Amasra’da 42 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasında, havalandırma için hayati önem taşıyan aspiratörü zamanında teslim etmeyen firmaya ‘toplam sözleşme bedelinin gün başına binde 1’i oranında ceza uygulandığı’ ortaya çıktı.

Amasra maden faciası: Aspiratörü zamanında teslim etmeyen firmaya gün başına binde 1 ceza uygulandı
Fotoğraf: AA

Amasra’da, 42 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda önceki hafta bürokratlara, komisyon üyesi milletvekilleri tarafından, ‘aspiratörü zamanında teslim etmeyen firmaya ne kadar ceza uygulandı’ sorusu soruldu.

Ana aspiratörün 1978 yılında kurulduğu, yeni aspiratörün ihalesinin üç kez yenilendiği, son ihalenin de 2021 yılında yapıldığı ortaya çıkmış, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, söz konusu firmanın aspiratör değişimi için taahhüdünün devam ettiğini ancak bitirilemediğini de açıklamıştı.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre milletvekilleri, Kiraz’a, “hayati önem taşıyan aspiratörü zamanında teslim etmeyen firmaya ne kadar ceza uygulandığını” sordu. Kiraz’ın, milletvekillerine verdiği yanıtlar tutanaklara şöyle geçti:

CHP’li Ünal Demirtaş: Ne kadar ceza uygulandı?

Kiraz: Mevzuat orada bir miktar getiriyor, gün başına binde 1

Demirtaş: Yani nedir o? Bugüne kadar olan rakam nedir?

Kiraz: Yok, günlük ne kadar süre veriyorsak, onu toplam sözleşme bedelinin binde 1’i ile çarpıyoruz.

Demirtaş: Tamam da ben onu anlamıyorum ki... Bugüne kadar ne ödendi? 10 bin mi 100 bin mi?

Kiraz: Bunu net bir rakam olarak yazılı bir şekilde sunalım.

“MERKEZİ GAZ İZLEME KAYITLARI SAVCILIĞIN ELİNDE”

Kiraz, milletvekillerinin, “madende kullanılan cihazların eksik veya bozuk” olduğuna yönelik sorularına da “Zaten yeraltında uygun olmayan cihaz kullanılmaz, eğer bir şey varsa hemen uygun cihazla değiştirilir. Sensör ya da diğer cihazlar da en kısa sürede derhal, çünkü kesinti olması istenmez” yanıtını verdi.

Kazaya ilişkin en çarpıcı sorulardan biri de “karakutunun incelenip incelenmediği” oldu. Kiraz, bu soruyu ise “Burada karakutudan kasıt, eğer merkezi gaz izleme noktasındaki kayıtlarsa, evet, savcılığın elinde onlar” ifadeleriyle yanıtladı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK’ye ait maden ocağında 14 Ekim’de yaşanan patlamada 42 madenci hayatını kaybetti, patlamaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 8 kişi tutuklandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, bilirkişi ön raporunun aksine "Bizim kendi öngörümüz, incelemeler ve eldeki veriler havalandırmadan kaynaklanan bir sorun olmadığı, bir kaza olmadığı şeklinde" dedi. Bilirkişi ön raporunda, "TTK'ye bağlı ATİM'de maden havalandırmasının iyileştirilmesine dair hayata geçmeyen yatırım ve iyileştirme projeleri, kazanın meydana gelmesinde önemli rol oynamıştır" ifadelerine yer verilmişti.