Serkan Fidan
serkanfidan@yahoo.com


13. haftanın takımı Adanasporu deplasmanda yenen Gençlerbirliği olurken, haftanın teknik direktörü de Aykut Kocaman oldu. Haftanın en güzel golünü Karabüksporlu Latovlevici ve Gaziantepsporlu Musa Nizam atarken attığı iki golle takımının puan almasında önemli rol oynayan Eto’o da haftanın oyuncusu oldu.

Rıza Çalımbay’ın gelişiyle yükselişe geçen Antalyaspor lidere de çelme takmayı başardı. Çalımbay göreve geldiğinde henüz galibiyeti olmayan ve sadece 3 puan toplayabilen Akdeniz temsilcisi, Çalımbay yönetiminde sahaya çıktığı 7 karşılaşmada 4 galibiyet 2 beraberlik aldı. Başakşehir yer yer zor anlar yaşasa da maçı kazanacak fırsatlar da yakaladı. Boz Baykuşlar bu beraberlikle hem liderliği korudular hem de yenilmezlik serisini de 22 maça çıkarttı.

Haftanın en itibarlı eşleşmesinde futbolseverler ne gol gördüler ne de futbol izleyebildiler. Tarafların isabetli şut çekememesi derbi futbolumuzun da durumunu anlatıyor aslında. Zira yıllardır derbi maçlarında heyecan, atmosfer ve mücadele üst düzey olsa da futbol oynanmıyor. Şenol Güneş’in alıştığımızın aksine takımını gol yememek üzerine sahaya çıkarması sonucu Beşiktaş tüm istatistiklerde sezon ortalamasının altında kaldı. Ev sahibi Fenerbahçe golü daha fazla düşünen taraf olsa da Advocaat’ın önceliği kaybetmemek olunca ortaya çıkan sonuç sporseverlerin hayatından çalınan bir 90 dakika oldu. Maç öncesinde ve sonrasında ortamı geren yönetici açıklamaları da memlekette fair play ruhunun takım elbiseye sirayet edemediğini gösteriyordu. Futbolumuzu yönetenlerin şiddet ve düzensizliği önlemek konusunda samimi olduklarını düşünmüyorum. Zaten barış istemenin suç, barış fırsatlarını toprağa gömmenin ise mübah olduğu ülkede aksi düşünülemezdi ki...

Alanya deplasmanında her şey Aykut Kocaman’ın istediği gibi başlamıştı. Zor geçmesi beklenen deplasmanda savunmanın hatasıyla öne geçen takımı henüz 38’de Bajic’in vuruşuyla farkı ikiye çıkartmanın sevincini yaşıyordu. Maçın kırılma anı gol sevinci esnasında Bajic’in manasız şekilde ikinci sarı kartı görerek oyundan atılması oldu. İkinci yarıda oyuna üstünlüğünü koyan Hüseyin Kalpar’ın takımı skoru dengelemeyi başardıysa da son dakika penaltısıyla iyi oynadıkları bir maçı daha puansız kapattı. En azından puan almayı hak eden Alanya’nın iyi oynadığı halde puan alamadığı ne ilk ne de son maç bu.

Osmanlıspor evinde Karabükspor’a karşı zor anlar yaşasa da galip gelmeyi başardı ve perşembe akşamı oynayacağı tarihi maç öncesi moral ve özgüven kazandı. Ancak Karcemarskas’ın kaleciliği ve Karabüksporlu futbolcuların beceriksizliği olmasa öne geçtikleri bir maçı daha kazanamayacaklardı. Başkent temsilcisi geriye yaslandığında rakibin pozisyon bulmasına engel olamadığı gibi rakibin fişini çekecek fırsatları da değerlendiremiyor. Soyunma odasına harika bir serbest vuruş golüyle farkı bire indirerek moralli giren Karabükspor ikinci 45 dakikada skoru eşitlemek için bulduğu fırsatları değerlendirmeyince haftayı puansız kapattı.

Akhisar Belediye kritik bir deplasmandan üç puan alarak düşme hattı ile arasına tampon bölge yerleştirmeyi başardı. Evinde mağlup olan Gaziantepspor’un mağlubiyet serisi 4 maça çıktı. Rakibinin penaltı kaçırmasının ardından Musa Nizam’ın mükemmel golüyle öne geçmek bile yeterli olmadı. İsmail Kartal’ın Gaziantep macerasının da sonu yakın. Söylentiye göre Gaziantep yönetiminin Kartal’ın görevine imza attığı sözleşmede yazan şekilde son vermeye yanaşmaması sebebiyle ipler hâlâ kopartılabilmiş değil. Eğer her seferinde sözleşmede yazan cezai şartlar üzerinden çamura yatacaklarsa niçin bu sözleşmelere imza atılır anlamıyorum.

Galatasaray, Bursa’nın ardından Kasımpaşa’yı da mağlup etti ve şampiyonluk yarışında henüz havlu atmadığını göstererek yeniden üçüncü sıraya yükseldi. Sahadaki futbol şampiyonluğa dair umut vermese de kötü oynarken kazanmak önemli. Kasımpaşa son dört haftadan sadece 1 puan çıkartınca 14. sıraya kadar geriledi. Kemal Özdeş’in takımın başına gelmesiyle yakalanan ivme, katalizör etkisi geçtikten sonra ortadan kayboldu. Yönetimin sezon başında küçülme kararını alırken gösterdiği hedef de zaten ligde kalmak değil miydi?

Adanaspor sahada daha iyi olan taraf olmasına rağmen evinde Gençlerbirliği’ne 2-0 yenilmekten kurtulamadı. Ligin dibine demir atan Güney temsilcisinde Engin İpekoğlu’nun ardından Jurcic’in de görevine son verildi. Bakalım sezonun 3. Teknik direktörü kim olacak? İbrahim Üzülmez’in yerine Ümit Özat’ı takımın başına getiren Gençlerbirliği’nde aşı tutmuş gözüküyor. Alkaralar galibiyete aç bir takıma karşı deplasmanda nasıl oynanması gerekiyorsa öyle oynayarak haftayı galibiyetle kapadılar.

Sıralamadaki yeri, oynadığı oyunun karşılığı olmayan Rizespor, Bursa deplasmanında da iyi oynamasına rağmen haftayı puansız kapattı. Gelecek iki hafta sıralamada hemen üstünde olan Kasımpaşa ve Gaziantep ile oynayacakları maçların sonucu Rize’nin geleceğini belirleyecek. Bursaspor kötü oynamasına rağmen kazanarak uzağına düştüğü zirveye yeniden yanaştı. Kweuke’nin penaltı vuruşunu kurtaran Bursaspor kalecisi Harun Tekin son 5 penaltı atışında da gole izin vermemiş oldu.

Trabzonspor nihayet kazandı. Kayseri deplasmanından üç puanı tek golle alan Karadeniz temsilcisi yeni stadyumunun açılış maçı öncesi moral kazandı. Yerel basının ve bölge halkının sürekli teknik direktör ve kadro değiştirmenin çözüm olmadığını anlayıp alınan sonuçlardan bağımsız olarak takımın ve yönetimin etrafında kenetlenmesi gerekiyor. Aksi durumda Trabzon’ı çok karanlık günler bekliyor. Son 5 maçından sadece 1 puan çıkarabilen Kayseri de teknik direktör değiştirenler kervanına eklendi. Hakan Kutlu’nun 3 hafta önceki istifasını kabul etmeyen yönetim kurulu bu defa genç teknik adama engel olmadı.