Fenerbahçe ile arasındaki puan farkını ikiye düşüren Galatasaray da tıpkı Fenerbahçe gibi gelecek sezon köklü bir yapılanmaya gidecek. Gaziantepspor evinde yenilerek lige psikolojik olarak veda etti. Gelecek hafta Rize ile deplasmanda karşılaşacaklar ve iki takımdan en az biri lige matematiksel olarak da veda edecek.

Beşiktaş şampiyonluk yolunda en önemli virajı kayıpsız atlattı. Oynanan oyun bir tarafa Bursaspor’un bir maçlığına da olsa taraftarıyla barıştığı, son haftaların aksine sert ve dirençli oynadığı maçı kazanmak önemliydi. Şampiyonluk yolunda en kritik karşılaşma gelecek hafta Kasımpaşa maçı olacak. Skorun oynanan oyundan önemli olduğu haftalarda Beşiktaş’ın şampiyonluk yolunda en büyük rakibi Başakşehir değil, stres ve panik. Bursaspor son dört haftaki performansıyla Rizespor’un umutlarını korumasını sağladı. Yeşil Beyazlıların Beşiktaş karşındaki oyunu sürdürüp en kısa sürede bir galibiyet alarak düşme hattındaki takımların umutlarını son haftaya kalmadan söndürmesinde fayda var. Zira sürprizleriyle meşhur 34. hafta Bursa’ya daha önce şampiyonluk hediye ettiği gibi 1.Lig yolunu da gösterebilir.