Ankara’nın müdahalesi ters tepti

ankara-nin-mudahalesi-ters-tepti-791844-1.Mete Hatay - PRIO Kıbrıs Merkezi Araştırmacısı

Türkiye hükümetinin açık bir şekilde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya karşı cephe açarak seçimlere tüm gücüyle müdahale ettiği biliniyor. Bu yüzden Akıncı’ya karşı farklı seviyelerde yapılan kampanyaların ve eylemlerin sonuçlarını herkes merakla bekliyordu. Çıkan sonuçlardan da görülebileceği gibi sayın Akıncı bütün baskılara rağmen oyların yüzde 30’na yakınını alarak AKP’nin desteğiyle konsolide olmuş Ersin Tatar’ın iki puan altında ikinci tura kalmayı başardı. 2015 yılındaki oyunu da bir nebze artırdı.

Diğer çözüm taraftarı CTP adayı eski Başbakan Tufan Erhürman ise yüzde 22 alarak partisinin oyunu korumayı başardı. Siyasi yelpazenin sağ kanadından katılan üç aday ise oylarının çoğunu kaybederek büyük bir hezimet yaşadılar.


Kuzey Kıbrıs’ta son zamanlarda kendinden çok söz ettiren Kudret Özersay, geçen seçimde aldığı yüzde 21’lik oyu yüzde 5’lere kadar geriletti. Özersay ilk açıklamasında bu sonuca bakarak siyasi geleceğini bir daha gözden geçireceğini açıkladı. Türkiyeli kökenli seçmenin kurduğu YDP ise yüzde 8-10’lardaki oyunun yarısını Ersin Tatar’a kaptırdı. Müdahaleye karşı tavır takınan ve haysiyetli duruşla atılım yapmaya çalışan Serdar Denktaş’ın oylarının da düştüğünü ve yüzde 4’le yetindiğini görüyoruz.


AKP’NİN OYUNU TUTMADI

Oy dağılımına baktığımızda sol ve sağ değil de Federal çözümü savunan ve diğer çözüm önerileri olanların yaklaşık olarak yarı yarıya bölündüğünü görüyoruz. Akıncı ve Erhürman’ın toplam oylarının yüzde 51 civarı olduğu görülüyor. Türkiye’nin ısrarlı müdahaleleri seçimleri adeta AKP ve desteklediği aday ve karşıtları ortamını yarattığını düşünürsek AKP’nin tercih ettiği adayın oylarının yüzde 32’de kaldığını görebiliriz. Böylece Kıbrıs Türk seçmenin müdahaleye karşı her şeye rağmen hayır dediği çıkarsaması bize yaptırabilir. Seçime katılımın yüzde 54 oranında gerçekleşmesi de bu sonucu destekler yönünde olduğunu iddia edebiliriz. Birçok milliyetçi kesimin Türkiye’ye aşırı sevgi beslemelerine rağmen bu denli müdahaleyi protesto ederek ilk turda sandığa gitmediğini görüyoruz. Bunun bir diğer nedeni ise Tatar hükümetine karşı Covid 19 süresinde oluşan öfkenin de rolü büyüktür.

AKINCI KAZANACAK

İkinci turda eğer başka müdahale olmaz, CTP’li seçmenin seçim sırasındaki bazı Akıncı taraftarlarıyla yaşadıkları gerginlikler soğutulursa, büyük bir ihtimalle ikinci turda Akıncı’nın kazanması yüksek olasılık olarak ortaya çıkıyor. Tabii sandıklara kimlerin gideceği bu aşamada çok önemli! AKP birinci turda Kıbrıslı Türklerin iradesine sahip çıkma ısrarlarının oluşturduğu direnç duvarını yıkamadı! Tabii önümüzdeki 6 günde ne olur ne kalır bilinmez ama Kıbrıslı Türk demokratik güçleri Türkiye’deki demokrasi yanlılarına her zamankinden daha çok ihtiyaçları var gibi görünmektedir. Türkiye’nin sadece AKP’den oluşmadığını, tek ses vermediğini duyarlarsa ve görürlerse direniş kalelerine daha sıkı sarılacaklardır!