Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, AKP'li Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun son 6 yılda çıktıkları televizyon yayınlarını analiz etti.

Analiz: Kılıçdaroğlu ve Erdoğan, son 6 yılda hangi kanalları ve gazetecileri tercih etti?

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun son 6 yılda çıktıkları televizyon kanallarını, yayınları ve röportaj yaptıkları gazetecileri analiz etti. Bildirici, Kılıçdaroğlu'nun en çok Halk TV ve FOX TV'ye çıktığını, Erdoğan'ın ise TRT'yi tercih ettiğini yazdı. 

Erdoğan'ın 2017’den beri 51 özel televizyon programına katıldığını aktaran Bildirici, AKP'li Cumhurbaşkanı'nın en çok TRT'yi tercih ettiğini dile getirdi. 

Bildirici, Erdoğan'ın tercihleri arasında en çok dikkatini çeken konuyu ise "Mart 2019’dan, başka bir deyişle yerel seçimlerden bu yana İhlas Grubu’nun TGRT televizyonu ile Ciner Grubu’nun Habertürk, Show TV ve Bloomberg HT kanallarında özel söyleşi programlarına hiç çıkmaması" sözleriyle ifade etti. 

YAYIN MEKANLARI

Bildirici, Erdoğan'ın yayınlar için tercih ettiği mekanlar hakkında ise şunları yazdı:

"2018’de Cumhurbaşkanı seçildikten sonra mekânlarda değişim yaşandı; Yıldız Sarayı, Dolmabahçe’deki çalışma ofisi ve Vahdettin Köşkü gibi sembol değeri yüksek mekânlar yeğlenmeye başlandı. 2019 yılında Yıldız Sarayı beş kez, Dolmabahçe üç kez, Vahdettin Köşkü iki kez programlara evsahipliği yaparken, Çankaya Köşkü sadece bir kez kullanıldı.

Mekân tercihleri 2020’den itibaren esaslı biçimde değişti. Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde iki, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda beş program çekilirken, Erdoğan öncesinde Cumhurbaşkanlığı binası olan tarihi Çankaya Köşkü tam 11 programa mekân oldu."

Kılıçdaroğlu'nun çıktığı yayınların büyük kısmı ise CHP Genel Merkezi'nde ve konuk olduğu kanalların stüdyosunda çekildi. 

YAYINA ÇIKAN GAZETECİLER

Yazıda, Erdoğan'ın konuk olduğu yayınlarda karşısında en çok oturan gazeteciler ise şöyle sıralandı:

Salih Nayman (8), Okan Müderrisoğlu (7), Pelin Çift (6), Şebnem Bursalı (5), Hande Fırat (5) Mehmet Acet (4), Murat Çiçek (4), Ahmed Arpat (4), Ahmet Hakan (4), Abdülkadir Selvi (4), Zafer Şahin (4), Hilal Kaplan (3), Seda Öğretir (3) Serdar Karagöz (3), Hakan Çelik (3), Burhanettin Duran (3), Fulya Kalfa (3), Buket Aydın (3).

Kılıçdaroğlu'nun en çok yayın yaptığı gazeteciler ise şu isimler oldu:

İsmail Küçükkaya (22), Merdan Yanardağ (6), Suat Toktaş (5), Mustafa Yılmaz (4), Fatih Altaylı (3), Deniz Zeyrek (3), Nagehan Alçı (3), Kürşad Oğuz (3), Şirin Payzın (3) ve Ece Üner (3).