Albüm kritik: Dört şarkılık sanat eseri

Caz, soul ve funk etkileşimlerinden ilham alan trip hop akımının en büyük temsilcileri arasındadır Massive Attack. Grup, salt ilk albümüyle Thatcher’ın neoliberal İngiltere’sinde büyüyen çocukların 1990’ların ilk yarısında Bristol’dan başlattıkları bu modaya öncülük etmişti. Massive Attack’ın yanı sıra Alpha, Portishead, Goldfrapp gibi topluklarla gelişimini sürdüren bu müzikal tavır bugünlerde tekrar adından söz ettiriyor. Çünkü Massive Attack geri döndü. Kadrosunu Robert Del Naja ve Grantley Evan Marshall ikilisinin oluşturduğu grup son on beş yıl içerinde yalnızca iki stüdyo albüm servis etti. 2003 tarihli “100th Window” ve 2010 yılında yayınlanan “Heligoland”tı bunlar. İşte geçtiğimiz günlerde Virgin Records aracılığıyla çıkan “Ritual Spirit” adlı yeni çalışma Massive Attack için uzun süren sessizliğin bitişidir. Evet, bu bir uzunçalar değil. İçerikte sadece dört şarkı duyuyoruz. Yine de grubun bu dört şarkı üzerinden kendi müzikal konseptine dokunmayı başardığını ve ortaya dinamik bir kayıt çıkardığını söylemek zor değil.

“Ritual Spirit” boyunca vokalleri Roots Manuva, Azekel, Young Fathers ve Tricky gibi isimler yükleniyor. Her şarkıda farklı bir müzisyenin katkısı söz konusu yani. Albümün açılışındaki “Dead Editors”ta Londralı Roots Manuva’nın net rap performansındayız. Bu şarkı daha önce “The Uk Gold” adlı belgeselin soundtrack’inde yer almıştı. Bu kez daha farklı bir müzikal altyapıyla yorumlanan parçanın yeni hali Massive Attack külliyatındaki hip hop hatıralarına dönmek isteyenleri sevindirecektir. Hemen ardında ise “Ritual Spirit”e adını veren parça var. Video klibinde Kate Moss’un elindeki ışıkla karanlığı parçaladığı şarkı baştan finale kadar yoğun bass ritminde ilerliyor. Mercury Prize sahibi Young Fathers da “Voodoo in My Blood”ı kontrol etmekte. İskoç topluluk Afrika menşeli sound üzerinden tüm hünerini sergiliyor.

Albümün başrolü ise kuşkusuz kapanışta duyulan Tricky’li “Take It There”. Kariyerinin ilk yıllarında Massive Attack ile birlikte çalışan Tricky, piyano dokunuşlarının electronica’ya karıştığı bu şarkıda eski dostlarıyla geçmiş güzel günleri yâd ediyor bir nevi. Siz de onu izleyin derim. “Ritual Spirit”, Massive Attack efsanesini tekrar keşfetmenin en yeni fırsatıdır.