G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, AYM’yi infaz düzenlemesi ile ilgili Anayasa ve eşitlik ilkelerine uymaya çağırdı. Açıklamada, “Evrensel hukuk ilkelerine uygun bir karar alınarak ülke bu utançtan kurtarılmalı’’ dendi

Anayasa’yı esas alın

HABER MERKEZİ

BASIN meslek örgütlerinin, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gazetecilerin kapsam dışı bırakıldığı infaz düzenlemesine yönelik çağrısı sürüyor. G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, infaz düzenlemesiyle ilgili açıklama yayımladı. AYM’yi, Anayasa’yı esas almaya çağıran platform açıklamasında tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması da istendi.

İnfaz yasasının eşitsiz bir düzenleme olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “AYM'nin infaz yasasıyla ilgili kararının anayasal çerçevede olacağına inancımızı yitirmek istemiyoruz" dendi.


BU UTANÇTAN KURTULUN

İfade ve basın özgürlüğü hakkını kullanan gazetecilerin özel bir çabayla düzenlemenin dışında tutulduğunun altı çizilen açıklamada, "Yargılandıkları örgüt üyeliği ve propagandası, Terörle Mücadele Kanunu ya da MİT Kanunu’na muhalefet gibi suçlamalar kapsam dışına çıkartılarak cezaevlerinden çıkmaları da engellenmiştir” dendi.

Gazetecilerin cezaevinde bulunmasının hiçbir koşulda kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye demokrasisi ve hukuk devleti açısından yaşanan utancın katmerlenmesi anlamı taşıyacaktır. AYM, evrensel hukuk ilkelerine uygun bir karar alarak ülkeyi bu utançtan kurtarmalıdır.”

***

Bakan şiddeti göremedi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan'ın cezaevinde darp edildiği görüntülere ilişkin açıklama yaptı. Habertürk yazarı Nagehan Alçı'ya konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Teftiş Kurulu’nun incelemesi sürüyor. Covid nedeniyle işleyiş yavaşladı. Soruşturma tamamlanır tamamlanmaz sonuç kamuoyu ile paylaşılacak. Adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da zaten yapılır" dedi.