AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı. Turan, partisinin siyasi partilerle ilgili yaptıkları görüşmelerle ilgili, “Elimizde metin var. Buna ‘evet’ deyin demek yakışmaz. Kanaatlerini sorduk. Onların kanaatlerine göre metni revize ettik” dedi.

AKP'li Turan 'başörtüsü' görüşmeleriyle ilgili konuştu: Kanaatlerine göre metni revize ettik
Fotoğraf: AA

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, makamında gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda başörtüsüyle ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Turan, partisinin düzenlemeyle ilgili siyasi partilerle yaptıkları görüşmelerle ilgili, “Elimizde metin var. Buna ‘evet’ deyin demek yakışmaz. Kanaatlerini sorduk. Onların kanaatlerine göre metni revize ettik. Biz metin yazıp götürmeyi sık bulmadık. Karşılıklı değerlendirmeyi çok daha demokratik bulduk” dedi.

Turan, şöyle konuştu:

"Başı açık ve kapalı diyoruz. Bu bakış açısı, ne alakası var diyebilirsiniz. Bu hafta son hale gelir. Önümüzdeki hafta gelebilir. Anayasa yapmıyoruz, temelde herkesin olduğu konuyu anayasa metni haline getiriyoruz. CHP metni görerek ‘evet’ deseydi çok anlamlı olurdu. Bu konuların referandum olması doğru bulmuyoruz ama talep edilir hale geliyor."

REFERANDUM AÇIKLAMASI

Turan anayasa değişikliğinin referanduma sunulmasına ilişkin olarak, “İnsan hakkının oylanması değil usulün sorulması. ‘Hayır’ çıksa başörtüsü takılamaz olması lazım. Biz nasıl düzenleme yapılır diye soruyoruz. Bir hakkın sunulması veya sunulmaması değildir. Meclis milletin kalbidir. Makul düzenlemeye tüm siyasi partilerin ‘evet’ diyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Turan, cemevlerine ilişkin düzenlemenin hiç olmayan bir düzenleme olduğunu belirterek, "Hiç olmayan bir müesseseydi şimdi muhatap var karşılarında. Elektrik ve su ödenmesi çok büyük bir kazanımdır. Her maddenin tartışılacak tarafı olabilir ama özel bir tarafı var” şeklinde konuştu.

AKP'NİN HDP ZİYARETİ

AKP heyetinin, HDP Meclis Grubu'nu ziyaret etmesinin tartışıldığını belirten Turan, "HDP'ye baktığımız yer zerre değişmiş değil. HDP'ye toplumun büyük bir demokratik kredi verdiğini ama bunların bu krediyi heba ettiğini, saz çalma görüntüsü verirken tetik çekmeye kadar bir sürecin işlediğini görmüş olduk. HDP'ye aynı yerden bakıyoruz. HDP, keşke bu demokratik krediyi kullanabilseydi de silahların susturucusu olmak yerine silahların susturulmasını öngören bir sürecin öncüsü olsaydı. Bunu yapmadı, yapamadı. Listelerini, konuşmalarını, temel politikalarını Kandil belirliyor, bunu herkes biliyor." ifadelerini kullandı.

Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin, her salı günü TBMM'nin gündemini görüştüklerini ifade eden Turan, HDP ile yapılan görüşmenin, "usuli" olduğunu, Anayasa bağlamında yapılan bir çalışmanın takvimlendirilmesi konusunda görüşüldüğünü söyledi.

"AK Parti ile MHP arasında HDP'nin ziyaret edilmesi konusunda bir gerginlik yok değil mi?" sorusunu yanıtlayan Turan, bu konuyu keyifle izlediklerini belirterek, "İttifak anlayışını rekabet değil refiklik olarak düşünüyoruz. MHP bizim rakibimiz değil, refikimiz, yol arkadaşımız. Tabii ki temel konuları görüşürken, belirlerken istişare edeceğiz, kanaatleri alacağız. Biri ortaya bir taş attı, 'Sayın Bahçeli salı günü ne diyecek, çok merak ediyoruz.' şeklinde bir yaklaşım ortaya koyuldu. Tüm temel konuları MHP ile değerlendiriyor olmamız herkesin bildiği bir hakikat." karşılığını verdi.

AKP heyeti geçtiğimiz hafta, başörtüsü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak Meclis'teki muhalefet partilerine ziyaret gerçekleştirmişti.

Adalet Bakanı Bozdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, MHP'nin yanı sıra CHP, İYİ Parti ve HDP’ye giderek başörtü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili görüşlerini almıştı.

(İHA-AA)