Albüm kritik: Henüz bitti demediler

Temelinde Joy Divison hücreleri barındıran asri zamanların öncü elektronik pop ekibi New Order’ın geri dönüşüne tanık oluyoruz şu sıralar. İngiltere’nin bıçkın delikanlıları “Music Complete” adını taşıyan yeni stüdyo çalışmalarıyla kariyerlerindeki onuncu uzunçalara ulaşıyorlar. Üstelik bundan iki yıl önce servis ettikleri “Lost Sirens”ın eski kayıtları içeren bir toplama albüm olduğu düşünülürse tam on sene sonra tamamen yeni şarkılarla karşımızdalar.

Bu önemli, çünkü kendi jenerasyonundan birçok topluluk ‘Best of’ piyasasına kapılıp geriye dönük yaşamaya çabalarken New Order’ın hâlâ söyleyecek bir sözü ve aktarmak istediği birtakım yeni yaşanmışlıkları var. Daha da önemli olansa şu: Salt onları dünyaya tanıtan 1980’lerin moda elektronik sample’larına sarılmıyorlar “Music Complete”te. Ek olarak söz konusu akımın güncel tonlarına da yanaşıyorlar. Efektif beat’ler, dinamik gitar dalgaları ve vurucu intro’lar bu formülü kanıtlıyor. Zaten daha ilk sıradaki ‘Restless’ı duyunca bunu anlıyorsunuz.

‘70’ler sonlarındaki disko dünyasına kapı aralayan ‘Plastic’, pop sekanslı ‘The Game’ ve insanı Arcade Fire ile Oasis arasında bir yere götüren ‘Academic’ gibi şarkılarla New Order’ın enerjisini tam kapasite koruduğunun farkına varmak zor olmuyor. Onlar adına kimi değişikliklerden de söz etmek gerek. Örneğin kurucu kadrodan Peter Hook’un yer almadığı ilk New Order kaydı bu. Eski üyelerden Gillian Gilbert ise tekrar evinde artık. Iggy Pop ve Brandon Flowers ikilisi de albüme konuk olan isimler arasında dikkat çekiyor. Kısacası Mute Records’tan çıkan “Music Complete” herhangi bir döneme sıkışmayan, güçlü mü güçlü şarkılar barındırıyor. Tamam, bu onların en iyi albümü değil. Zaten New Order zamanında bundan çok daha iyisini yaptı. Ancak yine de hâlâ ayakta kalmayı başarmalarının az şey olduğunu sanmıyorum.