Araştırma: Farklı kökenden insanlarla konuşurken beynimizin ön lobu devreye giriyor

Dış Haberler Servisi

UCL ve Yale’den araştırmacıların yaptığı bir görüntüleme çalışmasına göre, beynimiz, kendi ait olduğumuzdan farklı sosyoekonomik kökenden gelen biriyle konuşurken, benzer kesimden geldiğimiz kişilerle konuşma esnasında farklı çalışıyor.

Sosyal Bilişsel ve Duygusal Nörobilim dergisinde yayınlanan bu çalışma kapsamında, 78 katılımcıdan 39 çift halinde birbirleriyle diyaloga girmeleri istendi. Bu esnada katılımcıların başlarına takılan düzeneklerle beyin faaliyetleri izlendi.

Araştırmanın sonucunda, çok farklı sosyoekonomik kökenden gelen insanlar arasındaki diyaloglar esnasında, “sol dorsolateral prefrontal korteks” olarak adlandırılan ön lob bölgesinde daha yüksek düzeyde etkinlik gözlendiği belirtildi. Bu bölge, bilişsel kontrol ve dikkatin yanı sıra, konuşma üretimi ve kural tabanlı dil ile de ilişkilendiriliyor.

Bu araştırma bulguları, ön lob sistemlerinin önyargıyı tespit etme ve önyargılı ifadelerden kaçınmak için davranışlarımızı düzenlemede rol oynadığını gösteren daha önceki araştırmaları da destekler nitelikte. Araştırmada, beynin sol ön lobunda artan faaliyet, diyalogun farklı kökenlerden gelen her iki katılımcısında da gözlemlendi.

Science Direct’e konuşan Nörobilim Profesör Joy Hirsch, "İlk defa, farklı kökenlerden insanlar arasında süren sosyal etkileşimlerdeki nöral mekanizmaları tanımlamış olduk. Bulgularımızın umut veren bir mesaj sunduğuna inanıyorum. İnsanların farklı olan ötekilerle olumlu sosyal karşılaşmalar yaşayabildiğini biliyorduk. Şimdiyse elimizde nörobiyolojik dayanak da var- beyinlerimiz besbelli ki bize farklılıklarla başa çıkma konusunda yardımcı olan bir ön lob sistemi geliştirmiş” diye konuştu.