İstanbul’da AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin, el koyduğu Fransız Yetimhanesi’nde sürdürdüğü ‘peyzaj’ çalışmalarına Kültür Bakanlığı ve İdare Mahkemesi’nin ‘dur’ dedi. Ancak AKP'li Beyoğlu Belediyesi ‘dur’ kararlarına rağmen çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

AKP’li Belediye, Bakanlığı ve mahkemeyi dinlemiyor: Fransız Yetimhanesi’nde 'peyzaj' çalışmaları sürüyor

İstanbul Beyoğlu Belediyesi, el koyduğu Fransız Yetimhanesi'nde sürdürdüğü ‘peyzaj' çalışmalarına Bakanlık ve yargının ‘dur’ kararına rağmen devam ediyor.

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, Beyoğlu Belediyesi, Sultan Abdülaziz'in 1866'da Fransız Katolik bir topluluk olan Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul (Aziz Vincent de Paul’ün Hayırsever Kızları) adlı vakfa fermanla verdiği Fransız Yetimhanesi'ne 1 Haziran'da el koydu. Belediye, mahkeme süreci devam ederken yetimhanede ‘peyzaj çalışması’ gerekçesiyle yıkım başlattı.

Fransa Başkonsolosluğu bu çalışmaların engellenmesi ve el koyma işleminin sona erdirilmesi için mahkemeye başvurdu. İstanbul 2’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak mahkemenin kararına rağmen dozerlere çalışmayı sürdürüyor. Yapılan şikayetler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden bir ekip bölgede incelemeler yaptı.

AKP'Lİ BELEDİYEYE YAZI GÖNDERİLDİ

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, burada yaptıkları incelemenin ardından Beyoğlu Belediyesi'nden çalışmalarını ‘ivedilikle’ durdurmasını istedi. İstanbul Koruma Genel Müdürü Ahmet Latifoğlu imzası ile Beyoğlu Belediyesi'ne gönderilen yazıda şöyle dendi:

325 ada, 80 parseldeki taşınmaza iletilen müdürlüğümüz uzmanlarınca 11.01.2023 tarihinde yerinde inceleme yapılmış olup tescilli yapıların bulunduğu parseldeki bahçede zemin çalışması, zemin düzeltilmesi vb uygulamaların yapıldığı tespit edilmiştir.

325 ada 80 parsele ilişkin ilgi başvuru dilekçesinde ve yukarıda belirtilen uygulamalara yönelik ivedilikle yerinde inceleme yapılarak inşai ve fiziki çalışmaların durdurulması, yapılan işlemlere ilişkin 10 iş günü içinde her türlü bilgi belgenin Müdürlüğümüze iletilmesi, konu Kurulumuzca değerlendirilecek olup; tescilli parselde Kuruldan izin alınmadan herhangi bir fiziki ve inşai uygulamanın yapılmaması hususunda bilgilerinizi gereğini arz/rica ederim."

Ancak Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, bu kararın gereğini de yerine getirmedi. Belediye yönetimi, kiraları yüzde 100 artırarak kartonpiyer müzesinin de boşaltılmasını istedi. Boşaltılmaması halinde ise müzede bulanan kalıpların çöpe atılacağı belirtildi.